Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Η Μαρίνα Αρετσούς ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ !

 

  

 

 

 

 

 

 



Στις 22 Ιανουαρίου 2021, η κυβέρνηση και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων (το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ), δημοσίευσαν την Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της Μαρίνας Καλαμαριάς σε ιδιώτη επενδυτή για μισό περίπου αιώνα (45 έτη).

Ήδη από τις αρχές του 2020 με τη δημοσίευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών (κατ ευφημισμόν) Επιπτώσεων, είχε γίνει γνωστή η πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει επιθετικά και να ολοκληρώσει το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα στην Καλαμαριά, σε μια πόλη των 120.000 κατοίκων το δεύτερο πιο πυκνοκατοικημένο δήμο της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Θεσσαλονίκης μετά το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία ανατρέπει κάθε επιστημονική δεοντολογία διότι αφίσταται της αντικειμενικής παράθεσης των διαφόρων προτάσεών της, προτείνονται μεταξύ άλλων: εστιατόρια, αναψυκτήρια, εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχείο, κατοικίες προς μίσθωση, κτίριο διοίκησης, πύργος ελέγχου, καταστήματα ναυτιλιακών ειδών, super market, αποθηκευτικοί χώροι, χώρος χερσαίας απόθεσης σκαφών με προβλέψεις για την αναγκαία κτιριακή υποδομή, υπόστεγα συντήρησης και φύλαξης σκαφών, εργαστήρια, spa.

Οι προσπάθειες εκποίησης της Μαρίνας δεν είναι πρόσφατες, όμως όλες απέτυχαν όπως θα αποτύχει και αυτή.

Εδώ και δυο δεκαετίες οι αγώνες των πολιτών προστάτευσαν την εκποίηση της παραλίας από την τσιμεντοποίησή της και την καταπάτησή της.

Σύλλογοι, κάτοικοι, επιστημονικοί φορείς, δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια, αντιστάθηκαν με επιτυχία στις προσπάθειες διαφόρων κυβερνήσεων να ξεπουλήσουν το φυσικό μας πλούτο και να απομονώσουν τους πολίτες από τη θάλασσα και την παραλία τους.

Βέβαια ούτε τότε, ούτε τώρα, κανείς δεν ήταν ευχαριστημένος με την εγκατάλειψη και την υποβάθμισή της από την πολιτεία.

Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι αυτή ήταν σκόπιμη προκειμένου να την απομονώσουν από τους κατοίκους και συγχρόνως να παρουσιάσουν την ιδιωτικοποίησή της ως δήθεν αξιοποίηση. Το έχουμε δει πολλές φορές το έργο.

Δυστυχώς, κερδοσκοπικοί κύκλοι, προεξάρχοντος του ΤΑΙΠΕΔ, πέτυχαν να επιβάλλουν τη βούλησή τους στην πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, σε μια συνεδρίαση εξ αποστάσεως και τελείως εν κρυπτώ, χωρίς την παρουσία κατοίκων, συλλόγων της πόλης και επιστημονικών φορέων.

Η απόφαση του δήμου (βλ. απόφαση 122/2020/18.05.2020), για παραχώρηση της μαρίνας Αρετσούς, προς εκμετάλλευση σε ιδιώτη επενδυτή, βρίσκεται  σε απόλυτη αντίθεση με προηγούμενες αποφάσεις του (545/2004, 93/2011, 340/2012, 95/2013,263/2016,) αλλά και με τη βούληση του λαού της Καλαμαριάς.

 100 έως 200 στρέμματα λιμενολεκάνης παραχωρούνται

78 στρέμματα χερσαίου τμήματος παραχωρούνται

14.900 έως 18.500 στρέμματα οικοδομούνται

1,5 έως 17 στρέμματα  δυνατότητα επιχώσεων

35 έως 45 έτη η δημόσια γη και ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της περνάνε σε ιδιωτική χρήση

 Τα ερωτήματα παραμένουν καίρια:

 -       Θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση για 45 χρόνια του παραλιακού χώρου που περιλαμβάνει τη Μαρίνα, το Ρεμέτζο, την Προποντίδα, το καφενείο του Ψαρά, τον λιμένα των επαγγελματιών αλιέων, τα 14 στρέμματα πάρκου μπροστά στη μαρίνα για τα οποία εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ, το 1,5 στρέμμα που ανήκει στα ανταλλάξιμα;

-       Θα επιτρέψουμε το διαχωρισμό αυτού του παραλιακού χώρου των 75 στρεμμάτων από το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο;

-       Θα επιτρέψουμε τη σαλαμοποίηση του παραλιακού μετώπου διότι θα ακολουθήσουν και άλλες παραχωρήσεις;

ή

-       Θα διεκδικήσουμε το αυτονόητο: ότι ο φυσικός πλούτος ενός τόπου ανήκει στους ανθρώπους του;

-       Θα υπερασπιστούμε τον πιο πολύτιμο ελεύθερο χώρο της Καλαμαριάς χάριν όλων των κατοίκων χωρίς αποκλεισμούς;

-       Θα δώσουμε πραγματική αξία στο χώρο αυτόν, προστατεύοντας τη θάλασσα, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα ;

Αν αύριο δεν υπάρχει παραλία για την πόλη των 120.000 και πλέον κατοίκων, για ποια Καλαμαριά θα μιλάμε;

 Εμείς οι πολίτες και οι φορείς της Καλαμαριάς που υπογράφουμε:

1. Αντιδρούμε στις προσπάθειες του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση του παραλιακού χώρου που περιλαμβάνει την Μαρίνα Αρετσού, του Ρεμέτζο, της Προποντίδας, του λιμένα των επαγγελματιών αλιέων, των 14 στρεμμάτων πάρκου, του καφενείου του Ψαρά.

2. Αντιδρούμε στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς (122/2020/18.05.2020) για την παραχώρηση που ελήφθη ερήμην των κατοίκων και φορέων της πόλης (μέσω τηλεδιάσκεψης), χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση.

3. Διεκδικούμε ρητά την ανάπλαση του χώρου της Μαρίνας ως χώρου ανάσας για τους
πολίτες της Καλαμαριάς και όλης της Θεσσαλονίκης

4. Απορρίπτουμε την περαιτέρω δόμηση του χώρου της Μαρίνας της Αρετσούς.

5. Επιδιώκουμε να συνδέσουμε τον αστικό ιστό με τη μαρίνα, να στρέψουμε την Καλαμαριά
προς τη θάλασσα με περιπατητικές οδούς και ποδηλατοδρόμους που θα κατευθύνονται
προς αυτή.

6. Οι ελεύθεροι χώροι είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα μιας πόλης και ειδικά μιας πόλης περίκλειστης όπως η Καλαμαριά.
7. Ως τελική πρόταση θέτουμε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφανθεί το σύνολο της κοινωνίας της Καλαμαριάς για όλα τα παραπάνω.