Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

"Καλλικράτης", Εξετάζουν τέσσερα εναλλακτικά σενάρια

Θολό παραμένει το τοπίο στον Νομό Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στην Α΄ περιφέρεια, καθώς είναι άγνωστο εάν θα θεσμοθετηθεί μητροπολιτική διοίκηση για το Πολεοδομικό Συγκρότημα. Μάλιστα, τα εναλλακτικά σενάρια είναι τουλάχιστον τέσσερα, ενώ υπό εξέταση βρίσκονται τα ενδεχόμενα για αυτόνομη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, αλλά και μητροπολιτική αυτοδιοίκηση υπό τον τύπο νομαρχιακού διαμερίσματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη, πάντως, οι αντιδράσεις πολλών δημάρχων είναι έντονες, προτού ακόμα οριστικοποιηθεί το όποιο σχέδιο.

Για την Α΄ εκλογική περιφέρεια τα δύο επικρατέστερα σενάρια φέρουν τους 14 δήμους να συνενώνονται σε τέσσερις, έξι ή οχτώ. Και στις τρεις περιπτώσεις η Καλαμαριά μένει αυτόνομη, ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνενώνεται με την Τριανδρία. Σύμφωνα με τα δύο πρώτα σενάρια, οι υπόλοιποι δήμοι πρακτικά χωρίζονται σε δύο γεωγραφικές ενότητες, τη βορειοδυτική (Δήμοι Αγίου Παύλου, Συκεών, Νεάπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας, Πεύκων) και τη δυτική (Δήμοι Σταυρούπολης, Ευόσμου, Αμπελοκήπων, Μενεμένης, Ελευθερίου- Κορδελιού), οι οποίες είτε θα αποτελέσουν δύο ΟΤΑ είτε θα διαιρεθούν, διαμορφώνοντας τέσσερις νέους δήμους. Βάσει του τρίτου σεναρίου, παραμένουν αυτόνομοι οι Αμπελόκηποι, η Σταυρούπολη και η Νεάπολη, ενώ συνενώνονται Πολίχνη με Ευκαρπία, Εύοσμος με Μενεμένη και Ελευθέριο- Κορδελιό και οι Συκιές με Άγιο Παύλο και Πεύκα. Εναντίον οποιασδήποτε αλλαγής στα γεωγραφικά όρια των δήμων έχει ταχθεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ του νομού Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος προτείνει τη δημιουργία μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης. Αντιδράσεις έχουν εκφράσει και οι δήμαρχοι έξι δήμων (Τριανδρίας, Αγίου Παύλου, Ελευθερίου- Κορδελιού, Μενεμένης, Πεύκων και Ευκαρπίας), που ανακοίνωσαν ότι θα διοργανώσουν τοπικά δημοψηφίσματα, ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες τι επιθυμούν.

Στη Β΄ εκλογική περιφέρεια τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, με επικρατέστερο το σενάριο της συνένωσης των 31 δήμων σε δέκα. Εναντίον οποιασδήποτε συνένωσης έχει ήδη ταχθεί ο δήμαρχος Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ενώ και ο δήμαρχος Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης ζήτησε να παραμείνει ο δήμος αυτόνομος, ως ο μόνος μαρτυρικός τόπος του Νομού.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ 
εφ.ΝΕΑ,6-3-10