Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη τύπου 13-10-2010

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Οι δημοτικές εκλογές στην Καλαμαριά διεξάγονται σ ένα τοπίο σκληρό δημοσιονομικό λόγω μνημονίου, θολό νομοθετικό λόγω Καλλικράτη και κακοδιαχειριστικό λόγω διοίκησης του δήμου.
Η Καλαμαριά μια πόλη των 120.000 κατοίκων σήμερα, καλείται να λειτουργήσει στα πλαίσια της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και του Μητροπολιτικού δήμου.
Με πολλές παλιές και νέες αρμοδιότητες όχι όμως και τους αντίστοιχους πόρους.
Με αυτά τα δεδομένα μια νέα διοίκηση έχει καθήκον:
Α. να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών
Β. να διαφυλάξει την ποιότητα ζωής των πολιτών
Γ. να εκμεταλλευτεί προς όφελος όλων των πολιτών ότι της ανήκει
Δ. να νοικοκυρέψει τα οικονομικά και τις λειτουργίες του δήμου.

Άρα χρειαζόμαστε μια νέα, υπεύθυνη και αγωνιστική διοίκηση που να διαθέτει μακρόπνοο όραμα και να μπορεί να εμπνέει και κινητοποιεί ανθρώπους.
Γιατί τα διευθυντήρια και ο συγκεντρωτισμός στη διοίκηση παραπέμπουν στη δεκαετία του ΄80 και όχι σε μια σύγχρονη πόλη.

Θεωρούμε ότι τα σημαντικότερα σημεία-κλειδιά για το μέλλον της πόλης βρίσκονται:
  1. στο χωροταξικό και τις μεγάλες εκκρεμότητες που έχουν σχέση με τη δημόσια γη και το ιδιοκτησιακό της καθεστώς
  2. στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος
  3. στην κοινωνική πολιτική και τις κοινωνικές συνεργασίες
χωροταξικό
1.μελανό σημείο η επέκταση της πόλης και η άναρχη κερδοσκοπική πολεοδόμησή της
το άνοιγμα του κοινωνικού συντελεστή και οι πλειστηριασμοί
οι απόπειρες αποχαρακτηρισμών
2.παραμένει άλυτο το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η παραχώρηση στο δήμο της παραλίας, του Κόδρα, των Καπναποθηκών, του στρ. Νταλίπη αλλά και οι αυθαίρετες χρήσεις στους δυο πρώτους χώρους
3. μείζον ζήτημα τα 250 στρέμματα χαρακτηρισμένων ελεύθερων χώρων που μένουν αδιεκδίκητα
4. η κυρίαρχη συγκεντρωτική αντίληψη στις μέχρι τώρα διοικήσεις για την Καλαμαριά που συνοψίζεται στο “μια πόλη-ένα κέντρο”, με επιπτώσεις στο κόστος ζωής, στην αγορά, στο κυκλοφοριακό, στην σχολική στέγη, στην ποιότητα ζωής.
Η δική μας πρόταση εμμένει στο μοντέλο της πολυκεντρικής Καλαμαριάς που αποσυμφορεί την πόλη και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ο “Αριστοτέλης” κομβικό σημείο
Σ αυτό το πλαίσιο καταθέτουμε σήμερα την πρότασή μας για μια ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΟΜΗ στο δομημένο τμήμα της πόλης που αφορά το άνοιγμα του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ σε όλους τους πολίτες με χρήσεις αθλητισμού,νεολαίας, πολιτισμού, τρίτης ηλικίας, περιπάτου και εσωτερικού αλσυλλίου.
Πρόταση που ως ενδιάμεσος ελεύθερος χώρος  δένει με την παραλία και την  πεζοδρόμηση της πλατείας Σκρά, με την διεκδίκηση του νυν στρ. Νταλίπη, με την μελλοντική παραπλήσια διέλευση του μετρό καθώς και με τον υπάρχοντα πεζόδρομο της Κομνηνών
Κατ αυτόν τον τρόπο  ενοποιούμε χώρους, δημιουργούμε δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων και κυρίως  δίνεται  διέξοδος στους κατοίκους της Αρετσού, Δέρκων, Επέκτασης, Ν. Κρήνης και κυρίως του Αγ.Παντελεήμονα.
Η πρόταση αυτή σε συνδυασμό με την άλλη ενότητα το πρ.στρ.Κόδρα (σε υπερτοπικής σημασίας πάρκο) και το Καραμπουρνάκι (αρχαίο λιμάνι “Κελλάριον”) αλλάζει την εικόνα της Καλαμαριάς όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα και δημιουργεί νέες προϋποθέσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Διαχείριση του δημόσιου χρήματος

Ο πολίτης της Καλαμαριάς θεωρεί χρέος του να γνωρίζει με ποιο τρόπο γίνεται η διαχείριση των χρημάτων που καταβάλλει κάθε οικογένεια περίπου 3000 ευρώ/χρόνο για υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος.
Ανησυχούμε για τις σπατάλες, 350.000 για μια χριστουγεννιάτικη γιορτή, πολυέξοδες μελέτες της τάξης των 300.000 και 500.000 ευρώ που πολλές δεν υλοποιούνται ποτέ,
Δημοτική επιχείρηση με τζίρο 2.500.000 ευρώ να παρουσιάζει κέρδη μόνο 42000, που αν μη τι άλλο δείχνουν αδιαφάνεια, κακοδιαχείριση και απαξίωση του πολίτη.
Τίθεται εν ολίγοις ζήτημα ευθύνης και εμπιστοσύνης των προηγούμενων διοικήσεων γιατί τα προβλήματα που δημιούργησαν δεν μπορούν να τα λύσουν οι ίδιες διοικήσεις.

Κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνικές συνεργασίες

Απέναντι στην οικονομική κρίση από τον περασμένο Μάιο παρουσιάσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για την παρέμβαση του Δήμου στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Στα κοινωνικά μέτρα που προτείναμε για την διευκόλυνση των δημοτών και για την προστασία ανέργων, απόρων, χαμηλόμισθων, συμπεριλάβαμε και τις λύσεις για την εξεύρεση των σχετικών πόρων.
-με ειδικό ταμείο κοινωνικής συμπαράστασης,
-με αλληλέγγυες κοινωνικές πρακτικές,
-με ενεργοποίηση μηχανισμού ανεισπράκτων τελών από όσους αποκομίζουν τεράστια οφέλη από την πόλη,
-με επανεξέταση όλων των μελετών,
-με κατάργηση της ΔΕΤΕΚ Α.Ε που αιμορραγεί τον δήμο και αντικατάστασή του με Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης του παραλιακού μετώπου.

(Όλη η πρότασή μας εδώ: http://dimotikikinisi.blogspot.com/2010/05/blog-post_29.html)

Τρίτος άξονας της δημοτικής μα πρότασης αποτελεί η συμμετοχή των πολιτών σε ότι τον αφορά.
Πιστεύουμε ότι όλοι μπορούμε να έχουμε λόγο για όλα.
Να διευρύνουμε τα όργανα λήψης αποφάσεων.
Από το 2007 καταθέσαμε πρόταση για τον προϋπολογισμό των πολιτών και τη συμμετοχή στη διαμόρφωση του τεχνικού προγράμματος.
Σήμερα υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν, να συνδιαμορφώνουν και να συναποφασίζουν μέσα από συμμετοχικούς θεσμούς καθημερινής λειτουργίας γιατί με συλλογικότητα και αλληλεγγύη μπορούμε να ζήσουμε μια πόλη του δημοσίου συμφέροντος κι όχι μιας κατεστημένης ομάδας.



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Ο επικεφαλής
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς

Τηλ. επικοινωνίας: 2313314239, 6993137277
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: http://dimotikikinisi.blogspot.com
Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: kalamaria2006@yahoo.gr
Ιστοσελίδα:  http://www.dkpk.gr/