Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Για το ΚοιΝό καλό

άρθρο της Μαρούλα Πλήκα (εφ. "Αυγή" 30-9-2012)



Από την Παιδική Γιορτή Αλληλεγγύης της δημοτικής Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς τον Ιούνιο.














Η Μαίρη Σαραντίδου είναι πρώην μεσίτρια και τώρα άνεργη. Η Ελένη Παπαθεοδοσίου είναι οικονομολόγος. Και οι δύο είναι μέλη ενός δικτύου ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων που στήθηκε και λειτουργεί στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης από τη Δημοτική Κίνηση «Πολίτες της Καλαμαριάς» και καλύπτουν όλο και περισσότερες από τις καθημερινές τους ανάγκες χρησιμοποιώντας το ΚοιΝό. Ένα εναλλακτικό, κοινωνικό “νόμισμα” , που αν και άυλο έχει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη από το ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι χρήστες του το έχουν ορίσει ως ισότιμο για πρακτικούς λόγους.

Το ΚοιΝό ήδη έχει αποκτήσει περί τους 280 πιστούς στην Καλαμαριά, αλλά και γενικότερα στη Θεσσαλονίκη. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα επαναφέρουν την ανταλλακτική οικονομία και στην Ελλάδα, κάτι που δεν είναι ξένο προς την κουλτούρα μας. Όλο και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι εν καιρώ οικονομικής κρίσης η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η συντροφικότητα μεταξύ των ανθρώπων μπορεί να δώσει λύσεις σε μικρά ή και σε μεγαλύτερα προβλήματα της καθημερινότητας. Ένας γονιός, για παράδειγμα, μπορεί να αναβάλλει για μεγάλο διάστημα την επίσκεψή του στο κουρείο ή το κομμωτήριο, αλλά θα το φέρει βαρέως εάν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να στείλει το παιδί του στο φροντιστήριο. Εάν αυτός ο γονιός τα καταφέρνει στα υδραυλικά, χωρίς να είναι απαραίτητα υδραυλικός στο επάγγελμα, μπορεί να προσφέρει αυτήν την υπηρεσία του ΚοιΝό και να στείλει το παιδί του στα φροντιστηριακά μαθήματα που οργανώνει το Δίκτυο Ανταλλαγής Υπηρεσιών και Προϊόντων. Αντίστοιχα, η καθηγήτρια που προσφέρει τα φροντιστηριακά μαθήματα και αμείβεται με μονάδες ΚοιΝό μπορεί να τις εξαργυρώσει λαμβάνοντας άλλες υπηρεσίες ή προϊόντα που διατίθενται από τα υπόλοιπα μέλη του δικτύου.

Αλληλεγγύη, εμπιστοσύνη, ισοτιμία
Το κοινωνικό αυτό νόμισμα δεν μπορεί σίγουρα να καλύψει όλες τις ανάγκες ενός ατόμου ή μιας οικογένειας. Δεν μπορεί να εξαφανίσει το ευρώ, κάνει όμως λίγο πιο εύκολη τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. Τα μέλη του δικτύου ΚοιΝό τονίζουν ότι η συνεργασία που αναπτύσσουν στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, την αλληλεγγύη, την ισοτιμία. Οι ανταλλαγές υπηρεσιών και προϊόντων αποκλείουν την αγοραία λογική του υπερκέρδους και της συσσώρευσης πλούτου. Με το ΚοιΝό αποτιμούν αξίες και διευκολύνουν τις ανταλλαγές τους. Το δίκτυο στηρίζει τη λειτουργία του στο ίντερνετ. Στην ιστοσελίδα www.koino.com.gr γίνονται οι εγγραφές και αναρτώνται οι αγγελίες για τις προσφορές υπηρεσιών και προϊόντων και οι μονάδες «ΚοιΝό» που αποτιμούνται από τα ίδια τα μέλη. Το δίκτυο το οργανώνουν, το διαχειρίζονται και το ελέγχουν οι άνθρωποί του μέσα από τις συνελεύσεις τους.

Παραδίδω μαθήματα - συγκεντρώνω ΚοιΝό

Η Ελένη Παπαθεοδοσίου είναι από τα πρώτα μέλη του ΚοιΝό. Σήμερα προσφέρει μαθήματα οικονομικών, στο φροντιστήριο που λειτουργεί από το δίκτυο, σε παιδιά που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις. «Μόνο αυτόν τον μήνα έχω χρησιμοποιήσει το ΚοιΝό για την επισκευή δύο υπολογιστών, έχω επιδιορθώσει ρούχα, έχω επισκεφθεί κομμωτήριο επανειλημμένως και θέλω να κάνω και άλλα πράγματα, αλλά συγκρατιέμαι γιατί αυτή τη στιγμή είμαι σε αρνητικό πρόσημο» μας λέει και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για τη λειτουργία του δικτύου. Και πώς να τον κρύψει όταν βάσει των υπολογισμών που έχει κάνει μόνο τον Σεπτέμβριο κέρδισε περί τα 200 ευρώ από υπηρεσίες που αντάλλαξε με τα ΚοιΝό που είχε συγκεντρώσει. Η ίδια παραδίδει τα μαθήματα προς 5 ΚοιΝό το παιδί, τιμή ιδιαίτερα χαμηλή, συμβάλλοντας έτσι στη συλλογική προσπάθεια το κοινωνικό νόμισμα να είναι υπερτιμημένο σε σχέση με το ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίκτυο λειτουργεί φροντιστηριακά τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και εκμάθησης για Αγγλικά, Γαλλικά, Έκθεση Γ' Λυκείου, Μαθηματικά Α', Β', Γ' Λυκείου, Αρχές Οικονομίας Γ' Λυκείου, Ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο για υποψήφιους σχολών Πολυτεχνείου, Ιστορία Β' Λυκείου. Επίσης παραδίδονται μαθήματα μουσικής, ζωγραφικής και ενισχυτικής διδασκαλίας για παιδιά Δημοτικού.

Πιο φθηνές τιμές από την αγορά

Η Μαίρη Σαραντίδου ήταν στο παρελθόν μεσίτρια, αλλά διαθέτει και πτυχίο αισθητικού. Μπήκε στο δίκτυο ΚοιΝό και προσφέρει ρεζουβάνς (μασάζ αναζωογόνησης προσώπου) και μασάζ ποδιών. «Όποιος και όποια ενδιαφέρεται για το αντικείμενό μου, με καλεί και εγώ προμηθεύομαι άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες, όπως αρωματικά σαπούνια που κατασκευάζει μια άλλη κυρία που έχουμε στο δίκτυο ή πηγαίνω στο κομμωτήριο χωρίς χρήματα, αλλά χρησιμοποιώντας το ΚοιΝό μας» εξηγεί. Προσθέτει ότι όλοι όσοι και όσες συμμετέχουν στο δίκτυο φροντίζουν η παρεχόμενη υπηρεσία να είναι πολύ πιο φθηνή από αυτήν που ισχύει στην αγορά. «Η τιμή ενός ρεζουβάνς στο ελεύθερο εμπόριο κοστίζει από 40 έως 60 ευρώ και εγώ το παρέχω με 25 ΚοιΝό», σημειώνει.

Πολυεπίπεδες υπηρεσίες
Σήμερα στο δίκτυο παρέχονται πολυεπίπεδες υπηρεσίες, όπως λογιστικά - φοροτεχνικά, νοσηλευτική, νομικές συμβουλές, γραμματειακή υποστήριξη σε μικρές επιχειρήσεις για κάποιες ώρες την ημέρα, σέρβις υπολογιστών, διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, υδραυλικά, μασάζ, ραπτική, συμβουλές γεωπονικής, φύλαξη παιδιών, κομμωτική, γραφιστική, οργάνωση πάρτι, παιδιατρική, ομοιοπαθητική, φωτοβολταϊκά, διακοπή καπνίσματος, μαθήματα για κωφά ή βαρήκοα παιδιά και για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, μαθήματα χρήσης υπολογιστών, συμβουλές μηχανικού, φωτογραφήσεις, βιντεοσκοπήσεις, ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών ή σχολικών μαθημάτων, μεταφράσεις αγγλικών, ανειδίκευτη εργασία, αγροτικά προϊόντα κ.ά. «Το δίκτυο αμφισβητεί την κυριαρχία του 'χρήματος-εμπόρευμα' και δίνει ελπίδα ότι κάτι καινούργιο μπορεί να γεννηθεί μέσα από έννοιες που είχαμε θάψει. Γιατί αν συναντηθούμε, οργανώσουμε και δυναμώσουμε τα κινήματα αλληλεγγύης, αυτοοργάνωσης, διεκδίκησης, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ανθρώπινες σχέσεις που στηρίζονται στη συνεργασία, στην εμπιστοσύνη, στην αλληλεγγύη, Θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε ότι έχουμε τη δύναμη να ανοίξουμε ρωγμές στα σημερινά 'αδιέξοδα'. Θα μπορέσουμε να διαβρώσουμε το αυθαίρετο χρηματοπιστωτικό σύστημα που κερδοσκοπεί, παίζοντας με τις ζωές μας και να σχεδιάσουμε το αύριο με τους δικούς μας όρους, της ισοτιμίας, της ισονομίας, της ισηγορίας» αναφέρει στην τρόπο τινά ιδρυτική του διακήρυξη.

Ανακαλύπτοντας τον Καναδά...
Τα εναλλακτικά νομίσματα μπορεί να εμφανίστηκαν σχετικά πρόσφατα στην Ελλάδα (αντίστοιχα τοπικά δίκτυα στήθηκαν τον τελευταία χρόνο στην Πιερία, τη Ροδόπη, την Πάτρα, την Ιεράπετρα, την Αττική), αλλά υπάρχουν ανά τον κόσμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πολλοί πιστεύουν ότι το εγχείρημα ξεκίνησε στις αρχές του 2001 στην Αργεντινή, με την επέλαση του ΔΝΤ, όταν η ανάγκη των πολιτών να εξασφαλίσουν τα βασικά για την επιβίωσή τους γέννησε τις λέσχες αλληλεγγύης και τα “creditos” που έγιναν για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της το βασικό «νόμισμα» συναλλαγής. Οι γνώστες της ιστορίας τους, όμως, υποστηρίζουν ότι «γεννήθηκαν» στον Καναδά, ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περί τις 45.000 ανά τον κόσμο. Μόνο στη Γερμανία έχουν στηθεί πάνω από 30 τέτοια δίκτυα, ενώ στη Βρετανία τουλάχιστον 40.000 πολίτες χρησιμοποιούν εναλλακτικά νομίσματα για την κάλυψη μέρους των αναγκών τους.
Στην ιστοσελίδα www.koino.com.gr γίνονται οι εγγραφές και αναρτώνται οι αγγελίες για τις προσφορές υπηρεσιών και προϊόντων και οι μονάδες «ΚοιΝό» που αποτιμούνται από τα ίδια τα μέλη.

 http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=716929