Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014

Παρατηρητήριο Λογιστικού Έλεγχου Δημοτών στην Ισπανία δίνει το δικαίωμα σε πάνω από μισό εκατομμύριο δημότες να έχουν πλέον πρόσβαση σε μια πραγματική συμμετοχή στον δήμο τους

Δείτε το βίντεο του Παρατηρητήριου Δημοτών OCM με ελληνικούς υπότιτλους στο site της Δημοτοπίας:
http://dimotopia.gr/index.php/news/ocm-1
 

Τα OCM: σώματα δημοτών για τον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης

Έπειτα από δυο χρόνια έργου στην Πλατφόρμα Ισπανών Πολιτών για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους (PACD), σας παρουσιάζουμε ένα εργαλείο για τους πολίτες στο επίπεδο των δήμων: το Παρατηρητήριο Δημοτών (OCM είναι το ισπανικό ακρωνύμιο), ένα σχήμα που αντιπαλεύει την αδιαφάνεια και ενθαρρύνει τη συμμετοχή στο πιο προσβάσιμο επίπεδο της διακυβέρνησης: τους δήμους, προκειμένου να τους καταστήσει προσβάσιμους και συμμετοχικούς από τα κάτω. Σας προωθούμε αυτή την πρόταση έχοντας ήδη πέντε παρατηρητήρια υπό λειτουργία τα οποία έχουν επιτρέψει την πραγματική συμμετοχή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους στις περιοχές του Μπούργος, της Χιρόνα, της Καστελντεφέλς και της Μόγια. Και δεν θα είναι μόνο αυτές: υπάρχουν ομάδες σε αρκετούς δήμους σε διαδικασία εκμάθησης και προετοιμασία των δικών τους ιστοσελίδων για τους γείτονες και τις γειτόνισσές τους.
Το Παρατηρητήριο προτείνει τον Λογιστικό Έλεγχο Δημοτών, ενισχύοντας τον έλεγχο από τα κάτω: οι προτάσεις μας σε έναν δήμο είναι τμήμα της διαδικασίας λογιστικού ελέγχου καθώς μας δείχνουν τί είναι σημαντικό για μας και για την πόλη μας. Μια κυβερνητική ομάδα δεν ξέρει καλύτερα από μας τί χρειάζεται η κοινότητα ή η πόλη μας. Παρ’ όλα αυτά, είναι λίγοι εκείνοι που προσφέρουν στους πολίτες εργαλεία πραγματικής συμμετοχής για να καθορίζουν οι τελευταίοι τις ανάγκες τους.
Γνωρίζουμε όλοι ότι αυτή τη στιγμή οι δήμοι μας είναι αδιαφανείς˙ δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε στα διεθνή στατιστικά που να το επιβεβαιώνουν. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί μας παρέχουν λιγότερες πληροφορίες απ’ αυτές που θα μπορούσαμε να βρούμε σε μια απλή απόδειξη πληρωμής. Και θεωρούμε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο: είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε ότι τα οικονομικά των δήμων θα είναι δημόσια, και γι’ αυτό τον λόγο, η δημόσια πίεση είναι αποτελεσματική.
Σας ενθαρρύνουμε να δημιουργήσετε ή να προωθήσετε το δικό σας Παρατηρητήριο Δημοτών˙ έναν ανοιχτό, οργανωμένο και αυτοδιεθυνόμενο χώρο που θα δικτυωθεί με άλλους προκειμένου να επιτύχει έναν καλύτερο έλεγχο στα οικονομικά των δήμων. Μέχρι σήμερα το μόνο που μας παρέχεται, ως επί το πλείστον, είναι αναποτελεσματικοί θεσμοί όπως τα ελεγκτικά συνέδρια ή οι συνήγοροι του πολίτη.
Το εν λόγω εργαλείο έχει επίσης έναν διεθνή προσανατολισμό και είναι διαθέσιμο σε διάφορες γλώσσες ώστε κάθε πόλη ανά τον κόσμο να μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Έχουμε αναπτύξει ένα πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού επειδή πραγματικά πιστεύουμε στην κουλτούρα της διαφάνειας και στην αξία της ανταλλαγής πληροφοριών.
Αν θέλουμε να αντιπαλέψουμε τη διαφθορά, να επηρεάσουμε τους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς και να ωθήσουμε τη συμμετοχή μας πέρα από μια ψηφοφορία ανά τετραετία ... Υπάρχει καλύτερο μέρος να εκπαιδευτούμε απ’ το τοπικό επίπεδο; ... κι έπειτα, θα είμαστε ικανοί να το πάμε και πιο πέρα.
Η αλλαγή του μέλλοντός μας είναι κάπου στην επόμενη γωνία.
Η διαφάνεια ξεκινάει απ’ τους δρόμους: κουνηθείτε!
Πηγή: auditoriaciudadana.net