Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

ΟΤΑ -Ξεσκαρτάρισμα» αρμοδιοτήτων ή Ακύρωση της Αυτοδιοίκησης;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα*, "σύντομα πρόκειται να τεθεί στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Εσωτερικών ο «χάρτης» των αρμοδιοτήτων που σχηματίζεται ανάμεσα σε δομές του κράτους, των περιφερειών και των δήμων.
Πάντως, ήδη έχουν εντοπιστεί από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών συγκεκριμένες αρμοδιότητες που είτε δεν δύνανται να μεταφερθούν στους ΟΤΑ, καθώς προσκρούουν στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, είτε ενδεχόμενη μεταφορά τους θα προκαλέσει περισσότερες επιπτώσεις παρά θα λύσει προβλήματα. Πρόκειται για τις εξής τέσσερις αρμοδιότητες:
  • Απόδοση ιθαγένειας
  • Διαχείριση υδάτων
  • Δασικές Αρμοδιότητες
  • Χωροταξικά Θέματα"

- Μπορεί να μας πει κάποιος όταν υπάρχει αυτοδιοίκηση Α΄και Β΄βαθμού σε τί χρειάζονται οι αποκεντρωμένες διοικήσεις;
Γιατί καμιά κυβέρνηση δεν συναινεί στην κατάργησή τους;
Γιατί αποτελεί θέμα ταμπού για τους κομματικούς δημάρχους και υποψηφίους δημάρχους και δεν το συζητάνε;
Αν δεν θα έχουν λόγο οι δήμοι για το χωροταξικό, το νερό, τις δασικές εκτάσεις ,τί ρόλο θα παίζουν,του λίγο πιο διευρυμένου ΚΕΠ;
Καλά,δεν θέλουμε να σας ταράξουμε, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο συζητήστε διεξοδικά για τις διαγραφές οφειλών και τους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες.
Δυστυχώς η εικόνα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι τραγική: Από τη μια έχουμε τους κομματο- εξαρτώμενους και από την άλλη τους δήθεν έξυπνους τεμπέληδες καρεκλορήτορες που τα δίνουν όλα για ένα πουκάμισο αδειανό.


* https://www.aftodioikisi.gr/ota/ota-xeskartarisma-armodiotiton-poies-kleidonoyn-sto-kratos