Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Το Πρόγραμμά μας


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ


Φίλε πολίτη,
το 2006 ζητήσαμε την ψήφο σου γιατί όπως κι εσύ,  πιστέψαμε ότι κάτι δεν πάει καλά στην πόλη μας.

Ζητήσαμε να μας εμπιστευτείς γιατί είμαστε οι γείτονές σου που ανέδειξαν προβλήματα, πρότειναν επεξεργασμένες λύσεις και υπερασπίστηκαν αποτελεσματικά τα συμφέροντα του δήμου μας. 

Είμαστε μια κίνηση ενεργών πολιτών, ανιδιοτελών, με ευαισθησίες και τεχνογνωσία στα θέματα των νέων, των ανέργων, της προστασίας του περιβάλλοντος, της καθημερινής ζωής, της παιδείας, του πολιτισμού. Πολίτες της Καλαμαριάς που πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση της διαπλοκής, της διαφθοράς και των οικονομικών συμφερόντων που λεηλατούν το δημόσιο χρήμα, είναι σήμερα όρος επιβίωσης της πόλης μας και μπορεί να κερδηθεί μόνο όταν απαλλαγούμε από τον κομματισμό, τις προσωπικές φιλοδοξίες και τα συμφέροντα των επαγγελματιών της πολιτικής, τις πελατειακές σχέσεις.


Φίλε πολίτη,
σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια συμμετοχής μας στα συμβούλια του δήμου, των δημοτικών επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων του Δήμου, μετά από τέσσερα χρόνια αγώνες για τα αυτονόητα, ζητάμε την ψήφο σου γιατί τώρα πια είμαστε σίγουροι ότι η δημοτική διοίκηση της πόλης μας,

είναι ανίκανη να οραματιστεί και να αναπτύξει μια πόλη που θα μας παρέχει ποιότητα ζωής και ίσες ευκαιρίες,
είναι απόμακρη και απούσα από την καθημερινότητα του πολίτη, τα προβλήματα του, τις αγωνίες του και τις ανάγκες του, εγκλωβισμένη στο δικό της  μικρόκοσμο και τους μηχανισμούς του, με κύριο μέλημα την εξυπηρέτηση ατομικών συμφερόντων  και τη διαιώνισή της στην εξουσία,
είναι αυτή που υποθηκεύει το μέλλον της Καλαμαριάς και θα την παραδώσει με άδεια ταμεία, χωρίς ακίνητη περιουσία, με υποβαθμισμένες υπηρεσίες και όλα τα μεγάλα ζωτικά θέματα της πόλης ανοικτά.

Εδώ, στην Καλαμαριά του 2010 αλλά και σ όλη τη χώρα, ζούμε σήμερα μια σκληρή οικονομική πολιτική από τα μέτρα της κυβέρνησης που υλοποιούν το Μνημόνιο με την Ε.Ε, την Ε.Κ.Τ και το Δ.Ν.Τ.

Στην ίδια τη γειτονιά μας, την Καλαμαριά του 2010, βιώνουμε καθημερινά και επώδυνα τη μείωση του εισοδήματος, το κλείσιμο καταστημάτων και τη βίαιη διακοπή άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, την αύξηση της ανεργίας, τον περιορισμό του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης.

Το Δημόσιο χώρο που ανήκει σε μας και στις γενιές που θα εξασφαλίσουν το μέλλον αυτής της πόλης, η Κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει  να τον ξεπουλήσει. Σήμερα το πρ. στρατόπεδο Κόδρα και η Μαρίνα και αύριο ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο κινδυνεύουν να γίνουν ένας τόπος ξένος για τους κατοίκους της Καλαμαριάς.

Απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα θα συνεχίσουμε να επιλέγουμε αυτούς που αδιαφόρησαν για την υπεράσπιση του φυσικού πλούτου της πόλης και των αυτονόητων δικαιωμάτων των κατοίκων;



Φίλε πολίτη,

Στις 7 Νοεμβρίου, ζητάμε να μας εμπιστευθείς και να ψηφίσεις:

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

με υποψήφιο Δήμαρχο τον

ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ


·        Επειδή νοιώθουμε την καθημερινή αγωνία και τις νέες ανάγκες και είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε δρόμους για αποτελεσματικές λύσεις χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση.
·        Επειδή σεβόμαστε και θέλουμε να αξιοποιήσουμε το δημόσιο χρήμα για την ανάπτυξη της πόλης. Σήμερα πληρώνουμε πολλά για να απολαμβάνουμε τόσα λίγα.
·        Επειδή θέλουμε να υπερασπιστούμε, να θωρακίσουμε και να αξιοποιήσουμε όλους τους ελεύθερους χώρους και τον δημόσιο χαρακτήρα τους, ως πηγή ζωής για την πόλη.
·        Επειδή ως πολίτες θέλουμε να συμμετέχουμε ενεργά και αποτελεσματικά στη διαμόρφωση της πολιτικής που καθορίζει την καθημερινότητα αλλά και το μέλλον μας στην Καλαμαριά. Επειδή θέλουμε μία διοίκηση που θα συγκρούεται με τις προσπάθειες ποδηγέτησης ή ομηρίας της από την κάθε κεντρική εξουσία και θα διεκδικεί το ζωτικό της χώρο.
·        Επειδή όλοι εμείς βλέπουμε και βιώνουμε καθημερινά ό,τι συμβαίνει στη γειτονιά μας.



Μαζί με τη

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

για τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος ενεργών πολιτών,



για την ανατροπή της σημερινής διοίκησης



για μια Καλαμαριά:

·      της  κοινωνικής αλληλεγγύης
·      των  ελεύθερων χώρων
·      της  ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης
·      των συμμετοχικών θεσμών
·      του πολιτισμού





ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ
 
Η Καλαμαριά είναι από τη θέση της μια πόλη με φυσική ομορφιά και με δυνατότητες ανάπτυξης. Είναι όμως και μια πόλη με σημαντική ιστορία, με παράδοση, με δημοκρατικούς αγώνες και κατοίκους που πάλεψαν σε πολύ δύσκολους καιρούς και συνθήκες για να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής γι αυτούς και τα παιδιά τους.

Με αυτά τα εφόδια, η Καλαμαριά σήμερα θα μπορούσε να είναι υπόδειγμα «πράσινης» ευρωπαϊκής πόλης, με υπηρεσίες που θα  αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και θεσμούς που θα στηρίζουν την κοινωνική αλληλεγγύη και την δημιουργική έκφραση. Μια τέτοια πόλη ονειρευόμαστε,  μια τέτοια πόλη διεκδικούμε, προς μια τέτοια πόλη σχεδιάζουμε να πάμε.

Φίλε πολίτη,
Αν το επέτρεπαν οι συγκυρίες, θα μπορούσαμε σήμερα να καταθέσουμε απλά τις  προτάσεις που κάναμε το 2006, μιας και από τότε δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε στο δήμο μας! Τίποτα δεν αλλάζει, εδώ και χρόνια και τίποτα δεν προχωράει.
Η αδράνεια όμως πληρώνεται, όπως πολύ σκληρά καταλάβαμε σαν χώρα. Σήμερα πια, δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για το περιβάλλον, την παραλία και το Κόδρα. Η οικονομική κρίση, το Μνημόνιο και ο Καλλικράτης διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση,
πρέπει να προσδιορίσει τον νέο κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο με προτεραιότητες:

Þ    την κοινωνική αλληλεγγύη,
Þ    τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη,
Þ    το περιβάλλον, τους ελεύθερους αδόμητους χώρους, τη βιώσιμη ανάπτυξη,
Þ  τη στήριξη της παιδείας, της  νεολαίας, του εθελοντισμού και του αθλητισμού,
Þ    την ανάπτυξη της πολιτιστικής δημιουργίας,
Þ    τη συμμετοχή των πολιτών, τη διαφάνεια και την εξοικονόμηση πόρων.


ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ



Κοινωνική αλληλεγγύη

Για μια πόλη που θα προστατεύει τους ασθενέστερους κατοίκους της και θα προσφέρει ευκαιρίες κοινωνικής ένταξης σε όλους.

Την εποχή της λιτότητας, της ανεργίας και της φτώχειας, ο Δήμος, η πρώτου βαθμού μορφή οργανωμένης παρέμβασης, οφείλει να είναι κοντά στον πολίτη, να αφουγκράζεται τις ανάγκες και να παρεμβαίνει για την στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Κοινωνική πολιτική όμως δε γίνεται με την εφαρμογή κάθε φορά κάποιων ειδικών προγραμμάτων που χρηματοδοτεί η Ε.Ε και τα Υπουργεία. Αυτά, καλύπτουν κάποιες ανάγκες αποσπασματικά και δεν επαρκούν ούτε για το σύνολο της πόλης ούτε για το μέγεθος των προβλημάτων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να εξοικονομήσει πόρους και να προχωρήσει σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο με ενεργητικές πολιτικές που θα δημιουργήσουν ένα δίκτυ προστασίας των πιο φτωχών και ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων, στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης.

Προτεραιότητες ενός τέτοιου προγράμματος θα είναι:
Ü     η τροποποίηση του οργανογράμματος του Δήμου και η ίδρυση Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και Απασχόλησης,
Ü     η καταγραφή των κοινωνικών αναγκών και ο σχεδιασμός των αναγκαίων κοινωνικών παροχών,
Ü     η ανάπτυξη νέων κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πρόνοιας με βάση τις τρέχουσες ανάγκες σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης,
Ü     η ίδρυση και λειτουργία Γραφείου  εύρεσης εργασίας δημότη και αντίστοιχης ιστοσελίδας,  
Ü     η συνεχής λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για την εξατομικευμένη  προσέγγιση  των προβλημάτων απασχόλησης, κοινωνικού αποκλεισμού κ.λ.π.
Ü     η ανάληψη πρωτοβουλιών διά βίου μάθησης για τους μακροχρόνια άνεργους και τους άνεργους μεγάλης ηλικίας,
Ü     ο εξορθολογισμός των υπηρεσιών του Δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας,
Ü     η ανάπτυξη μορφών κοινωνικής οικονομίας, όπως η δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων και κοινωνικών συνεταιρισμών από ευπαθείς και άλλες ομάδες του πληθυσμού,
Ü     η δημιουργία προσωρινής στέγης για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες με έμφαση στις κακοποιημένες γυναίκες, τα θύματα σωματεμπορίας, τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες,
Ü     η ενίσχυση του προγράμματος σίτισης ώστε να λειτουργεί συστηματικά, όλους τους μήνες του χρόνου και να καλύπτει καθημερινά τις πραγματικές ανάγκες των απόρων συμπολιτών μας,
Ü     η οργανωμένη επαναχρησιμοποίηση προϊόντων – ελεύθερο ανταλλακτήριο ειδών σε καλή κατάσταση,
Ü     η θεσμοθέτηση ειδικών μέτρων για ευπαθείς ομάδες πολιτών (άνεργοι, άποροι, χαμηλόμισθοι, οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα),
Ü     η μείωση του κόστους των παρερχομένων υπηρεσιών και τιμολόγησή τους με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια,
Ü     η μείωση ή απαλλαγή από δημοτικούς φόρους για τους άπορους συμπολίτες μας,
Ü     η αναβάθμιση και η αύξηση θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς,
Ü     η διασφάλιση παροχής υπηρεσιών ποιότητας από όλες τις δομές που ήδη λειτουργούν (ΚΑΠΗ, ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, σίτιση, κλπ.)
Ü     η αναβάθμιση του Δημοτικού Ιατρείου σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου,
Ü     η ένταξη του Δήμου στο Διαδημοτικό Δίκτυο Πρόληψης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ
Ü     η εκπόνηση ολοκληρωμένου προγράμματος πρόληψης και αντιμετώπισης των ναρκωτικών,
Ü     η ενίσχυση του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών ώστε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε όλη την Καλαμαριά,
Ü     η εκπόνηση προγραμμάτων πρόληψης και ενημέρωσης υγιεινής στα σχολεία,
Ü     η ίδρυση και λειτουργία τοπικού συμβουλίου μεταναστών και η  παροχή σεμιναρίων εκμάθησης ελληνικής γλώσσας,
Ü     η ενθάρρυνση του εθελοντισμού και η συνεργασία με σωματεία, φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις,
Ü     η θεσμοθέτηση διαρκούς δομημένου κοινωνικού διαλόγου με τους πολίτες και τις συλλογικές τους εκπροσωπήσεις για θέματα κοινωνικής πολιτικής και στήριξης της απασχόλησης, ώστε να δημιουργηθεί ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ του Δήμου.




Περιβάλλον-Ελεύθεροι αδόμητοι χώροι-Βιώσιμη ανάπτυξη


Για μια πόλη καθαρή, υγιεινή, λειτουργική και, εν τέλει, χρηστική

Η αύξηση του πληθυσμού, η πυκνή δόμηση, η συστηματική παραβίαση των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών κανόνων, η  υπερφόρτωση των δρόμων με οχήματα, η κατάληψη των δημόσιων χώρων και των πεζοδρομίων, ο συνεχής αποχαρακτηρισμός των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και η  αισθητική υποβάθμιση της δημόσιας εικόνας της, έχουν μεταβάλει την Καλαμαριά   σε μια πόλη ασφυκτικά δομημένη, χωρίς δυνατότητα αναπνοής, ελεύθερης κίνησης και δημιουργίας  των ανθρώπων της.
Ο κάτοικος της πόλης μας, είναι αναγκασμένος να κινείται σε πεζοδρόμια κακής ποιότητας που έχουν καταληφθεί παράνομα για παρκάρισμα ή για διάφορες άλλες χρήσεις, σε δρόμους που πλημυρίζουν με την πρώτη βροχή αφού τα φρεάτια δεν επαρκούν και δεν συντηρούνται .  Και σαν να μην ήταν όλα αυτά αρκετά, είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε, να εργαζόμαστε και να ψυχαγωγούμαστε σε ένα περιβάλλον με ανεπαρκή καθαριότητα, πλημμελή φωτισμό και εντεινόμενη ηχορύπανση. 
Μπροστά στην εντεινόμενη κακοποίηση του δημόσιου χώρου και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τα  τελευταία 30 έτη, η διοίκηση του Δήμου όχι μόνο παραμένει προκλητικά αδρανής, αλλά ενθαρρύνει και υποβοηθά σε πολλές περιπτώσεις με τη στάση της την πολεοδομική επιβάρυνση φυσικού και αστικού περιβάλλοντος.
Οι χειρισμοί της για την αντιμετώπιση των κυριότερων περιβαλλοντικών ζητημάτων της Καλαμαριάς (στρατόπεδο Κόδρα, παραλιακή ζώνη της Αρετσούς και αποχαρακτηρισμός χρήσεων γης), αλλά και των μικρότερων τοπικών ζητημάτων (πλατεία δημαρχείου, πάρκο Βυζαντίου, στρατόπεδο Νταλίπη, Καπναποθήκες, ΧΑΝΚ κλπ), αποκάλυψαν την αδυναμία της να υπερασπιστεί τους αδόμητους κοινόχρηστους χώρους, την έλλειψη κάθε είδους πολιτικής για την εξασφάλιση ενός ελάχιστου ορίου ποιότητας ζωής για όλους τους δημότες, την ατολμία της,  την έλλειψη φαντασίας και συνολικού σχεδιασμού.
Αποκορύφωμα της ανικανότητας της δημοτικής αρχής να διαχειριστεί και να αναπτύξει την Καλαμαριά είναι η επέκταση της πόλης μας. Αντί να φροντίσει για τα πολλά μικρά και καθημερινά, η τοπική μας αυτοδιοίκηση προτίμησε τη «μεγαλειώδη» επέκταση της πόλης με αποτέλεσμα να χάσει ο Δήμος την ακίνητή του περιουσία.
Με ένα αλαλούμ άγνοιας, ανικανότητας και διαπλοκής συμφερόντων χτίστηκε μια πόλη με οικοδομές χωρίς πράσινο και πολύ κοντά τη μία με την άλλη, λόγω της κακής χρήσης του κοινωνικού συντελεστή, με  υποτυπώδη έργα υποδομής,  με άναρχη δόμηση και στενούς δρόμους στρωμένους στην καλύτερη περίπτωση με τσιμέντο, έλλειψη πεζοδρομίων και καθαριότητας και ανυπαρξία  χώρων πρασίνου και αναψυχής. 
Για όλα αυτά τα ζητήματα η Δημοτική Κίνηση Πολιτών είχε και έχει συγκεκριμένες ρεαλιστικές θέσεις, κάτι το οποίο απέδειξε τόσο με την παρουσία της μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο την προηγούμενη τετραετία όπου υπέβαλε ερωτήσεις, προτάσεις και σχέδια, όσο και με τη δράση της εκτός αυτού με διοργάνωση εκδηλώσεων, συζητήσεων, ακτιβιστικών ενεργειών κλπ.

Προτείνουμε λοιπόν :
Ü     τη δημιουργία Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, στην οποία θα υπάγονται ως Διευθύνσεις η «καθαριότητα» και το «περιβάλλον»,
Ü     τη θεσμοθέτηση άτυπων συμμετοχικών διαδικασιών στη λήψη αποφάσεων ή προτάσεων, στις οποίες θα λαμβάνουν μέρος τοπικοί σύλλογοι και κινήσεις πολιτών,
Ü     τη σύνταξη συγκεκριμένου προγράμματος δράσης που θα αναδείξει  τους ανοικτούς χώρους, το πράσινο και τη θάλασσα σαν  πρωταρχικά στοιχεία του αστικού σχεδιασμού για την Καλαμαριά του 21ου αιώνα,
Ü     την πιστή τήρηση και αυστηρό έλεγχο της πολεοδομικής νομοθεσίας για όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις, με σκοπό την αποτροπή καταστροφής του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος,
Ü     τον προγραμματισμό και την εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας με αγωγούς όμβριων υδάτων και αποχετευτικά φρεάτια και το συστηματικό καθαρισμό των φρεατίων,
Ü     τη μείωση του θορύβου της πόλης με χρηματοδότηση από το ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα κατά του θορύβου, που υπάρχει στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης,
Ü     τη συνένωση των δύο Αντιδημαρχιών: Καθαριότητας & Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας ,Έργων Συντήρησης & Σημάνσεων.

 Για τους ελεύθερους αδόμητους χώρους:
Ü     τη δημιουργία Υπηρεσίας - Διεύθυνσης με αρμοδιότητα την εξασφάλιση και αξιοποίηση των Ελεύθερων Χώρων,
Ü     τη δημιουργία «πράσινου ταμείου» από την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για το περιβάλλον και από τα πρόστιμα για παραβίαση πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων, με σκοπό την χρηματοδότηση των πολιτικών της Διεύθυνσης Ελεύθερων Χώρων.
Ü     τη δέσμευση του συνόλου των εσόδων του Δήμου από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για την αντιμετώπιση του φαινομένου των αθρόων αποχαρακτηρισμών κοινόχρηστων χώρων για διάφορες χρήσεις (πρασίνου, σχολείων κλπ), λόγω αδυναμίας αποζημίωσης των ιδιοκτητών των εκτάσεων από το Δήμο,
Ü     τη μετατροπή της πλατείας του Δημαρχείου σε πάρκο – κήπο και την ανάπλαση όλων πάρκων και των παιδικών χαρών με ήπιες παρεμβάσεις και φυσικά υλικά,
Ü     τη δημιουργία νέων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, μέσω της κατεδάφισης άμορφων κατεστραμμένων ή παλαιών κτιρίων που βρίσκονται διάσπαρτα στον δήμο μας, προκειμένου να μπορέσει να αναπνεύσει  το ιστορικό κέντρο, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Καλαμαριάς,
Ü     την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενοποίηση των ακάλυπτων χώρων των πολυκατοικιών και τη φύτευση και την ανάπλαση τους με περιβαλλοντική ευαισθησία και με τη συμμετοχή των κατοίκων της γειτονιάς στο σχεδιασμό και την υλοποίηση,
Ü     τη συντήρηση και ανάδειξη κτιρίων με ιστορική ή παραδοσιακή αξία στη μνήμη των κατοίκων,
Ü     τη συστηματική συντήρηση των πεζοδρομίων και των υποδομών ΑΜΕΑ και την άμεση δραστηριοποίηση της δημοτικής αστυνομίας για την αυστηρή και διαρκή φύλαξή τους από κάθε είδους οχήματα και τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων,
Ü     τη δημιουργία δικτύου αντιπυρικής προστασίας με την εγκατάσταση πυροσβεστικών κρουνών.


Για την παραλιακή ζώνη
Η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλαμαριάς, έχει φτιαχτεί μέσα από τους αγώνες των πολιτών για την προστασία των φυσικών πόρων της Καλαμαριάς. Για μας, οι χώροι αυτοί αποτελούν μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε τη φυσιογνωμία της πόλης μας, να αναστρέψουμε τη συνεχιζόμενη υποβάθμισή της και να της δώσουμε μια ανάσα ζωής. Και η μέχρι τώρα πορεία και δράση μας είτε ατομικά είτε μέσα από τους τοπικούς συλλόγους και φορείς που δραστηριοποιούμαστε απέδειξε ότι διαθέτουμε όραμα, ευαισθησία, γνώση και αίσθημα ευθύνης με βάση τα οποία προτείνουμε:

Ü     τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης όλης της παραλίας με εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας,
Ü     την ανάπλαση συνολικά της παραλιακής ζώνης με κύριες κατευθύνσεις την διασφάλιση του κοινωνικού και ιστορικού χαρακτήρα της έκτασης και της ελεύθερης πρόσβασης των κατοίκων σε αυτήν, σε σύνδεση με τον μητροπολιτικό χώρο της Θεσσαλονίκης,
Ü     την ενοποίηση του μετώπου της παραλίας, με απομάκρυνση αυθαίρετων και παράνομων παραπηγμάτων και περιφράξεων και ταυτόχρονη δημιουργία χώρου αστικού πρασίνου με δίκτυα διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και άθλησης,
Ü     την ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της περιοχής, που είναι συνδεδεμένη με μνήμες της προσφυγιάς και του λιμανιού της αρχαίας Θέρμης,
Ü     την αξιοποίηση των υφιστάμενων κτιρίων, την ανάδειξή τους σε χώρους  πολιτιστικών δραστηριοτήτων και την απόδοσή τους σε τοπικούς συλλόγους κατοίκων και στους νέους της Καλαμαριάς. 
Ü     τη νομική θωράκιση των πρανών μέσω του χαρακτηρισμού τους ως χώρων ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και της παραχώρησης τους στον Δήμο Καλαμαριάς.

Για το πρώην στρατόπεδο ΚΟΔΡΑ
Ü     την αγωνιστική διεκδίκηση και παραχώρησή του από την ΚΕΔ στο δήμο Καλαμαριάς,
Ü     τη μετατροπή του χώρου σε μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου και πολιτισμού με προβολή του ιστορικού του χαρακτήρα και την ανάδειξη του αρχαίου οικισμού της Θέρμης,
Ü     τον αποκλεισμό οποιουδήποτε είδους δόμησης,
Ü     τον καθαρισμό, φωτισμό, δενδροφύτευση και καλλωπισμό του χώρου,
Ü     την οριοθέτηση δικτύων διαδρόμων περιπάτου, άθλησης,  ποδηλάτου και την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων εντός των ορίων έκτασης του χώρου
Ü     την αναπαλαίωση των χαρακτηρισμένων ως ιστορικών στρατιωτικών οικημάτων και την αξιοποίησή τους για ήπιες πολιτιστικές χρήσεις και τη δημιουργική απασχόληση των κατοίκων,
Ü     την  ενοποίηση του χώρου με την παραλία.

Ο “Αριστοτέλης” : κομβικό σημείο

Και επειδή το όραμα μπορεί να γίνει πραγματικότητα, καταθέτουμε σήμερα την πρότασή μας για μια ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΟΜΗ στο δομημένο τμήμα της πόλης.

Σχεδιάσαμε και προτείνουμε  το άνοιγμα του πρώην ιδρύματος “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ” σε όλους τους πολίτες για  χρήσεις αθλητισμού, νεολαίας, πολιτισμού, τρίτης ηλικίας, περιπάτου και εσωτερικού αλσυλλίου.

Ο “Αριστοτέλης” ως ενδιάμεσος ελεύθερος χώρος  δένει με την παραλία και την  πεζοδρόμηση της πλατείας Σκρά, με την διεκδίκηση του νυν στρατοπέδου Νταλίπη, με την μελλοντική παραπλήσια διέλευση του μετρό καθώς και με τον υπάρχοντα πεζόδρομο της Κομνηνών.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο  ενοποιούμε χώρους, δημιουργούμε δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων και κυρίως  δίνεται  διέξοδος στους κατοίκους της Αρετσού, Δέρκων, Επέκτασης, Ν. Κρήνης και κυρίως του Αγ.Παντελεήμονα.
Η πρόταση αυτή σε συνδυασμό με την άλλη ενότητα, το πρώην στρατόπεδο Κόδρα (σε υπερτοπικής σημασίας πάρκο) και το Καραμπουρνάκι (αρχαίο λιμάνι “Κελλάριον”), αλλάζει την εικόνα της Καλαμαριάς όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα και δημιουργεί νέες προϋποθέσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.


Για το κυκλοφοριακό και τις συγκοινωνίες:
Ü     την επανεξέταση των κυκλοφοριακών μελετών της πόλης με τη συμμετοχή των φορέων και των κατοίκων, την κατάργηση των σχιζοφρενικών μονοδρομήσεων και την αποσυμφόρηση του κέντρου με τη δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης,
Ü     την εκπόνηση μελέτης για την πεζοδρόμηση βασικών οδικών αρτηριών, τη δημιουργία πεζόδρομων στις γειτονιές και την ανάπτυξη  δικτύου ασφαλών ποδηλατοδρόμων στο κέντρο και στην περιφέρεια της Καλαμαριάς,
Ü     τη δημιουργία διαδημοτικής-μητροπολιτικής επιχείρησης για την άμεση λειτουργία μιας σύγχρονης αστικής και περιαστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας που θα συνδέει με ταχύτητα και ασφάλεια την Καλαμαριά με το κέντρο της Θεσσαλονίκης, τη δυτική πλευρά της πόλης και την ανατολική ακτή Θερμαϊκού,
Ü     την επαναλειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας με οχήματα φιλικά προς το περιβάλλον και με νέο ορθολογικό σχεδιασμό,
Ü     την δημιουργία υπέργειων διαβάσεων πεζών στο Φοίνικα.
Για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας:
Ü     την άμεση απομάκρυνση των κεραιών που γειτνιάζουν με σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσοκομεία κλπ,
Ü     την ανάληψη πρωτοβουλίας σε επίπεδο Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας για κατάργηση του απαράδεκτου νόμου 3431 «περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών», που ευνοεί σκανδαλωδώς τα οικονομικά συμφέροντα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας,
Ü     την συνεργασία του Δήμου με τα επιστημονικά εργαστήρια του Α.Π.Θ. για την εφαρμογή συστήματος χαρτογράφησης των κεραιών που είναι εγκατεστημένες στο Δήμο μας,
Ü      τη δημοσιοποίηση όλων των διευθύνσεων όπου είναι εγκαταστημένες κεραίες με λίστες που θα αναρτώνται σε κεντρικά σημεία της πόλης, στο site του Δήμου κλπ,
Ü     την συνεργασία του Δήμου με τα επιστημονικά εργαστήρια του Α.Π.Θ. για την εφαρμογή συστήματος συνεχούς μέτρησης της ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι κεραίες και την συνεχή παρέμβαση του Δήμου όπου παρατηρείται υψηλή ακτινοβολία και αυθαιρεσίες των εταιρειών. Το κόστος της εγκατάστασης του συστήματος μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά προγράμματα.

Για μια πόλη «βιώσιμη» που θα προστατεύει τους φυσικούς και ενεργειακούς πόρους και θα διαθέτει δίκαια τα δημόσια αγαθά της
Η προστασία των φυσικών πόρων, η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, η εξοικονόμηση ενέργειας και η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών της, η ορθολογική διαχείριση του νερού, δεν συμβάλλουν μόνο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην οικολογική ισορροπία. Εξοικονομούν πολύτιμους οικονομικούς πόρους και χαράσσουν μια νέα αναπτυξιακή προοπτική που θα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική κρίση.

Λιγότερα σκουπίδια -μικρότερη επιβάρυνση στα Δημοτικά τέλη που καταβάλουμε
Ο Δήμος Καλαμαριάς για την ώρα διαθέτει τα απορρίμματα του στον ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Μαυροράχης. Με τον νέο νόμο του ΥΠΕΚΑ (Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) κάθε δήμος θα πληρώνει από δω και πέρα αναλογικά με τον όγκο των σκουπιδιών που διαθέτει στον ΧΥΤΑ.
Αυτό μπορεί να είναι απειλή για αύξηση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων. Μπορεί όμως να είναι και μια ευκαιρία για την εφαρμογή πολιτικών και δράσεων που θα μειώσουν την ποσότητα των απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ και ταυτόχρονα θα αυξήσουν την ανακύκλωση και τη λιπασματοποίησης (κομποστοποίηση) υλικών. Μια ευκαιρία για οικονομικά και ταυτόχρονα περιβαλλοντικά οφέλη εφόσον θα μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων, θα αποτραπεί η καύση τους ως λύση και θα αποφευχθούν τα αυστηρά πρόστιμα που θα κληθεί η Ελλάδα να πληρώσει για την μη επίτευξη του στόχου μείωσης
.
Έτσι, για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων προτείνουμε: 
Ü     την εκπόνηση και εφαρμογή πενταετούς Σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων με ποσοτικούς και ποιοτικούς ετήσιους στόχους και σκοπό να γίνει ο Δήμος Καλαμαριάς ο πρώτος δήμος της χώρας σε ποσοστό ανακύκλωσης,
Ü     την τακτική ενημέρωση των δημοτών για την πορεία της ανακύκλωσης στο Δήμο και τα αποτελέσματα στις συνοικίες τους,
Ü     την εφαρμογή συστήματος «πλήρωνε όσο πετάς» (Π.Ο.Π) όπως εφαρμόζεται σε άλλες χώρες του κόσμου με την αφαίρεση από τα δημοτικά τέλη των χρεώσεων για αποκομιδή απορριμμάτων, χρέωση ανάλογα με τη χρήση των υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων και όχι τα τετραγωνικά και επιβράβευση της ανακύκλωσης, της λιπασματοποίησης (κομποστοποίησης) και  γενικά της μείωσης απορριμμάτων,
Ü     την εφαρμογή προγράμματος λιπασματοποίησης οικιακών απορριμμάτων σε όλο τον Δήμο,
Ü     την προώθηση διαδημοτικής συνεργασίας για την συλλογή και ανακύκλωση των μαγειρικών λαδιών και την χρήση τους στην κίνηση κάποιων οχημάτων των συμμετεχόντων Δήμων,
Ü     την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις πρακτικές της ανακύκλωσης,
Ü     την υποστήριξη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων με αντικείμενο την επαναχρησιμοποίηση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, επίπλων και ρούχων, κλπ.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Προτείνουμε για τον Δήμο Καλαμαριάς:
Ü     την εγκατάσταση διασυνδεδεμένων με το δίκτυο της ΔΕΗ Φωτοβολταϊκών συστημάτων στα δημοτικά κτίρια και σχολεία,
Ü     την εγκατάσταση αυτόνομων ΦΒ συστημάτων (δηλαδή που δεν πωλούν την παραγόμενη ενέργεια αλλά την διαθέτουν για ιδία κάλυψη αναγκών) σε κτίρια και άλλους επιλεγμένους χώρους για:
·        την κάλυψη αναγκών απομονωμένων εγκαταστάσεων,
·        την κάλυψη αναγκών φωτισμού των κτιρίων του Δήμου
·        τη λειτουργία ανεμιστήρων οροφής στα δημοτικά κτίρια αντί των ενεργοβόρων κλιματιστικών,
·        τη φόρτιση ηλεκτρικών συσκευών ή ακόμη και μικρών ηλεκτροκίνητων οχημάτων (π.χ. ηλεκτρικών σκούτερ της Δημοτικής Αστυνομίας) όπως γίνεται σε άλλες χώρες του κόσμου.
Ü     την ενεργειακή θωράκιση του κτιριακού αποθέματος του Δήμου,
Ü     τη σταδιακή αντικατάσταση των τροχοφόρων του Δήμου με οχήματα φιλικά προς το περιβάλλον και την εξοικονόμηση ενέργειας,
Ü     την ενεργειακή επιθεώρηση όλων των δημοτικών κτιρίων και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.


Τοπική οικονομία -ανθρωποκεντρική ανάπτυξη

Για μια πόλη που θα ενισχύει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, θα υποστηρίζει την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και  θα προστατεύει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των καταναλωτών

Οι λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα, δίνονται σε μικρή κλίμακα. Στον καιρό της παγκοσμιοποίησης και της οικονομικής κρίσης, τα μόνα φωτεινά σημάδια είναι μικρές τοπικές οικονομίες και κοινωνίες που καταφέρνουν να αναπτύσσονται με τοπικά σχέδια και προγραμματισμό.
Ο Δήμος, μια μεγάλη οικονομική και επιχειρησιακή μονάδα ο ίδιος, θα πρέπει να επικεντρωθεί στην κατεύθυνση συντονισμού των τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων και να ασχοληθεί με την αξιοποίηση τοπικών πόρων αλλά και με την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών σε τομείς όπου η ιδιωτική οικονομία δεν επιδεικνύει άμεσο ενδιαφέρον.  Είναι καθήκον του Δήμου να συμβάλει στη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομικής δράσης που θα δημιουργήσει περαιτέρω θέσεις απασχόλησης. 

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:
Ü     την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου ανάδειξης του ιστορικού κέντρου του Δήμου, προκειμένου να διατηρηθεί η μικτή του χρήση (εμπορική, αστική, ψυχαγωγική).
Ü     τη διαδημοτική συνεργασία και τη δικτύωση με όμορους Δήμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης με στόχο τη ανάληψη δράσεων τόνωσης ης τοπικής οικονομίας,
Ü     τη δημιουργία σύγχρονης ιχθυαγοράς μικρής κλίμακας στη Νέα Κρήνη,
Ü     την καταγραφή των εναλλακτικών τοπικών αγορών που έχουν αναδυθεί σε διάφορες συνοικίες της πόλης, την αξιολόγηση των δυνατών και αδύνατων σημείων τους και την εκπόνηση σχεδίου υποστήριξης των πυρήνων αυτών,
Ü     την χωροθέτηση και ενδυνάμωση εξειδικευμένων αγορών κατά περιοχή (π.χ. παραδοσιακά, βιολογικά, stock market στην επέκταση κλπ.),
Ü     την τόνωση της ελκυστικότητας των περιφερειακών αγορών στις συνοικίες με πεζοδρομήσεις, περιφερειακούς χώρους στάθμευσης και την επαναλειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας,
Ü     την έκδοση Οδηγού Πόλης και την προβολή της τοπικής αγοράς μέσω  ιστοσελίδας,
Ü     την εκπόνηση Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας και την καθιέρωση της πιστοποιημένης ποιότητας ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αγοράς της Καλαμαριάς,
Ü     την εκπόνηση ειδικού προγράμματος για την αισθητική αναβάθμιση των καταστημάτων αναψυχής και υγειονομικού ενδιαφέροντος,
Ü     την περαιτέρω ανάπτυξη της δομής στήριξης του τοπικού επιχειρείν για την πληροφόρηση και υποστήριξη της επιχειρηματικότητας,
Ü     την υποστήριξη για την ανάπτυξη συνεταιρισμών – δικτύων μαστόρων και ελεύθερων επαγγελματιών,
Ü     την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τρία χρόνια για τις νέες επιχειρήσεις που θα έχουν ως έδρα την πόλη μας και θα δημιουργούν θέσεις εργασίας,
Ü     τη διευκόλυνση της δικτύωσης των τοπικών επιχειρήσεων,
Ü     την προώθηση των ψηφιακών υποδομών στο σύνολο της έκτασης του Δήμου,
Ü    την υποστήριξη εναλλακτικών οικονομικών δομών, στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας: κοινωνικές επιχειρήσεις, αστικοί συνεταιρισμοί, επιχειρήσεις δίκαιου εμπορίου, δίκτυα μη εμπορευματικής ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών με την παραχώρηση χώρων για εγκατάσταση και διάθεση των προϊόντων και υπηρεσιών τους και την προβολής τους,
Ü    την συνεργασία με οργανώσεις καταναλωτών και τον Εμπορικό Σύλλογο με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και τον περιορισμό των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, μέσω των κατάλληλων δομών (παρατηρητήριο ποιότητας και τιμών βασικών ειδών).
Ü     Την προστασία των κοινόχρηστων χώρων και της ποιότητας ζωής από τις αυθαιρεσίες και την άναρχη ανάπτυξη των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (τραπεζοκαθίσματα, ηχορύπανση κλπ.).



Παιδεία- Νεολαία-Εθελοντισμός-Αθλητισμός

Για μια πόλη που παίρνει την ευθύνη να υπερασπιστεί το μέλλον
Οι νέοι διεκδικούν το μέλλον μέσα από τις δικές τους κοινωνίες, τις ομάδες που συγκροτούν για να εκφράσουν την κριτική τους στην κυρίαρχη κουλτούρα, τις κοινωνικές σχέσεις και την πολιτική. Μέσα στις ομάδες τους αυτές, λειτουργούν οι μικροί τους πυρήνες που είναι τα υποκατάστατα της οικογένειας, του σχολείου και της γειτονιάς. Έχουν ήδη γυρίσει την πλάτη σε μια κοινωνία που λέει πολλά και κάνει λίγα και το μόνο που δεν χρειάζονται, είναι πολιτικές ηγεσίες που διατυμπανίζουν ότι νοιάζονται και φροντίζουν γι αυτούς.
Ένας Δήμος, είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται δίπλα στο νέο  και να του παρέχει υπηρεσίες και στήριξη όπως και σε κάθε άλλη κοινωνική ομάδα. Είναι υποχρεωμένος να του παρέχει ασφαλές και ποιοτικό περιβάλλον εκπαίδευσης, δυνατότητες συμμετοχής και δημιουργικής έκφρασης, υποστήριξη για την εύρεση εργασίας.
Η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλαμαριάς προτείνει:

Για την παιδεία
Θέλουμε τα σχολεία να γίνουν ανοικτές κοινότητες, πυρήνες συνάντησης και συνεργασίας των γενεών, τόποι πολιτισμού, άθλησης και ψυχαγωγίας.

Προτείνουμε:
Ü     την καταγραφή των αναγκών της σχολικής στέγης με πρόβλεψη δεκαετίας και πρωινά όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Καλαμαριάς,
Ü     την οργάνωση δημόσιας διαβούλευσης με τη συμμετοχή της σχολικής κοινότητας και των κατοίκων για την αναβάθμιση και αξιοποίηση των σχολικών κτιρίων του δήμου,
Ü     την ανάπλαση των σχολικών ελεύθερων χώρων με δενδροφυτεύσεις, διαμορφώσεις χώρων άθλησης και υπαίθριων δραστηριοτήτων με ήπιες παρεμβάσεις,
Ü     την ενίσχυση της εθελοντικής εργασίας των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονέων και των γειτόνων για την ανάπλαση του σχολείου τους,
Ü     την ουσιαστική λειτουργία των ολοήμερων σχολείων,
Ü     την ανάληψη πρωτοβουλιών για την εισαγωγή των βιολογικών προϊόντων στα κυλικεία,
Ü     κατασκηνώσεις με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα όπως οι αθλητικές κατασκηνώσεις και οι πράσινες εβδομάδες σε μέρη οικολογικού και αγροτουριστικού ενδιαφέροντος,
Ü     την καθιέρωση ‘λευκών’ και ‘μπλε’ ημερών για σκι και ιστιοπλοΐα,
Ü     την καθιέρωση σχολικών εκδρομών με τραίνο, ώστε η νέα γενιά να γνωρίσει και να αγαπήσει αυτό το τόσο παρεξηγημένο, στη χώρα μας, φιλικό για το περιβάλλον μέσο μεταφοράς,
Ü     την ενίσχυση της σχολής γονέων με τμήματα και εκδηλώσεις που θα καλύπτουν όλες τις ηλικίες παιδιών, ατομική συμβουλευτική για γονείς και ζευγάρια, συμβουλευτική παιδιών και επαγγελματικό προσανατολισμό,
Ü     τη λειτουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Καλαμαριά.

Για την απασχόληση των νέων
Ü     την πρόνοια για εξυπηρέτηση των ειδικών αναγκών των νέων ανέργων από το Γραφείου εύρεσης εργασίας του  δημότη και την αντίστοιχη ιστοσελίδα,  καθώς και από το Κέντρο Συμβουλευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών του Δήμου, σε συνεργασία με τον τοπικό Ο.Α.Ε.Δ.,
Ü     τη διεκδίκηση αποκεντρωμένων περιφερειακών προγραμμάτων και την  αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για τη νεολαία,
Ü     την ενθάρρυνση και υποστήριξη για τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων (καθαριότητας, αναψυκτηρίων, catering κλπ) από τους νέους και ενίσχυση τους με ανάθεση εργασιών και από τον Δήμο.


Για την συμμετοχή και τη δημιουργική έκφραση
Ü     τον αναπροσδιορισμό του Τοπικού Συμβουλίου Νεολαίας και τη λήψη μέτρων (δημοσιότητα, δράσεις προώθησης και ευαισθητοποίησης κλπ) ώστε να αντιπροσωπεύει τους νέους της Καλαμαριάς και όχι τις νεολαίες κάποιων κομμάτων,
Ü     την ενεργό συμμετοχή του Τοπικού Συμβουλίου Νεολαίας σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια και την καθιέρωση ετήσιου Δημοτικού Συμβουλίου για θέματα νεολαίας,
Ü     τη λειτουργία του REMEZZO ως χώρου συγκέντρωσης, και έκφρασης των νέων της Καλαμαριάς και τη δημιουργία Κέντρου Πληροφόρησης Νέων,
Ü     την καθιέρωση «γιορτής Νεολαίας» με τη συμμετοχή νεανικών καλλιτεχνικών σχημάτων από την Καλαμαριά,
Ü     την εγκατάσταση wireless spot στα σχολικά κτίρια και εγκαταστάσεις και την προώθηση της ευρωζωνικότητας σε όλη την Καλαμαριά.
 
Για τον εθελοντισμό  και τις δράσεις κοινωνικής παρέμβασης 
Η Καλαμαριά είναι μια πόλη που χτίστηκε πάνω στην εθελοντική προσφορά και την κοινωνική αλληλεγγύη των προσφύγων. Στη Φιλόπτωχο που στήριξε πολίτες να επιβιώσουν αλλά και να σπουδάσουν, τη ΧΕΝ που λειτούργησε ως το πρώτο Λαϊκό Πανεπιστήμιο, τους ‘ανώνυμους’ γείτονες που στήριξαν τις οικογένειες των πολιτικά διωκόμενων τα δύσκολα χρόνια. Σε μια εθελοντική προσφορά έξω από τα όρια της φιλανθρωπίας με χαρακτήρα κοινωνικής παρέμβασης και κάλυψης των κενών της συγκροτημένης πολιτείας.
Για την υποστήριξη του εθελοντισμού σαν στάση ζωής προτείνουμε:
Ü     τη δημιουργία Μητρώου Εθελοντών και τη διοχέτευσή τους σε δράσεις του Δήμου ανάλογα με τη διαθεσιμότητά  τους και τις ανάγκες για εθελοντική εργασία,
Ü     την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων εθελοντών σε συνεργασία με μη κερδοσκοπικούς φορείς του κοινωνικού τομέα,
Ü     τη δικτύωση των εθελοντών για τη διοργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης των πολιτών,
Ü     τη διευκόλυνση για τη δημιουργία Τράπεζας Διαθέσιμου Χρόνου ανάμεσα στους συμπολίτες μας.

Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της εξάρτησης
Ü     την ενίσχυση του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών και την οργάνωση ετήσιου προγράμματος ενημερωτικών δράσεων (ομιλίες, ημερίδες ευαισθητοποίησης, εκδόσεις εντύπων, στοχευμένες δράσεις σε ομάδες πληθυσμού),
Ü     την στήριξη των ομάδων απεξάρτησης,
Ü     την ενημέρωση, νομική και ψυχολογική υποστήριξη των χρηστών και των οικογενειών τους,
Ü     την οργάνωση ομάδων προσωπικής ανάπτυξης και ομάδων δημιουργικής απασχόλησης.

Για τον αθλητισμό
Ο Αθλητισμός είναι μία από τις σημαντικότερες μορφές έκφρασης, ένα κοινωνικό αγαθό, μία σημαντική παράμετρος της ποιότητας της ζωής μας. Η Καλαμαριά, δυστυχώς υστερεί ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού, στον σχολικό αθλητισμό στον αθλητισμό όλων των ηλικιών. Οι διοικήσεις του Δήμου, με την πολιτική της «εμπορευματοποίησής» του, μετέτρεψαν συλλόγους και σωματεία και κυρίως τον «ΑΠΟΛΛΩΝΑ» σε «κομματικούς μηχανισμούς». Ο «ΑΠΟΛΛΩΝ», και εννοούμε τον ερασιτέχνη, αποτελεί όχι μόνο την κορωνίδα του αθλητισμού στην πόλη , αλλά έχει και ιδιαίτερη αξία, ιστορική και παραδοσιακή. Ο Δήμος πρέπει να είναι όχι μόνο συμπαραστάτης αλλά και πρωταγωνιστής σε μία προσπάθεια ο «ΑΠΟΛΛΩΝ» να γίνει με ΟΛΕΣ  τις αθλητικές του δραστηριότητες, η πρωτοπορία του μαζικού αθλητισμού της πόλης.

Ανάπτυξη του αθλητισμού τοπικά σημαίνει για μας:
Ü     την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού για όλες τις ηλικίες με τη δημιουργία δημοτικών χώρων και προγραμμάτων άθλησης,
Ü     την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων των σχολείων και σύνταξη κανονισμού λειτουργίας και αξιοποίησής τους από όλους τους πολίτες όλη τη μέρα,
Ü     τη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού.


Πολιτισμός

Για μια πόλη της πολιτιστικής δημιουργίας και της συμμετοχής
Στην πόλη μας ο πολιτισμός παρέχεται ανταποδοτικά με υψηλά δίδακτρα ενώ ξοδεύονται χιλιάδες ευρώ για πολυδάπανες φιέστες όπως το ΠΑΡΑ ΘΙΝ ΑΛΟΣ, η Χριστουγεννιάτικη Πλατεία κλπ. Φορέας αυτής της σπάταλης και ανεύθυνης διαχείρισης δημόσιου χρήματος είναι ο Πολιτιστικός Οργανισμός, που  αντικατοπτρίζει και την αντίληψη της διοίκησης του Δήμου για τον πολιτισμό. Αυθαίρετη επιλεκτικότητα και μεγαλοϊδεατισμός των εκάστοτε προέδρων και παραγόντων οι οποίοι επιλέγονται με μικροκομματικά κριτήρια. Αποσπασματικές και ευκαιριακές δράσεις  που φανερώνουν έλλειψη σχεδιασμού και πάνω από όλα έλλειψη οράματος.
Πολιτισμός για μας είναι η ελεύθερη απόλαυση των καλλιτεχνικών δημιουργημάτων αλλά και η ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας,  η συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα αλλά και παραγωγή πολιτιστικών γεγονότων. Η πολιτιστική πολιτική του Δήμου, ιδιαίτερα στην εποχή της οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να αντιστραφεί και να προωθήσει τον πολιτισμό της καθημερινότητας, της δημιουργίας, της συμμετοχής και της κοινωνικής συνοχής. Είναι αναγκαίο να βρει τα ουσιώδη χαρακτηριστικά της, αυτά της ελεύθερης πρόσβασης, της συμμετοχής, του πλουραλισμού, της αποδοχής και της ελευθερίας της διαφορετικότητας. Είναι αναγκαίο η πολιτιστική πολιτική να εδραιώσει την έννοια του πολιτιστικού αγαθού ως δημόσιο αγαθό και να το αντιληφθεί μέσα στον ζωτικό του χώρο, το δημόσιο χώρο.
Γι αυτό κι εμείς προτείνουμε:
Ü     την κατάργηση του Πολιτιστικού Οργανισμού Καλαμαριάς και την μεταφορά των υπηρεσιών και  των αρμοδιοτήτων του σε Αντιδημαρχία Παιδείας- Πολιτισμού και στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πρόνοιας Αρωγής Καλαμαριάς,
Ü     την εκπόνηση συγκεκριμένης πολιτιστικής στρατηγικής με ετήσιο πρόγραμμα δράσης μέσα από μια διαδικασία ανοικτής διαβούλευσης με συλλογικότητες και φορείς πολιτισμού της πόλης,
Ü     τη θεσμοθέτηση πολιτιστικού συμβουλίου που θα δρα συμβουλευτικά και θα εισηγείται τα ετήσια προγράμματα δράσης,
Ü     την αναβάθμιση του Ιστορικού Αρχείου και τη δημιουργία Κέντρου Ιστορίας Μικρασιατικού και Ποντιακού Πολιτισμού,
Ü     τον επανακαθορισμό του ρόλου που επιτελεί το Δημοτικό Ωδείο και τα τμήματα καλλιτεχνικής παιδείας και την συμμετοχή με κοινωνικά κριτήρια,
Ü       τον επαναπροσδιορισμό του περιεχομένου των εκδηλώσεων ΠΑΡΑ ΘΙΝ ΑΛΟΣ και Παραθινούπολη με τη συμμετοχή ερασιτεχνικών καλλιτεχνικών ομάδων και συλλογικοτήτων της Καλαμαριάς, 
Ü     τη δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης και μόνιμης αίθουσας εικαστικών τεχνών,
Ü     την ίδρυση μιας σύγχρονης Δημοτικής Κινηματογραφικής Λέσχης,
Ü     την αναβάθμιση της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και την μετεγκατάσταση της σε κατάλληλο δημοτικό χώρο,
Ü     την καθιέρωση «γιορτής Νεολαίας» με τη συμμετοχή νεανικών καλλιτεχνικών σχημάτων από την Καλαμαριά,
Ü     τη θέσπιση Διαδημοτικών Σχολικών Καλλιτεχνικών φεστιβάλ θεάτρου, κινηματογράφου και αθλητισμού με τη συνεργασία Δήμων της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης,
Ü     το άνοιγμα όλων των σχολικών κτιρίων για τις ομάδες, συλλογικότητες, κινήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές  των σχολικών συγκροτημάτων. Το κάθε σχολείο ως δημόσιος χώρος μπορεί να καταστεί ο ζωτικός χώρος ανάπτυξης των πρωτογενών στοιχείων του πολιτισμού,
Ü     τον επανακαθορισμό του ρόλου της συμφωνικής ορχήστρας και την ένταξή της  σε εκπαιδευτικές δράσεις στα σχολεία της πόλης μας  (ειδικές εκπαιδευτικές συναυλίες για σχολεία, παρακολούθηση προβών, παρουσίαση οργάνων κλπ.),
Ü     την ενίσχυση όλων των ερασιτεχνικών καλλιτεχνικών ομάδων και των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης, με διαφανείς διαδικασίες που θα ελέγχονται από διασυλλογική επιτροπή,
Ü     τον επανακαθορισμό των δράσεων του θεσμού «Η Τέχνη στις γειτονιές» με την  οργάνωση συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων στις γειτονιές από τοπικούς καλλιτέχνες,
Ü     την κατάργηση του «Πολίτη Κ» και την ίδρυση μιας πλουραλιστικής έντυπης και ηλεκτρονικής δημοτικής εφημερίδας, ως στοιχείο του δημόσιου χώρου της πόλης,
Ü     ίδρυση δημοτικού web T.V και ραδιοφώνου,
Ü     την ίδρυση εργαστηρίου κατασκευής λαϊκών παραδοσιακών οργάνων και τη διοργάνωση φεστιβάλ  λαϊκών οργάνων,
Ü     τη δημιουργία δημοτικού εργαστηρίου ηχογραφήσεων και προβών
Ü     την αναβίωση του Λαϊκού  Πανεπιστήμιου. 

Για τον πολιτισμό της καθημερινής ζωής                                                      
Πολιτισμός όμως για μας είναι ο πολίτης να μπορεί να κυκλοφορεί σε μία πόλη όμορφη, με πεζοδρόμια χωρίς σκουπίδια και λιγότερα αυτοκίνητα και να μη θυσιάζονται οι χώροι πρασίνου των πολυκατοικιών για τη δημιουργία παράνομων μαγαζιών.
 Γι αυτό προτείνουμε:
Ü    την αισθητική αναμόρφωση της πόλης με εικαστικές παρεμβάσεις στις μεγάλες τσιμεντένιες επιφάνειες και την αύξηση των χώρων πρασίνου,
Ü    την αυστηρή τήρηση του υποχρεωτικού χώρου πρασίνου των πολυκατοικιών και την καθιέρωση διαγωνισμού της πιο πράσινης και φροντισμένης οικοδομής,
Ü    την οργάνωση και ενίσχυση των κατοίκων για την ανάπλαση και εξωραϊσμό της γειτονιάς τους,
Ü    την ενημέρωση και υποστήριξη των κατοίκων για την ένοποίηση των ακάλυπτων χώρων των πολυκατοικιών,
Ü    την υποστήριξη και ενθάρρυνση των κατοίκων  να διοργανώνουν «γιορτές γειτονιάς» που θα ξαναθυμίσουν στους παλιούς την πόλη μας, θα βοηθήσουν την ενσωμάτωση των νέων κατοίκων και θα απαλύνουν το αίσθημα μοναξιάς και απομόνωσης των ‘ανθρώπων των πολυκατοικιών’.

Για τα θύματα του «πολιτισμού» μας
Οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να μεριμνήσουν και για τους τετράποδους «άστεγους», τα αδέσποτα ζώα που ζουν στους δρόμους εξαθλιωμένα, σε ένα εχθρικό γι’ αυτά περιβάλλον, θύματα τις περισσότερες φορές εγκατάλειψης, κακοποίηση, δηλητηριάσεων και μαζικής εξόντωσης. Το έργο αυτό η διοίκηση του Δήμου μας το έχει αναθέσει στο ΣΥΠΑΖΑΘ (Σύνδεσμος Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης)  ο οποίος ενώ απορροφά σεβαστά κονδύλια, το μόνο που έχει να επιδείξει   είναι θύελλα διαμαρτυριών αλλά και δικαστικών προσφυγών και αγώνων από φιλοζωικά σωματεία και ιδιώτες . Αυτό που κυρίως καταγγέλλεται είναι ότι ενώ επιδεικνύει  απροθυμία  στην εφαρμογή του Νόμου σχετικά με στειρώσεις, περίθαλψη κ.λ.π. χαρακτηρίζει όμως με μεγάλη ευκολία και συνοπτικές διαδικασίες ένα ζώο επιθετικό, όποτε και προχωρά στην ευθανασία του.

Προτείνουμε:
Ø      Καταγραφή και ειδική σήμανση όλων των αδέσποτων αλλά και των δεσποζόμενων ζώων με ευθύνη των ιδιοκτητών τους για την αποτροπή εγκαταλείψεων.
Ø      Υλοποίηση προγράμματος στείρωσης, εμβολιασμού, αποπαρασίτωσης και επανατοποθέτησης των αδέσποτων ζώων στο περιβάλλον από όπου έχουν περισυλλεχθεί,
Ø      Δημιουργία καταφυγίου περίθαλψης και υιοθεσίας,
Ø      Συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις για την υλοποίηση προγράμματος υιοθεσίας αδέσποτων ζώων με τη χρήση και του διαδικτύου,
Ø      Προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αποτροπή νέων εγκαταλείψεων και κακοποιήσεων,
Ø      Ταΐστρες και ποτίστρες σε κεντρικά σημεία των γειτονιών για τα αδέσποτα που ζουν στις περιοχές τους.

Συμμετοχικοί Θεσμοί-διαφάνεια-εξοικονόμηση πόρων

Για μια πόλη της συμμετοχής των πολιτών, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.
Για μια διοίκηση του Δήμου που θα λύνει τα προβλήματα και δεν θα τα δημιουργεί προτείνουμε:

Για την συμμετοχή και τη διαφάνεια
Ü     την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου με κατοχύρωση των πολιτικών αποφάσεών του και της ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών,
Ü     την υιοθέτηση και εφαρμογή του συμμετοχικού προϋπολογισμού. Η τοπική κοινωνία με τους φορείς της διαβουλεύεται και αποφασίζει για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος με δημοκρατική ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, διαφάνεια στην εκτέλεση και κοινωνικό έλεγχο στις δαπάνες και τα έσοδα ώστε να γνωρίζουν όλοι που πάει και πως αξιοποιείται κάθε ευρώ. Η διαδικασία είναι διαρκής και ξεκινά από την αρχή του κάθε έτους ,
Ü     την καθιέρωση συνελεύσεων γειτονιάς που σε μία διαρκή λειτουργία συζητούν θέματα-προβλήματα της περιοχής τους και συμμετέχουν στη διαβούλευση του συμμετοχικού προϋπολογισμού,
Ü     τη δημοσιοποίηση των απολαβών και των αμοιβών των αιρετών και των μετακλητών του Δήμου, των δημοτικών επιχειρήσεων και των οργανισμών,
Ü     την άμεση εφαρμογή των διατάξεων για τη θεσμοθέτηση του «συμβουλίου ένταξης μεταναστών», 
Ü     κάθε απόφαση, κάθε σχέδιο και δράση του Δήμου, των δημοτικών  οργανισμών να τίθεται υποχρεωτικά σε δημόσια διαβούλευση, έλεγχο και κριτική,
Ü     λειτουργία όλων των οργάνων διαβούλευσης  με τη μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας ώστε να μη λειτουργεί με διορισμένες πλειοψηφίες,
Ü     χρήση των τοπικών δημοψηφισμάτων.

Για την οργάνωση και τον εξορθολογισμό
Ü     την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου και του οργανογράμματός του,
Ü     την αξιοκρατική ένταξη του ανθρώπινου δυναμικού ,
Ü     την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό,
Ü     την κατάργηση των συμβάσεων έργου και εργολαβιών στις υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου, έργων συντήρησης κλπ. με ταυτόχρονη δημιουργία θέσεων εργασίας για πάγιες και διαρκείς ανάγκες,
Ü     την εισαγωγή συστήματος διασφάλισης ποιότητας σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου,
Ü     την ανάπτυξη συστήματος δια βίου εκπαίδευσης των υπαλλήλων του Δήμου,
Ü     την εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος «πράσινων προμηθειών» για τις υπηρεσίες του που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
o       την προμήθεια ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης,
o       την παροχή επιπλέον «μορίων» σε εταιρείες που είναι πιστοποιημένες για την περιβαλλοντική διαχείριση (ISO 14001:2004) και συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του Δήμου,
o       την προμήθεια αποκλειστικά ελληνικών βιολογικών προϊόντων για τους παιδικούς σταθμούς και τις κατασκηνώσεις του Δήμου,
o       την χρήση αποκλειστικά ανακυκλώσιμου χαρτιού για εκτύπωση και φωτοαντίγραφα.

Για την εξοικονόμηση των δημόσιων πόρων

Ü     την άμεση απογραφή της οικονομικής κατάστασης του Δήμου από ανεξάρτητη Αρχή,
Ü     την αύξηση των δημοτικών τελών στο διπλάσιο για τις μεγάλες επιχειρήσεις (τράπεζες, σούπερ-μάρκετ. ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ) που λειτουργούν στον Δήμο,
Ü     την ενεργοποίηση και ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης τελών, κυρίως από όλους όσους αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τη πόλη και οφείλουν τεράστια ποσά που επί σειρά ετών δεν αποδίδονται,
Ü     την επανεξέταση όλων των προγραμματισμένων μελετών (με κόστος πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ) με δεδομένη την τεράστια απόκλιση μεταξύ μελετών και υλοποιηθέντων έργων, γεγονός που από μόνο του αποτελεί σκάνδαλο,
Ü     τη μεταφορά των προγραμμάτων του Πολιτιστικού Οργανισμού που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενους χώρους σε αίθουσες σχολείων (βιβλιοθήκες, ζωγραφική, θέατρο κλπ),
Ü     την θέσπιση Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Συμπαράστασης (με ειδικευμένο κωδικό στον Προϋπολογισμό εσόδων του Δήμου) με πηγές χρηματοδότησης που θα προέλθουν πρωτίστως από τη μείωση κατά 20% των μισθών ή αντιμισθιών των: Δημάρχου, Αντιδημάρχων, Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου, Προέδρων, Αντιπρόεδρων και μελών των Νομικών Προσώπων του Δήμου,
Ü     την κατάργηση άμεσα της προβληματικής Ανώνυμης Εταιρίας (ΔΕΤΕΚ Α.Ε.),
Ü     τη συντήρηση των δημοτικών κτιρίων από το δήμο και όχι με αναθέσεις,
Ü     την κατάργηση της  θέσης του γεν. γραμματέα,
Ü     την κατάργηση των ειδικών συμβούλων του Δημάρχου.


 
 
 
Το Πρόγραμμα της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς δεν εκπονήθηκε από συμβούλους και κομματικά γραφεία.
 
 
Το Πρόγραμμά μας, έχει γραφτεί από όλους εμάς
σε μια συμμετοχική διαδικασία που ενσωμάτωσε όσες παρατηρήσεις δικές σας και προτάσεις μας εμπιστευτήκατε. 
Γιατί η Καλαμαριά ανήκει σε όλους εμάς και το μέλλον της
είναι υπόθεση δική  μας.
Είμαστε όλοι πολίτες ανεξάρτητοι, με ίσα δικαιώματα και γι αυτό το Πρόγραμμά μας είναι και θα είναι πάντα ανοικτό στις προτάσεις σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας!