Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ


(ένα κείμενο πριν 3 χρόνια,σήμερα δυστυχώς δεν έχουμε να αλλάξουμε κάτι)
Posted on 29/09/2016

Κάθε νέα σχολική χρονιά είναι μια δύσκολη χρονιά. Για τους μαθητές τους ίδιους και για τις οικογένειές τους. Αλλά περισσότερο η ευθύνη βαραίνει τους εκπαιδευτικούς που καλούνται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και να υπηρετήσουν όχι μόνο τη γνώση αλλά και τη διαπαιδαγώγηση.
Οι καιροί είναι δύσκολοι και η παιδεία μας πρέπει να αποκτήσει στόχους και να μη λειτουργεί με παρωχημένες νοοτροπίες και άκαιρα μοντέλα.
Η γενιά που βρίσκεται σήμερα στα σχολεία, ας αναρωτηθούμε όλοι τι μέλλον έχει; Να μεταναστεύσει; 500.000 νέοι μας βρίσκονται ήδη εκτός χώρας. Η πολιτεία έχει τεράστια ευθύνη να σταματήσει αυτή την εθνική αιμορραγία. Να σταματήσουμε να επενδύουμε και ως χώρα και ως οικογένειες για φθηνούς και ανέξοδους νέους μετανάστες.
Μέσα στα μεγάλα δομικά προβλήματα της χώρας, η παιδεία αποτελεί το πιο κρίσιμο. Αν δεν στηριχθούμε σε αυτή τη γενιά που σήμερα βρίσκεται στα θρανία δεν ξέρω που αλλού μπορούμε. Ως εκ τούτου χρειαζόμαστε επιτέλους μια εθνική πολιτική για την παιδεία που οι πολιτικές ηγεσίες ποτέ δεν τόλμησαν να σχεδιάσουν.
Βέβαια δεν είναι εύκολο γιατί πρέπει να αποτινάξουμε τα δεσμά των εξαρτήσεών μας και την ανάδειξη προσωπικών και συλλογικών αξιών.
Με αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να εμπνεύσουμε ξανά τη νέα γενιά, να τη στηρίξουμε και να ελπίσουμε στην αναγέννηση που χρειάζεται ο τόπος μας.
Καλό κουράγιο λοιπόν σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους, και για αυτή τη νέα σχολική χρονιά, με την ευχή να μην πάνε χαμένοι οι κόποι και οι θυσίες μας.
Για την ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ