Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011

Έκθεση ιστορικής φωτογραφίας «Η Μάχη των Οχυρών, 6-10 Απριλίου 1941»

Το Γ' Σώμα Στρατού και το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς παρουσιάζουν στις 27 Οκτωβρίου 2011 την έκθεση ιστορικής φωτογραφίας «Η Μάχη των Οχυρών, 6-10 Απριλίου 1941» και ώρα 20.00  στην Λέσχη Αξιωματικών (Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη).

Στα εγκαίνια έχει προσκληθεί να παραστεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας.

Διάρκεια έκθεσης: 27.10.2011-27.11.2011.

Ώρες λειτουργίας, Δευτέρα-Κυριακή 09.00-13.00, 17.00-20.00


Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και τη συμπλήρωση φέτος εβδομήντα χρόνων από τη ναζιστική εισβολή στην Ελλάδα και την ηρωική αντίσταση του ελληνικού στρατού στα οχυρά της «Γραμμής Μεταξά»,
και ιδιαίτερα στο Ρούπελ, που έκανε τους γερμανούς εισβολείς αλλά και τον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ να ομολογήσουν τη βαθειά εκτίμησή τους για τους αγώνες των Ελλήνων, το Γ' Σώμα Στρατού και το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς παρουσιάζουν στις 27 Οκτωβρίου 2011 την έκθεση ιστορικής φωτογραφίας «Η Μάχη των Οχυρών, 6-10 Απριλίου 1941»

Μεταξύ 6ης και 9ης Απριλίου 1941 οι Γερμανοί επιτέθηκαν ταυτόχρονα με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις τους σε μια σειρά ελληνικών οχυρών που είχαν ανεγερθεί τα προηγούμενα χρόνια κατά μήκος των βόρειων ελληνικών συνόρων και απάρτιζαν τη λεγόμενη «Γραμμή Μεταξά». Οι λιγοστοί έλληνες υπερασπιστές που επάνδρωναν τα οχυρά, με ελάχιστα μέσα και δίχως καμία ουσιαστική βοήθεια από τους συμμάχους Βρετανούς, προβάλλουν ηρωική αντίσταση στα συγκροτήματα της Ροδόπολης, του Ρούπελ, των Παλιουριώνων, του Ιστίμπεη, της Κελκαγιά και του Νευροκοπίου εκπλήσσοντας δυσάρεστα τους Γερμανούς. Πολλές από τις φρουρές των οχυρών παραδόθηκαν μόνο μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης, όταν ο αγώνας ήταν πλέον ανώφελος λόγω της επικείμενης περικύκλωσης τους από τις γερμανικές δυνάμεις.

Σήμερα, η ελληνική αντίσταση στη Μάχη των Οχυρών τον Απρίλιο του 1941 αποτελεί μια σχεδόν άγνωστη σελίδα της ελληνικής ιστορίας. Σε αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται και η ιστορική αξία της έκθεσης αυτής. Οι περισσότερες  φωτογραφίες είναι πρωτότυπες και αδημοσίευτες και έχουν ληφθεί στην «πρώτη γραμμή» από γερμανούς αξιωματικούς και οπλίτες. Σε αντίθεση με τους επίσημους φωτογράφους της γερμανικής προπαγάνδας, οι ερασιτέχνες αυτοί φωτογράφοι απαθανάτιζαν στιγμιότυπα των μαχών δίχως να ελέγχονται από τη λογοκρισία, καθώς τις προόριζαν ως ενθύμια για τα προσωπικά τους λευκώματα.  Οι επισκέπτες της έκθεσης θα ενημερωθούν για το ιστορικό της κατασκευής των οχυρών, που θεωρήθηκαν ένα εξαιρετικό τεχνικό και στρατιωτικό επίτευγμα, θα «ζήσουν» από την πρώτη γραμμή τις ημέρες των πολεμικών συγκρούσεων γνωρίζοντας άγνωστες πτυχές της ελληνογερμανικής σύρραξης, αλλά και τις τοποθεσίες, τα μέσα που διέθεταν οι δύο αντίπαλοι, τους Έλληνες στρατιώτες και τους αξιωματικούς, που πρωτγωνίστησαν στις μάχες και αντιμετώπισαν με μοναδική αυταπάρνηση και αυτοθυσία την τελειότερη πολεμική μηχανή που είχε δει έως τότε η ανθρωπότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί επίσης στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης η παρουσίαση του βιβλίου-λευκώματος «Η Μάχη των Οχυρών» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Μουσείου Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς. Το βιβλίο θα προλογίσουν ο Βασίλειος Νικόλτσιος, Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και ο Κωνσταντίνος Λαγός, συγγραφέας - Δρ. Ιστορίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο Αναστάσιος Ίτσιος, γιός του ήρωα της μάχης στην Ομορφοπλαγιά του όρους Μπέλες,  Δημήτριου Ίτσιου. Θα ακολουθήσει δεξίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: