Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ περί ιθαγένειας και ψήφου στις δημοτικές εκλογές

Το νέο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης περί ιθαγένειας και ψήφου στις δημοτικές εκλογές υλοποιεί τμήματα των αιτημάτων του μεταναστευτικού και αντιρατσιστικού κινήματος που εδώ και πολλά χρόνια παλεύουμε στους δρόμους. Παρ’ όλα αυτά, εξαιρούνται από τις διατάξεις του σοβαρά τμήματα μεταναστών 1ης και 2ης γενιάς. Συγκεκριμένα αποκλείονται:

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ:

- Δεκάδες χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν εδώ αλλά οι γονείς τους δεν τυχαίνει να είναι νόμιμοι για πέντε συναπτά έτη.
- Δεκάδες χιλιάδες παιδιά που δεν ευτύχησαν να πάνε σχολείο στην Ελλάδα από την 1η δημοτικού ή για πάνω από 6 χρόνια συνολικά.
- Όλα εκείνα τα παιδιά που ενώ θα έχουν το τυπικό δικαίωμα κτήσης της ιθαγένειας, θα αναγκάζονται να ακολουθούν τους γονείς τους που θα απελαύνονται με συνοπτικές διαδικασίες σε – άγνωστες για τα ίδια τα παιδιά - χώρες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ:

- Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες με νομιμοποιητικά έγγραφα που βρίσκονται στην Ελλάδα για 5, 6 ή παραπάνω χρόνια αλλά δεν διαθέτουν τη συγκεκριμένη άδεια 5/ετούς, 10/ετούς διαμονής ή αορίστου χρόνου που προϋποθέτει ο νόμος.

Έτσι, ενώ για πρώτη φορά ο νέος κώδικας ιθαγένειας εμπεριέχει επιτέλους το δίκαιο του εδάφους αντί μόνο εκείνου του αίματος, το δικαίωμα αυτό θα περνά από το κόσκινο της άρνησης χορήγησης άδειας παραμονής στους ενήλικες μετανάστες - γονείς.
Κι’ ενώ οι μετανάστες με χαρτιά που βρίσκονται στη χώρα για τουλάχιστον 5 χρόνια είναι εκατοντάδες χιλιάδες, τελικά θα ψηφίσουν στις τοπικές κοινωνίες μόνο εκείνες οι δεκάδες χιλιάδες «τυχεροί» που διαθέτουν τους συγκεκριμένους τύπους αδειών παραμονής (5/ετή-10/ετή-αορίστου).

Kyriakatiko Sxoleio Metanastwn

Δεν υπάρχουν σχόλια: