Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Ένα στάδιο πριν την κατάρρευση οι δήμοι


Επαναβεβαίωση της διάθεσης συνεχούς συνεργασίας εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη του έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά καμία συγκεκριμένη δέσμευση για το ότι δεν θα γίνουν περαιτέρω περικοπές στα οικονομικά των δήμων, ήταν το επιστέγασμα της τετράωρης συνάντησης που είχε χθες Τρίτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.
Οι δήμαρχοι, σκιαγράφησαν τα σοβαρότατα θεσμικά προβλήματα του Καλλικράτη. αλλά και τα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα που τους έχουν φέρει στο όριο της απόγνωσης. Μάλιστα, έκαναν σαφές, ότι εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα -που αφορούν την απόδοση στους δήμους 513,8 εκατ. ευρώ- και εάν δεν διασφαλισθεί ότι δεν θα γίνει καμία περαιτέρω μείωση, θα υπάρξουν μαζικές παραιτήσεις δημάρχων.

Εν αναμονή της υπογραφής από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα της απόδοσης των 213,8 εκατ. ευρώ που οφείλονται στους δήμους από παρελθόντα οικονομικά έτη και εν αναμονή της απάντησης του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το αν θα τηρηθεί τελικά ό,τι έχει συμφωνηθεί και συνυπογραφεί μεταξύ ΚΕΔΕ και πρώην υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου και Φ. Σαχινίδη (αφορά την απόδοση στους δήμους 300 εκατ. ευρώ τα οποία «εκ παραδρομής», όπως είχε δηλωθεί, δεν είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2012), διεξήχθη την Τρίτη στα γραφεία της ΚΕΔΕ η συνάντηση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων της ΚΕΔΕ και στη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη και του αναπληρωτή υπουργού Χ.Αθανασίου με τους αυτοδιοικητικούς, οι δήμαρχοι κατέγραψαν τα προβλήματα -θεσμικά και οικονομικά που αντιμετωπίζουν- και η ηγεσία του ΥΠΕΣ ενημέρωσε για όσα έχει καταφέρει κατά την ελάχιστη θητεία της και τον σχεδιασμό που απώτερο στόχο έχει να διασωθεί η τοπική αυτοδιοίκηση και στο πλαίσιο της να υλοποιηθεί η Πολιτική Κοινωνικής Ασπίδας.

«Μαζικές παραιτήσεις»

Οι δήμαρχοι σκιαγράφησαν τα σοβαρότατα θεσμικά προβλήματα του Καλλικράτη αλλά και τα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα που τους έχουν φέρει στο όριο της απόγνωσης. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης τόνισε ότι τα 2,7 δισ. ευρώ ετησίως αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την ΚΕΔΕ. «Δεν μπορούμε να αντέξουμε περαιτέρω μείωση. Οποιαδήποτε περικοπή θα λείψει από τους συμπολίτες μας. Δεν θα λείψει από τους αιρετούς» είπε.

Μάλιστα, ο γγ της ΚΕΔΕ Α.Κοιμίσης και η δήμαρχος Βέροιας Χ.Ουσουλτζόγλου έκαναν σαφές ότι εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα (που αφορούν την απόδοση στους δήμους 513,8 εκατ. ευρώ) και εάν δεν διασφαλισθεί ότι δεν θα γίνει καμία περαιτέρω μείωση, θα υπάρξουν μαζικές παραιτήσεις δημάρχων. Η κ. Ουσουλτζόγλου αποκάλυψε ότι πολλοί δήμαρχοι στις μεταξύ τους συζητήσεις αναφέρονται τον τελευταίο καιρό στο ενδεχόμενο παραίτησης. Και ο κ. Κοιμίσης είπε χαρακτηριστικά: «Έτσι όπως είναι η κατάσταση, να είναι έτοιμη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει μαζικές παραιτήσεις δημάρχων στις αρχές του φθινοπώρου. Δεν είναι ό,τι το καλύτερο αλλά δεν μπορούν οι δήμοι να συντηρηθούν με ένα δισ. ευρώ. Όμως όποιος αποφασίσει να κόψει τους δήμους, υποσκάπτει την κρατική υπόσταση της χώρας».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ Γ.Μουράτογλου, σύμφωνα με μελέτη που είχε γίνει από το υπ. Εσωτερικών επί υπουργίας Γ. Ραγκούση το 2009, για τις λειτουργικές δαπάνες και τη μισθοδοσία των δήμων απαιτούνται 3,8 δισ. ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό συρρικνώθηκε κατά 62% φέτος, καθώς από τα 2,4 δισ. ευρώ που δίνονται στους δήμους, τα 800 εκατ. αφορούν προνοιακά επιδόματα (αρμοδιότητα που μεταφέρθηκε στους δήμους από την κεντρική διοίκηση στο πλαίσιο του Καλλικράτη μετά τη μελέτη του 2009), 140 εκατ. αφορούν τη μεταφορά μαθητών (αρμοδιότητα που επίσης ανατέθηκε στους δήμους μετά το 2009), 185 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για αποπληρωμή επιδομάτων του 2011. Οπότε ουσιαστικά για τους δήμους έχουν απομείνει 1,3 δισ. ευρώ, ποσό, που όπως τόνισε ο κ. Μουράτογλου, δεν φθάνει ούτε για τους μισθούς και βέβαια υπολείπεται κατά πολύ των 2,7 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να λειτουργήσουν κατ’ ελάχιστο οι δήμοι.

"Ένα στάδιο πριν την κατάρρευση οι δήμοι"

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης στην ομιλία του υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι οι δήμοι της χώρας βρίσκονται ένα στάδιο πριν την κατάρρευση. Ζήτησε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση σε ότι αφορά τις περικοπές.
Ο κ. Ασκούνης ξεκαθάρισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομική κρίση, αφού οι επιχορηγήσεις για τις λειτουργικές δαπάνες των δήμων έχουν μειωθεί κατά 50% την τελευταία τριετία, η ΣΑΤΑ κατά 55%, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι « το ποσό των 2,7 δις ευρώ για επιχορηγήσεις των δήμων για το 2012, αποτελεί κόκκινη γραμμή. Είναι το ελάχιστο ποσό για να καλύψουμε το σκληρό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών των δήμων». Επίσης από τα χρήματα των ΚΑΠ του 2012 έχουν παρακρατηθεί συνολικά184 εκ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν υποχρεώσεις της κεντρικής κυβέρνησης του 2011 και πιο συγκεκριμένα δαπάνες προνοιακών επιδομάτων, μεταφορά μαθητών και μισθώματα σχολικών μονάδων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφερόμενος στο θέμα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα και της συγχώνευσης υπηρεσιών και οργανισμών είπε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ήδη προχωρήσει από το 2010 σε πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα αναδιαρθρώσεις με βάση το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Συγκεκριμένα μειώθηκαν οι δήμοι από 1034 σε 325, τα ΝΠΔΔ από 4.300 σε 520 (-88%) οι ΔΕΥΑ από 230 σε 126 (-45%) και οι λοιπές επιχειρήσεις των δήμων από 1350 σε 492 (-81%).

Αναφερόμενος δε στις αμοιβές των αιρετών, που και πάλι έχουν τεθεί στο στόχαστρο για περαιτέρω μειώσεις, ο Κ. Ασκούνης τόνισε ότι οι δαπάνες για τις αμοιβές των αιρετών το 2010 ήταν 135 εκ. ευρώ και το 2012 74 εκ. ευρώ, για το δε 2013 προβλέπεται ήδη περαιτέρω μείωση στα 62 εκ. ευρώ. Δηλαδή σε σχέση με το 2010 η μείωση του κόστους του πολιτικού προσωπικού είναι της τάξης του 54%.

«Ζητάμε ίση μεταχείριση σε σχέση με άλλους φορείς της Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Ας προχωρήσει η Κυβέρνηση σε αντίστοιχες αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις και μειώσεις και τότε να συζητήσουμε. Αυτό που ισχυρίζονται όλοι οι δήμοι της χώρας είναι πολύ απλό. Εάν οι μειώσεις που εφαρμόστηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εφαρμόζονταν στο σύνολο της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης η χώρα θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενή πλεονάσματα και δεν θα υπήρχε ανάγκη για την εφαρμογή πρόσθετων επώδυνων μέτρων».

Κοινωνικές παροχές

Η ΚΕΔΕ ζητά 120 εκατ. ευρώ από τα «αναπορρόφητα, λιμνάζοντα κονδύλια» όπως είπε ο κ. Ασκούνης για τροφεία παιδιών (βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, σχολεία κ.ά.). Και συμπλήρωσε ότι η ΚΕΔΕ θα ζητήσει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς για να γίνει κατανοητή η κοινωνική σημαντικότητα των δήμων.
Σε περίπτωση που η Δικαιοσύνη δεν επιτρέψει την πρόσληψη εκ νέου συμβασιούχων για το Βρεφοκομείο Αθήνας, ο δήμος Αθηναίων όπως είπε ο κ. Καμίνης σκέφτεται στην έκδοση κουπονιών -ώστε οι γονείς να μπορέσουν να πάνε τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς.
Ο κ. Στυλιανίδης, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι μετά τη συνάντηση με την τρόικα έχει κατοχυρωθεί η εξαίρεση 4.700 θέσεων συμβασιούχων για τους βρεφονηπιακούς και τους παιδικούς σταθμούς.

Ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε επίσης την ΚΕΔΕ ότι θα αποδοθεί εντός του έτους στους δήμους η τέταρτη δόση των παρακρατηθέντων και ότι ήδη έχει υπογράψει ο ίδιος ΚΥΑ για απόδοση της ΣΑΤΑ και ότι περιμένει την υπογραφή και άλλων συναρμόδιων υπουργών για να προχωρήσει η εκταμίευση.
Μέχρι το Σεπτέμβριο έχει διασφαλισθεί η λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και πλέον γίνεται «μάχη για να βρεθούν πηγές χρηματοδότησης για να μείνει όρθιο το πρόγραμμα».
Για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών σημείωσε ότι «υπάρχουν εκκρεμή χρέη που δημιουργούν απροθυμία από τους μεταφορείς» αλλά την Τετάρτη θα γίνει συνάντηση στελεχών του ΥΠΕΣ με την ΚΕΔΕ προκειμένου να βρεθεί τρόπος διευθέτησης του ζητήματος.