Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

Ελεύθερη παραλία - Ελεύθερη θάλασσα - Ελεύθερη πρόσβαση
«είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια…»

Ραγδαίες οι εξελίξεις για τους  τελευταίους ελεύθερους χώρους στην περιοχή του Καραμπουρνάκι.
Αφορμή η προσπάθεια ανοικοδόμησης σε οικόπεδο – “φιλέτο” μπροστά στη θάλασσα δίπλα στο Ναυτικό Όμιλο μετά από οικοδομική άδεια που εξέδωσε η Πολεοδομία του Δήμου Καλαμαριάς.
Παρόλο που :

Α. η επίμαχη περιοχή είναι ενταγμένη στο αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως χώρος πρασίνου,

Β. η θαλάσσια περιοχή απ το 1989 έχει χαρακτηρισθεί Αρχαιολογικός χώρος,

Γ. είναι ιστορικός τόπος,

Δ. αποκόπτεται η ελεύθερη προσβαση των πολιτών στην παραλία,

Ε. βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη των 10μ από τον αιγιαλό,

Στ. ακόμη κι αυτή τη στιγμή ανακαλύπτονται διάσπαρτα σε όλη την έκταση αρχαιολογικά ευρήματα.

Οι ευθύνες Κράτους, Δήμου, Πολεοδομίας, Δικαστικών αρχών και Αρχαιολογικής υπηρεσίας είναι τεράστιες.
Η επικράτηση του γενικότερου έναντι του ιδιωτικού συμφέροντος και η περιβαλλοντική προστασία (άρθρα 17 και 24 αντίστοιχα του Συντάγματος) νομιμοποιούν τους πολίτες να προστατεύσουν την παραλία, ένα κοινόχρηστο αγαθό, από κάθε δόμηση.
-Αντιστεκόμαστε στην όποια δόμηση εντός και πλησίον του αρχαιολογικού χώρου, εντός και πλησίον μιας παραλίας ενός ιστορικού τόπου και τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Εντός και πλησίον μιας παραλίας που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία για τα παράκτια συστήματα.
-Αντιστεκόμαστε σε μια πολιτεία ξέφραγο αμπέλι, με κυβερνήσεις υπόχρεες στις πελατειακές τους σχέσεις, που με ευκολία παραχωρούν δημόσια γη και κοινόχρηστους χώρους αδιαφορώντας για την ποιότητα ζωής των πολιτών. Που “δωρίζουν” με άνομους νόμους (βλ.2971/2001) παραλιακές εκτάσεις ενώ θα έπρεπε να τις θωρακίσουν στις όποιες επεμβάσεις. Που επί χρόνια κατακρατούν, διαχειρίζονται και εν πολλοίς παζαρεύουν μια γη που ανήκει στις τοπικές κοινωνίες και στην θεσμική τους έκφραση, στην τοπική αυτοδιοίκηση.
-Αντιστεκόμαστε σε υπηρεσίες που ανερυθρίαστα συναινούν σε παρανομίες και καταπατήσεις .
Ζητάμε :
-          Άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας
-          Δυναμική παρέμβαση στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης
-          Ανάκληση της οικοδομικής άδειας
-          Νομική διερεύνηση, για τις επίμαχες ιδιοκτησίες, για την ισχύουσα νομοθεσία και τις νομολογίες περί αιγιαλού, αρχαιοτήτων και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος σε οικιστικές περιοχές.
-          Aνάδειξη του λιμανιού της αρχαίας Θέρμης.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
15-9-2012

2 σχόλια:

Δικυκλιστής είπε...

Θεωρούμε ότι το να κατηγορούνται συλλήβδην οι υπάλληλοι επειδή εφαρμόζουν τους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις δεν τιμά οποιονδήποτε το υποστηρίζει. Ειδικά όταν οι κατηγορίες αυτές βασίζονται σε επιχειρήματα που δεν πληροφορούν ορθά σχετικά με το καθεστώς της περιοχής. Αυτό ισχύει για το καθένα από τα επιχειρήματα (Α έως Στ) που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.

οι υπάλληλοι της πολεοδομίας

Δημ.ΚΙΝΗΣΗ Πολιτών Καλαμαριάς είπε...

Αγαπητοί φίλοι και συμπολίτες,
Η αναφορά μας στην πολεοδομία Καλαμαριάς δεν είχε τον χαρακτήρα κατηγορίας και απόδοσης ευθυνών σε υπαλλήλους επειδή όπως λέτε «εφαρμόζουν τους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις».
Αντιθέτως είναι μια πολιτική εκτίμηση, σε κρίσιμες στιγμές, για το μείζον ζήτημα του παραλιακού μετώπου (ίσως με μη αναστρέψιμες συνέπειες για το μέλλον της πόλης).
Θεωρούμε υποχρέωσή μας να διευκρινίσουμε τα εξής:
Α) η επίμαχη περιοχή είναι ενταγμένη στο αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως χώρος πρασίνου,
Β) η θαλάσσια περιοχή απ το 1989 έχει χαρακτηρισθεί Αρχαιολογικός χώρος,
Τα Α και β είναι αποφάσεις που δεν νομίζω να αμφισβητούνται
Γ. είναι ιστορικός τόπος
Δ. αποκόπτεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία,
Ε. βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη των 10μ από τον αιγιαλό,
ΣΤ. ακόμη κι αυτή τη στιγμή ανακαλύπτονται διάσπαρτα σε όλη την έκταση αρχαιολογικά ευρήματα (ανεξαρτήτως της βιαστικής εκτίμησής τους από την 9η εφορεία)
Τα Γ,Δ,Ε,ΣΤ είναι εκτιμήσεις μας, που μαζί με τα Α,Β, ΘΕΩΡΟΥΜΕ, ότι έπρεπε να ληφθούν σοβαρά υπ όψιν ως επιχειρήματα για μια ολιγοήμερη καθυστέρηση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών, διάστημα που θα έδινε τη δυνατότητα νομικών λύσεων, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε (με το πρόσφατο σήμα διακοπής των οικοδομικών εργασιών) ότι ήταν εφικτές, χωρίς όμως το τετελεσμένο γεγονός της ύπαρξης αυτή τη στιγμή θεμελίων και μπετόν στην παραλία.
Σας ενημερώνουμε ότι τις απόψεις αυτές τις εκθέσαμε στον προϊστάμενο της Πολεοδομίας αλλά δεν θεωρήθηκαν επαρκείς.
Παρόλα αυτά και στην συνεδρίαση του ΟΡΘΕ αποτέλεσαν επιχειρήματα (μαζί με την αίτηση αναστολής του Οκτωβρίου του 2011 προς το ΥΠΕΚΑ) από όλους τους παρευρισκόμενους φορείς της Καλαμαριάς, για να συζητηθεί η αναστολή των εργασιών.
Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι η παρέμβαση της Κίνησης Πολιτών επ ουδενί δεν στρέφεται κατά υπαλλήλων αλλά αποτελεί κριτική ως προς τον χρόνο λήψης των αποφάσεων που φανταζόμαστε ότι δεν τον έλαβαν οι υπάλληλοι.
Όσον αφορά το σημείο «Αντιστεκόμαστε σε υπηρεσίες που ανερυθρίαστα συναινούν σε παρανομίες και καταπατήσεις», είναι συνέχεια της κριτικής μας προς την πολιτεία και στα πολιτικά της όργανα (υπουργεία, ΟΡΘΕ) και κακώς εξελήφθη ότι αφορά εσάς.