Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ-ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ


Είναι δεδομένο ότι το πρόβλημα των εξαρτήσεων είναι πια τεράστιο και ταλανίζει όλο και περισσότερο την ελληνική κοινωνία. Ένα πρόβλημα σύνθετο, ιδιόμορφο με πολλές επιπτώσεις στην δομή της και πολύ φοβόμαστε και στην εξέλιξή της.

Η πρόληψη, η διαδικασία της απεξάρτησης και τέλος η επανένταξη, είναι οι επιμέρους παράμετροι, κάθε ένας με το ειδικό του βάρος που οριοθετούν την οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης και αντιμετώπισης του προβλήματος συνολικά. Είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί πολύ προσπάθεια, είναι δεδομένο ότι η οικονομική συνιστώσα θα αποτελέσει τροχοπέδη, οι φορείς θα έχουν αντικρουόμενες και συχνά διιστάμενες απόψεις. Πολλοί σηκώνουν ήδη τα χέρια τους ψηλά. Και όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι, καθημερινά εμπλέκονται σ΄ ένα φαύλο κύκλο με δεδομένη πορεία.

Το περιοδικό ΑΥΛΑΙΑ είναι ένας φορέας πολιτισμού της καθημερινότητας που βίωσε το πρόβλημα στην τραγικότερη διάστασή του. Ο θάνατος ενός νέου ανθρώπου είναι πάντα μια συγκλονιστική εμπειρία. Μια εμπειρία που επανατοποθετεί τις προτεραιότητες και επαναχαράζει την διαδρομή.

Έχουμε αποφασίσει ότι ο εφησυχασμός δεν μπορεί να είναι στάση ζωής.

Πρέπει να κινητοποιηθούμε, να δώσουμε μάχες, να υιοθετήσουμε καινούργιες πρακτικές στις αντιλήψεις και αυτές να τις κοινωνήσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Να συμβάλλουμε λίγο ή πολύ στην μεγαλύτερη συνειδητοποίηση ενός κόσμου που είτε προσπαθεί να εξορκίσει το κακό, είτε στρουθοκαμηλίζει πιστεύοντας ότι αυτό το «κακό» δεν θα χτυπήσει και την δική του πόρτα.

Στα πλαίσια αυτά την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου στο θέατρο «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» στην Καλαμαριά προχωράμε στην διοργάνωση μιας ημερίδας που απευθύνεται σ΄ όλους εκείνους που επιθυμούν να πληροφορηθούν ότι υπάρχει σχετικά με την απεξάρτηση, την αντιμετώπιση της, τα προγράμματα και την φιλοσοφία τους, τις μεθοδολογίες, τις παραμέτρους της παρεμβατικότητας εξαιτίας της χρήσης των ουσιών, την θέση των θεσμικών φορέων.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου

ώρα 11:00-14:00 Θέμα: «Απεξάρτηση: Μύθοι και πραγματικότητα».

Ομιλητές :

Ματθαίος Τσούγκας: Αν. καθηγητής ιατροδικαστικής, Ιατρική σχολή Α.Π.Θ

Μανώλης Λαμτσίδης: Πρόεδρος δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης

Κων/νος Γασγαλίδης : Ψυχίατρος- συντονιστής υπηρεσιών ΟΚΑΝΑ Β. Ελλάδος

Παναγιώτης Γεωργάκας: Επιστημονικός υπεύθυνος του Π.Ε.Θ.Ε.Α «ΑΡΓΩ»

Φαίδων Καλοτεράκης: Ειδικός βοηθός- διευθυντής Κ.Θ.Ε.Α

Σωτήρης Λαΐνάς: Υπ’ διδάκτορας ψυχολογίας Α.Π.Θ- Υπεύθυνος Π.Π.Α

Μέλος της συντονιστικής επιτροπής Δημοσιών σχέσεων των Ν.Α

ώρα 18:00-21:00 Θέμα: «Επί των τύπων των ήλων».

Βιωματικές αφηγήσεις νέων ανθρώπων που είχανε την δύναμη να πολεμήσουν….και να κερδίσουν την μάχη να κερδίσουν τη ζωή.

Στη διάρκεια της ημερίδας στο φουαγιέ του θεάτρου θα υπάρξει έκθεση υλικού από τα αρχεία του περιοδικού ΑΥΛΑΙΑ σχετικά με το θέμα.

Με δεδομένη την ευαισθησία σας στο παραπάνω θέμα, θα παρακαλούσαμε όπως συμμετέχετε στην ημερίδα με θέμα: «Απεξάρτηση Μύθοι και πραγματικότητα» και να συμβάλλετε έτσι στον γόνιμο προβληματισμό που επιθυμούμε να αναπτυχθεί.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΔΑΙΝΑ ΑΣΠΑ ΤΗΛ: 2310-414408 ΚΙΝ: 6947-307551.

Θεσσαλονίκη Ριζούντος 58, Τ.Κ.551 32 Καλαμαριά – Τηλ. 2310 414408/2310 416025 Fax: 2310 414468

e-mai:avlaiateam@gmail.com