Πέμπτη 24 Μαΐου 2007

Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα δημοτική αρχή

ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ Η ΕΝ ΠΟΛΛΑΙΣ αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή είχε την διάθεση να επανορθώσει, η εν ΠΟΛΛΑΙΣ αμαρτίαις περιπεσούσα δημοτική αρχή επιμένει να κρύβει την πραγματικότητα και να μην αναγνωρίζει τις σοβαρές ευθύνες της.
Φίλες και φίλοι,
Πέρασαν ήδη τέσσερα χρόνια με την παρούσα δημοτική αρχή στην διοίκηση του δήμου μας.
Θα περίμενε ο καθένας να έχει να επιδείξει ένα έργο που να αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, που να εξυπηρετεί βασικές ανάγκες διαβίωσης σε μια πόλη, που να λύνει κρίσιμα προβλήματα απασχόλησης, καθημερινής ζωής και πολιτισμού.
Αντ΄ αυτού η εικόνα είναι αποκαρδιωτική.
Η δημοτική αρχή δε λειτούργησε ούτε καν ως απλός διαχειριστής μιας υπάρχουσας κατάστασης.
Ανήμπορη να λειτουργήσει με όραμα και προγραμματισμό σύρθηκε σε επιλογές ενδοτισμού, παραχώρησης, εγκατάλειψης και κακοδιαχείρισης της δημοτικής περιουσίας με αποτέλεσμα ο δήμος να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Φίλες και φίλοι,
Στην Καλαμαριά του 2006,
ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ;
Θα θέλαμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας για τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε:
Κατ’ αρχάς,
Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας του φυσικού πλούτου, των ελεύθερων και αδόμητων χώρων;
Αλλά ας δούμε τις σπουδαιότερες περιπτώσεις:
Α. Το στρατόπεδο Κόδρα, το τελευταίο υπερτοπικής σημασίας πάρκο για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, παραμένει γόρδιος δεσμός, σαλαμοποιείται-καταπατείται και ο δήμος να γίνεται μέρος του προβλήματος με το κόψιμο των 640 δένδρων, την κατασκευή του πάρκιγκ-φάντασμα και τον μη σεβασμό των αποφάσεων του ΣτΕ.
Κι επειδή οι Μεγαλέξανδροι μας τελείωσαν, εμείς προτείνουμε η όποια δημοτική αρχή να σεβαστεί τον χαρακτηρισμό του ως χώρου πρασίνου, αρχαιολογικής αξίας και ιστορικής μνήμης, χαρακτηρισμοί που οφείλονται εξ ολοκλήρου στην δράση τοπικών συλλόγων παρά την αντίθετη άποψη της απερχόμενης διοίκησης.
Β. Είναι σε όλους μας γνωστό ότι ο δήμος Καλαμαριάς έχει χάσει όλη την ακίνητη περιουσία του μετά από τους πλειστηριασμούς που προέκυψαν με αφορμή την διάνοιξη της Πόντου. Ενός αναπτυξιακού κατά τα άλλα έργου που κατέληξε να γίνει η ταφόπλακα για την οικονομία του δήμου. Μια καταστροφική κατάληξη που χρεώνεται και στην παρούσα διοίκηση αλλά και στις προηγούμενες οι οποίες δεν κατάφεραν να αποσπάσουν την χρηματοδότησή του από την κεντρική εξουσία η οποία η ίδια το είχε χαρακτηρίσει ως υπερτοπικής σημασίας!
Πρόταση; να διεκδικήσουμε τώρα κονδύλια από ΥΠΕΧΩΔΕ για την διάνοιξη της Πόντου .
Γ. Το καλοκαίρι του 2003 η παραλία της Καλαμαριάς δέχθηκε την σφοδρότερη επίθεσή της από τα Ε.Τ.Α, με την προσπάθεια καταπάτησης και οικοδόμησής της μέσω του γνωστού master plan,που είχε την σύμφωνη γνώμη του δημάρχου και δεν γνωρίζουμε που θα βρισκόμασταν σήμερα αν δεν αντιδρούσαμε, τοπικοί φορείς και πολίτες με αποτέλεσμα να αποτραπεί ο κίνδυνος αλλά και να αναγκαστεί η διοίκηση του δήμου σε αλλαγή στάσης.
Σήμερα το θέμα φαίνεται να έχει παγώσει αλλά βρισκόμαστε σε επιφυλακή διότι και η σημερινή διεύθυνση των ΕΤΑ εξακολουθεί να παίζει με παρεμβάσεις που καταστρατηγούν τον δημόσιο χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης αλλά και ο δήμος προχώρησε στην κατάργηση του REMEZZO ως χώρο πολιτισμού για την νεολαία. Ζητάμε με νομοθετική ρύθμιση την λύση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, να χαρακτηρισθεί η παραλία ως χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, την απόδοσή της στον δήμο και στους πολίτες της Καλαμαριάς, να πέσουν οι φράχτες και να επαναλειτουργήσει το REMEZZO.
Τέλος τα πάρκα που θα μπορούσαν να αποτελούν ανάσα για τις γειτονιές σήμερα βρίσκονται σε εγκατάλειψη και απαξίωση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις π.χ πλατεία Ρόδων(Βυζάντιο) αναγκάζονται οι κάτοικοι να προσφεύγουν στο ΣτΕ για να τα θωρακίσουν, με το δήμο και πάλι απέναντί τους.
Προτείνουμε άμεσα την αξιοποίησή τους, καθαρισμό, δενδροφυτεύσεις, πολιτιστικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους, επαναλειτουργία αναψυκτηρίων.
Φίλες και φίλοι,
Στην Καλαμαριά του 2006,
Δεν χρειαζόμασταν μια ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη αντί των αποσπασματικών εργολαβιών που κι αυτές δεν προχωράνε;
Η λογική της σύγκλισης όλων των κατοίκων στο κέντρο και η φιλοσοφία ‘’ένας πεζόδρομος, μια αγορά, ένα κέντρο’’ εκτός από παρωχημένη και αντιαναπτυξιακή που είναι, δημιουργεί ασφυκτικά κυκλοφοριακά προβλήματα.
Είναι σαφές ότι θέλουμε μια αποκεντρωμένη πολυκεντρική Καλαμαριά!
Προτείνουμε ένα σχέδιο δημιουργίας τοπικών αγορών με πεζοδρομήσεις, περιφερειακά πάρκιγκ, συγκοινωνίες.
Άμεση συνεννόηση με επαγγελματίες οδηγούς (πακετάδες- κουριεράδες-φορτηγατζήδες- ταξιτζήδες) που κινούνται στην Καλαμαριά και με κατοίκους οδηγούς και μη των περιοχών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις μονοδρομήσεις και το κυκλοφοριακό χάος .
Είμαστε αντίθετοι με τις σχιζοφρενικές, άνευ λόγου και ουσίας αποσπασματικές μονοδρομήσεις .
Μετά την έκνομη και αποτυχημένη κατασκευή πάρκιγκ στο Κόδρα ο δήμος ανέθεσε με επαχθείς όρους σε κατασκευαστική εταιρία, την κατασκευή άλλων δυο (πλατεία δημαρχείου και Μουρουζηδών).
Πέρα απ το γεγονός ότι το πρώτο βάλτωσε εδώ και ενάμισυ χρόνο και μένει ως τρύπα, ενώ το δεύτερο δεν έχει αρχίσει ακόμα, αναρωτιόμαστε:
Προς τι, ένα έργο που δεν λύνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα του κέντρου αλλά το επιτείνει;
- που συγκεντρώνει και δεν αποκεντρώνει την κίνηση
- που δεν έχει εύκολη είσοδο και έξοδο
- που επιβαρύνει παραπάνω την Μεταμορφώσεως- Χηλής- Πασσαλίδη- Μητρ. Χρυσάνθου
- όποιος το σκέφτηκε άλλα είχε μάλλον κατά νου( ιδιωτική εκμετάλλευση για 30 χρόνια, υψηλό ενοίκιο) ενώ είναι γνωστό ότι Μια θέση στάθμευσης, σε υπόγειο γκαράζ, έχει κόστος κατασκευής περίπου 3.500.000 δρχ.
Με βάση το υπάρχον νομικό πλαίσιο (Ν.2601/98)
· Επιδοτείται η θέση με 1.400.000 δρχ.
· Επιδοτούνται οι τόκοι μακροπρόθεσμου επενδυτικού δανείου κατά 40%.
· Επιδοτείται χρηματοδοτική μίσθωση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού κατά 40%.
Έτσι μπορούν να κατασκευαστούν από τον ίδιο το Δήμο χιλιάδες επιδοτούμενες υπόγειες θέσεις στάθμευσης και να λυθεί σταδιακά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Από τα έσοδα ενοικίασης των θέσεων, σε λιγότερο από 10 χρόνια, ο Δήμος θα έχει κάνει απόσβεση της επένδυσης, θα έχει σημαντικά έσοδα και ο δημότης θα μπορεί να ενοικιάζει θέση στάθμευσης σε χαμηλότερες τιμές από ότι πληρώνει σε ένα ιδιωτικό parking.
Άλλωστε σε όλες τις πυκνοκατοικημένες πόλεις της Ευρώπης, υπόγεια γκαράζ γίνονται κάτω από πλατείες, πολυκατοικίες κ.λ.π., ακόμη και κάτω από τα οδοστρώματα των δρόμων.)
Πως προχωράμε σε πάρκιγκ που σχεδιάζονται περισσότερο με κριτήρια κερδοσκοπικά παρά με γνώμονα την λειτουργικότητα της πόλης και την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος;
Φίλες και φίλοι,
Και σ αυτή τη τετραετία δεν λύθηκε το επίμαχο ζήτημα της σχολικής στέγης, της ταλαιπωρίας και της οικονομικής επιβάρυνσης τόσων οικογενειών. Η ολιγωρία είναι εμφανής αφού το 70% των λυκείων και γυμνασίων της πόλης μας λειτουργεί σε δυο βάρδιες.
Τι να πούνε οι οικογένειες τόσων μαθητών στη Ν. Κρήνη όταν 4 χρόνια αντιδήμαρχοι και δήμαρχος υπόσχονται πρωινό σχολείο;
Ζητάμε να προστατευθούν τα οικόπεδα που είναι χαρακτηρισμένα για σχολική στέγη, να απαλλοτριωθούν και να δημοπρατηθεί χωρίς κωλυσιεργίες γραφειοκρατικές η κατασκευή νέων αιθουσών.
Όσον αφορά την απασχόληση δεν θα έπρεπε να υπάρχει από το δήμο ένα σαφές πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας;
με άμεση πάταξη του εργολαβισμού που τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει καθεστώς. Ποιο δημόσιο έργο έχει αναλάβει η Δημοτική αρχή δίνοντας δουλειά και πλήρη εργασιακά δικαιώματα σε νέους (και όχι μόνο)της Καλαμαριάς σε αντίθεση με τους εργολάβους (ιδιώτες)που και προσλαμβάνουν μειωμένο προσωπικό και υπερωρίες δε πληρώνουν και ένσημα δε κολλάνε στους υπαλλήλους τους και παρατάνε τα έργα στη μέση γιατί απλά το συμφέρον τους είναι το κέρδος τους και όχι η ανάπτυξη του Δήμου Καλαμαριάς προς όφελος των πολιτών της;
Προτείνουμε μέτρα τόνωσης των περιφερειακών αγορών, την διεκδίκηση απ’ τον δήμο αποκεντρωμένων περιφερειακών προγραμμάτων που θα συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, δημιουργία δομών επαγγελματικής πληροφόρησης, ταχεία και ορθολογική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων προς όφελος των πολιτών και όχι των αγορών, ανάπτυξη υγιών δημοτικών επιχειρήσεων (σε αντίθεση με την παρούσα δημοτική αρχή που τις έχει εγκαταλείψει στην τύχη της ίσως γιατί σκοπεύει στην νέα 4ετια να τις παραχωρήσει σε ιδιώτες).
Η δημοτική αρχή να προχωρήσει στην ίδρυση γραφείου απασχόλησης και να δημοσιεύει στο δικτυακό τόπο του δήμου
τις προκηρύξεις για τις προσλήψεις εργαζομένων, καθώς και τα αποτελέσματα των προσλήψεων με βάση τα αξιοκρατικά κριτήρια που απαιτούνται.
Φίλες και φίλοι,
Ο πολιτισμός αποτελεί κεντρικό σημείο της δημοτικής μας πολιτικής.
απέναντι στην λογική του κερδοφόρου και ανταποδοτικού πολιτισμού εμείς υποστηρίζουμε την αντιεμπορική αντίληψη του πολιτισμού στον οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι συμπολίτες μας, η δράση της Διεξόδου αποτελεί χρήσιμη εμπειρία, (ενθαρρύνουμε την πρωτογενής πολιτιστική παραγωγή, την εξισορρόπηση ανταποδοτικών και μη ανταποδοτικών λειτουργιών).Τον πολιτισμό που παράγεται και λειτουργεί ως παιδεία για να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις των ανθρώπων κι όχι σ’ αυτόν που λειτουργεί ως εμπόρευμα που αποβλέπει σε καταναλωτές – παθητικούς δέκτες. Επιδιώκουμε την συμπόρευση πολιτισμού και αυτοδιοικητικής πολιτικής, την ενίσχυση και ενθάρρυνση κάθε πρωτοβουλίας πολιτών σε θέματα πολιτισμού πχ πλήρη βοήθεια να στηθεί μια παράσταση, μια συναυλία από μια παρέα ή μια γιορτή σε μια γειτονιά).
Δήμος και κεντρική εξουσία
Για πολλά χρόνια η Καλαμαριά ταλαιπωρήθηκε από την σχέση διαπλοκής κεντρικής εξουσίας και δήμου.
-Με κομματικές εξυπηρετήσεις
-Με δεδομένη υποταγή σε κυβερνητικές παρεμβάσεις
-Με εκατέρωθεν στήριξη κυβερνητικών βουλευτών σε εκλογές
Τι εισέπραξε ο δήμος αντ’ αυτών ;
-Αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης
-Επικίνδυνη πολιτική απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους
-Καμιά μέριμνα για το πρόβλημα των θέσεων απασχόλησης
-Υποβάθμιση του πολιτισμού με την ένταξη του στην κατηγορία του εμπορεύματος που πρέπει να παράγει κέρδος
-Φόρτωμα υποχρεώσεων της κεντρικής εξουσίας στο δήμο χωρίς την απαραίτητη στήριξη.
-Άρνηση μεταφοράς πόρων
-Άρνηση μετατόπισης φορολογικών εσόδων και οικονομικής αυτοτέλειας
-Οικονομική ομηρία
(Εξακολουθούμε να είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση των είκοσι πέντε, η χώρα όπου η Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται μόνο 350 € ανά κάτοικο ετησίως. Ο μέσος όρος στις ευρωπαϊκές χώρες είναι 2.500 € ανά κάτοικο. Η Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας διαχειρίζεται το 3% του ΑΕΠ και είμαστε στο τομέα αυτό η τελευταία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αμέσως επόμενη μετά από εμάς χώρα διαχειρίζεται το 12% του αντίστοιχου ΑΕΠ.)
- Εμείς αρνούμαστε την αντίληψη ότι η Τ.Α είναι προέκταση της εκάστοτε εξουσίας ή κατ άλλους αντιδραστικός θεσμός. Λέμε όχι στην επαιτεία-ομηρία. Πιστεύουμε στην αυτοτέλεια και την αποδέσμευση απ’ την κρατική κηδεμονία.
φορολογική αποκέντρωση πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς νέους φόρους στους πολίτες αποτελεί πρόταση που μπορεί να αποτελέσει σταθμό στην πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η διεκδίκησή μας αυτή αποβλέπει,
- Στην αποκέντρωση του κράτους
- Στην αναδιάρθρωσή του με την θεσμοθέτηση της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης
- Στην ανακατονομή της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και το σύστημα αυτοδιοίκησης και έχει ως στόχο
-Να μπορεί ο πολίτης να αποφασίζει για τα προβλήματά του, να έχει την ευθύνη για τις συνθήκες της ζωής του.
Νέοι θεσμοί συμμετοχής των πολιτών-ενημέρωση-δημοκρατία-διαφάνεια, ΕΝΑ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ
Φίλοι και φίλες,
H σημερινή δημοτική αρχή φαίνεται να περνάει περίοδο ολικής έκλειψης και την έκλειψη της δημοτικής αρχής συμπληρώνει η ομίχλη που επικρατεί στο τοπίο της ενημέρωσης του δημότη .
Αλήθεια,
Ποια είναι η πληροφόρηση που έχει ο πολίτης για όλα όσα αφορούν την διαβίωσή του στην Καλαμαριά;
Πιστεύουμε ότι η δημοτική αρχή με ευθύνη του Δημάρχου και της δημαρχιακής επιτροπής θα πρέπει να δημοσιεύει στο δικτυακό τόπο του δήμου την ημερήσια διάταξη των δημοτικών συνεδριάσεων αλλά και όλες τις αποφάσεις που παίρνει το δημοτικό συμβούλιο και η δημαρχιακή επιτροπή, σχετικά με τις προκηρύξεις για τις προσλήψεις εργαζομένων, την πορεία των έργων(δημοπρατήσεις, προμήθειες κ.λ.π.). Με το νέο Κώδικα Δήμων και κοινοτήτων που θα ισχύσει από 1ης –1-2007 η υποχρέωση της νέας δημοτικής αρχής είναι, αφενός μεν να υλοποιήσει την θεσμική πλέον ενημέρωση και συμμετοχή του δημότη (π.χ τοπικά δημοψηφίσματα,) και αφετέρου να επεκτείνει τη συμμετοχή και με μορφές που δεν προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο.
Αντιθέτως σήμερα, ομίχλη επικρατεί στο τοπίο της πορείας των έργων.
Ομίχλη και στο τοπίο των ατασθαλιών που είναι ουκ ολίγες.
Κι ο λόγος προφανής:
Για να καλύψουνε προβλήματα λειτουργίας των υπηρεσιών (π.χ. παιδικοί σταθμοί, επιχείρηση κατασκευών, επιχείρηση τελετών).
Για να μη φανούν οι καθυστερήσεις ή οι αποτυχημένες επιλογές έργων (λάκκος πλατείας δημαρχείου, ασφαλτόστρωση Μαρμαρά Αδ. Κοραή)
Για να μην αποκαλυφθούν έκνομες ενέργειες όπως πάρκινγκ και μπάζωμα τριών στρεμμάτων στο Κόδρα, απολύσεις και κλείσιμο του Remezzo.
Η δημοκρατία προϋποθέτει συμμετοχή και η συμμετοχή πληροφόρηση.
Το επιχειρησιακό πρόγραμμα 4 ετίας του Δήμου, που τώρα δεν υπάρχει, θα θέλαμε να διαμορφώνεται αφού καταθέσουν τις απόψεις τους οι λαϊκές συνελεύσεις των δημοτών ( όπου θα συμμετέχουν και οι κοινωνικοί φορείς του δήμου όπως και δημότες, ειδικοί επιστήμονες κλπ) , το ίδιο να επιδιωχθεί και για τον ετήσιο προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα και ύστερα από τις λαϊκές παρεμβάσεις να παίρνει την τελική μορφή και να εισάγεται προς ψήφιση στο δημοτικό Συμβούλιο. Για να μη γίνει η vox populi,η φωνή του λαού, οργή.
Δεν μας εκφράζει το σημερινό δημαρχοκεντρικό σύστημα.
Θέλουμε τους πολίτες ενεργούς.
Αναζητούμε μια άλλη κοινωνική συνοχή.
Υπερασπιζόμαστε την δράση των τοπικών φορέων, άλλωστε από αυτούς προερχόμαστε οι περισσότεροι, είτε πρόκειται για συλλόγους, συνοικιακά συμβούλια ή άλλες συλλογικότητες που θέλουν και μπορούν να λύνουν προβλήματα και όχι μόνο να τα θέτουν.
Επιδιώκουμε την ένταξη των συλλογικών φορέων της Καλαμαριάς στην άσκηση της αυτοδιοικητικής πολιτικής και του πολιτισμού με πεδία ευθύνης.
Επέκταση-σχεδιασμός πόλης
Τέλος ποιος ασχολήθηκε με μια νέα πόλη που κτίζεται δίπλα μας με τεράστια προβλήματα, δυσανάλογα της αξίας της αξίας γης, μια ωρολογιακή βόμβα που δεν φανταζόμαστε τι συνέπειες θα έχει στο μέλλον όχι μόνο για την περιοχή αλλά για το σύνολο του δήμου;
Προτείνουμε νέο πολεοδομικό σχεδιασμό, νομική θωράκιση των ελεύθερων χώρων που είχαν ορισθεί εξ αρχής, αποδέσμευση του κοινωνικού συντελεστή από τους πλειστηριασμούς,
Σχεδιασμό εικοσαετίας για την ανάπτυξη όλης της πόλης που να παίρνει υπ όψιν τις ανάγκες των κατοίκων για ελεύθερους χώρους, πράσινο, κυκλοφοριακή άνεση, σχολική στέγη, χώρους πολιτισμού και αναψυχής για όλες τις ηλικίες, σύνδεση με το κέντρο της πόλης, ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, σύνδεση με τους όμορους και μη δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Οι αυτοσχεδιασμοί της τελευταίας στιγμής ανακυκλώνουν και δεν λύνουν τα προβλήματα.
Η οικονομική διαχείριση του δήμου υπήρξε ολέθρια.
Πέρα απ την απώλεια της ακίνητης περιουσίας η απερχόμενη διοίκηση χρεώνεται και με ατασθαλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε δημοτικές επιχειρήσεις και αποδεικνύουν την ανικανότητα λειτουργίας ,στελέχωσης και πολιτικής ευθύνης της διοίκησης του δήμου.
Όσοι λοιπόν βιώνουμε αυτό το τοπίο στην ομίχλη
Θα στηρίξουμε αυτό το καθεστώς;
Φίλες και φίλοι,
Δεν θέλουμε με αυτές τις επισημάνσεις να μηδενίσουμε τα πάντα, να αντιπολιτευτούμε μόνο για την αντιπολίτευση.
Τις θεωρούμε κρίσιμες πλευρές και θέλουμε να πούμε ότι η σημερινή διοίκηση εξάντλησε τα όρια της όποιας προσφοράς ή ενδιαφέροντος είχε.
24 χρόνια είναι πολλά.
Η σημερινή δημοτική αρχή,
κατέληξε να είναι ένας κουρασμένος διαχειριστής που αποποιείται ευθύνες, δεν προστατεύει τα κεκτημένα και προσφέρει εύκολα γη και ύδωρ σε μηχανισμούς και συμφέροντα που σχεδιάζουν ερήμην των πολιτών με μόνο αντάλλαγμα την διαιώνισή της στην εξουσία.
Μας αξίζει μια τέτοια διαχειριστική ομάδα;
Είμαστε ικανοποιημένοι με την στασιμότητα και τον παρωχημένο μικροκομματισμό;
Ένας δήμος σήμερα, των 120.000 κατοίκων, δεν μπορεί πια να λειτουργεί με νοοτροπία μικρής επαρχιακής κοινότητας.
Η παρούσα διοίκηση διαχειρίζεται ακόμα το δήμο, λες κι ο χρόνος έχει κολλήσει στη δεκαετία του 1980, χωρίς όραμα και βιώσιμη στρατηγική.
Όμως στην Καλαμαριά τίποτε δεν είναι όπως πριν
Η ανάγκη της ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα είναι κυρίαρχη.

ΤΙ ΔΕN EIMAΣTE, TI ΔE ΘEΛOYME

Δεν είμαστε κομματικά ή κυβερνητικά εξαρτημένοι. Άλλοι είναι…
Δεν βλέπουμε την αυτοδιοίκηση ως υποχείριο της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας
Δεν παρεμβαίνουμε στις δημοτικές εκλογές για να γρινιάξουμε και να διαμαρτυρηθούμε.
Δεν είμαστε ούτε γραφειοκράτες ούτε επαγγελματίες της πολιτικής.
Δεν παρεμβαίνουμε στα κοινά για να ζεστάνουμε ισοβίως καρέκλες εξουσίας.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ

Eίμαστε ενεργοί πολίτες χωρίς κομματικές δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες και ιδιοτέλειες. Δεν καβαλήσαμε κανένα καλάμι.
Οι περισσότεροι από μας, τα προηγούμενα χρόνια, αναδείξαμε προβλήματα, προτείναμε λύσεις και σε κάποιες περιπτώσεις σηκώσαμε το βάρος της υπεράσπισης των συμφερόντων του δήμου, όταν η δημοτική αρχή αδιαφορούσε ένοχα ή επέλεγε επικίνδυνους χειρισμούς
Eίμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε συλλογικά, να εμπνεύσουμε, να διεκδικήσουμε, να αλλάξουμε πράγματα και καταστάσεις.
Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος που θα διεκδικήσει τη διοίκηση του δήμου Kαλαμαριάς.
Για να τον αλλάξει ριζικά μαζί με τους δημότες, προς όφελος των δημοτών και του θεσμού της Tοπικής Aυτοδιοίκησης.
Θέλουμε τους πολίτες ενεργούς και συμμέτοχους.
Διεκδικούμε μια άλλη κοινωνική συνοχή με βάση τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη.
Επιδιώκουμε, μέσα από δημόσιο και ειλικρινή διάλογο και σε προγραμματική βάση, συνεργασία και συμπόρευση με όλους όσους θα συμπέσουμε στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την τοπική αυτοδιοίκηση.
Αγαπητές φίλες και φίλοι, τίποτα δεν γεννήθηκε για να μένει ακίνητο.
Πιστεύουμε ότι υπάρχουν εφικτές ,ανθρώπινες λύσεις που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή μας
Αυτές είναι οι αρχές της δημοτικής μας κίνησης και σας καλούμε να τις στηρίξετε, να προχωρήσουμε μαζί με μεθοδικότητα και φαντασία στην Καλαμαριά των πολιτών.
Αυτή είναι η υπόσχεσή μας
Αυτή θα είναι η πορεία μας.
.
Σας ευχαριστώ!
Μ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
17-04-2006
.