Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 1

Η πρόσφατη απόφαση του δήμου για παραχώρηση προς εκμετάλλευση σε ιδιώτη επενδυτή της μαρίνας Αρετσούς σε απόλυτη αντίθεση με προηγούμενες αποφάσεις του.Σήμερα δημοσιεύουμε την πρώτη.Θα ακολουθήσουν και άλλες προς γνώση και υπενθύμιση, ως οφείλουμε προς τους πολίτες.

Π.Τ. Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α
Από το πρακτικό της 05/04.03.2013 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς.
Αριθμ. Απόφασης 95/2013
Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η
Αποτροπή της παραχώρησης της Μαρίνας Αρετσούς στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με σκοπό την ιδιωτικοποίησή της.
Καλαμαριά, 04.03.2013, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20:00 στο Συνεδριακό Κέντρο του κτιρίου των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Πλατείας Σκρα, στην οδό Καραμαούνα 1, συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς, ύστερα από την με αριθ. 8395/26.02.2013 έγγραφη πρόσκληση και το με αριθμ. πρωτ.: 9143/01.03.2013 συμπλήρωμα αυτής, τα οποία και επιδόθηκαν σε καθένα από τους Δημοτικούς Συμβούλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του N. 3852/2010.
Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι από τα σαράντα ένα (41) μέλη παραβρέθηκαν τα τριάντα δύο (32), δηλαδή:
ΠΑΡΟΝΤΕΣ
ΑΠΟΝΤΕΣ
1. Αγούλα Αγγελική
2. Αμπατζίδης Ματθαίος
3. Αντωνάκης Βικέντιος
4. Αντωνούδη-Ιωαννίδου Ολυμπία
5. Γεωργιάδης Σωτήριος
6. Δαρδαμανέλης Ιωάννης
7. Ζαμπέτογλου Σταύρος
8. Ζαχαριάδης Νικόλαος
9. Καριπίδης Φίλιππος
10. Κατικαρίδης Αλέξανδρος
11. Κογκαλίδου Βασιλική
12. Μακαντάσης Ιωάννης
13. Ματσαρίδης Στυλιανός
14. Μουράτης Στέφανος
15. Μπαλτατσή – Φοροπούλου Κυριακή
16. Μπανιώρας Χρήστος
17. Μύρτσος Γεώργιος
18. Νικολέττου – Σκάρλιου Βασιλική
19. Ξανθόπουλος Χαράλαμπος
20. Παναγιωτίδης Μιχαήλ
21. Παπαδοπούλου Ελεονώρα
22. Παυλίδης Ιωάννης
23. Πενόπουλος Ιωάννης
24. Πετκάκης Σωκράτης
25. Σαρηγιάννης Δημοσθένης
26. Τελίδης Γεώργιος
27. Τζοβάνης Δημήτριος
28. Τσαπακίδου Αγγελική
29. Τσαπικίδου Αικατερίνη
30. Φακίρη Αναστασία
31. Φωτόπουλος Στυλιανός
32. Χατζηκωστή Μαρία –Αγγελική
1. Θεοδοσιάδης Παναγιώτης
2. Θεοδοσίου Πολυχρόνης
3. Ιωσηφίδης Ιωάννης
4. Μαζουλουκτσής Ιωάννης
5. Παπουτσίδης Θεόδωρος
6. Παυλίδου – Πίτη Ελπίδα
7. Περσίδης Αβραάμ
8. Τριανταφυλλίδης Βασίλειος
9. Χαραλαμπίδης Ιωάννης
· Οι Δ.Σ. κ. κ. Α. Κατικαρίδης, Α. Τσαπακίδου, Κ. Μπαλτατσή, Δ. Τζοβάνης, Ι. Δαρδαμανέλης και Γ. Μύρτσος προσήλθαν στη συνεδρίαση κατά τη συζήτηση των προ ημερησίας διάταξης θεμάτων.
· Οι Δ.Σ. κ. κ. Σ. Μουράτης, Α. Τσαπικίδου, Ι. Δαρδαμανέλης, Α. Τσαπακίδου αποχώρησαν από τη συνεδρίαση κατά τη συζήτηση των προ ημερησίας διάταξης θεμάτων.
· Ο Δ.Σ. κ. Ι. Παυλίδης αποχώρησε πρόσκαιρα από την από τη συνεδρίαση κατά τη συζήτηση του 3ου έως και 27ου θέματος της ημερήσιας διάταξης
· Ο Δ.Σ. κ. Μ. Παναγιωτίδης αποχώρησε πρόσκαιρα από τη συνεδρίαση κατά τη συζήτηση του 5ου έως και 17ου θέματος της ημερήσιας διάταξης.
Άρχισε η συνεδρίαση με την Προεδρία του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Χαράλαμπου Ξανθόπουλου.
Ο Δήμαρχος κ. Θεοδόσιος Μπακογλίδης προσκλήθηκε και παρέστη στη συνεδρίαση.
Ο Πρόεδρος, αφού εισηγήθηκε το έκτακτο θέμα κάλεσε κατ’ αρχήν το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ. 7 του Ν.3852/2010 αν θα συζητηθεί το θέμα ως κατεπείγον. Μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπέρ της συζήτησης του θέματος ως κατεπείγοντος, λόγω της υπ’ αρ. 218/13-8-2012 (ΦΕΚ Β’ 2322/13-08-2012) Κοινής Υπουργικής Απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων. Ο Πρόεδρος, έθεσε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου την με αριθμ. πρωτ.: 6583/12/2/2013 αίτηση του πρώην ΔημάρχουΜένιου Αλεξιάδη, του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καλαμαριάς, του Αλιευτικού ΣυλλόγουΠλοιοκτητών Γρι-Γρι Ημέρας Kαι Νύχτας “Άγιος Νικόλαος” » και του «Συλλόγου Κατιρλιωτών “Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος”», η οποία έχει ως εξής:
Δημότες της Καλαμαριάς, εκπρόσωποι των τοπικών κινημάτων, ο πρώην Δήμαρχος Μένιος Αλεξιάδης, και τρείς Σύλλογοι , ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Καλαμαριάς, ο Αλιευτικός Σύλλογος Πλοιοκτητών Γρι-Γρι Ημέρας Kαι Νύχτας “Άγιος Νικόλαος” » και ο «Σύλλογος Κατιρλιωτών “Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος“» προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της Υπουργικής απόφασης με την οποία μεταφέρονται στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ) περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου και ειδικότερα ο «Τουριστικός Λιμένας Αρετσού Καλαμαριάς» («ΜΑΡΙΝΑ») με σκοπό την «ιδιωτικοποίησή» του.
Με την προσφυγή τους ζητούν την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με την οποία μεταφέρονται χωρίς αντάλλαγμα στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους, μέσω συμβάσεων παραχώρησης, κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης σε κινητά και περιουσιακά στοιχεία του «Τουριστικού Λιμένα Αρετσού Καλαμαριάς» (γνωστός ως «ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ» ) , ο οποίος σήμερα ανήκει στην «Εται­ρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (πρώην «Ελληνικά Του­ριστικά Ακίνητα Α.Ε.»)
Με την προσφυγή τους επικαλούνται τους ακόλουθους λόγους:
1. το Δημόσιο θα στερηθεί πλήρως τα έσοδα που αποκόμιζε από την εκμετάλλευση της ΜΑΡΙΝΑΣ, ενώ η μεταβίβαση δικαιωμάτων σε αυτήν από μια μη κερδοσκοπική εταιρεία σε ιδιώτες σε συνθήκες κρίσης και με πτώση της αξίας του ανταλλάγματος θα συμβάλει αρνητικά στη μείωση του δημόσιου χρέους.
2. παραβιάζεται το άρθρο 106 παρ. 3 του Συντάγματος, που προβλέπει «την αναγκαστική συμμετοχή (…) του Κράτους (…σε) επιχειρήσεις (… που) έχουν χαρακτήρα μονοπωλίου ή ζωτική σημασία για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου, ή έχουν ως κύριο σκοπό την παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.»
3. δεν είναι δυνατό να μεταβιβασθούν δικαιώματα διαχείρισης, διοίκησης, εκμετάλλευσης κλπ στους λιμένες της χώρας - λόγω της στρατηγικής σημασίας τους για την εθνική οικονομία, την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, τις μεταφορές και επικοινωνίες - χωρίς να προβλέπεται η συμμετοχή του κράτους στους τελικούς αποδέκτες/ιδιωτικές εταιρείες εκμετάλλευσης ή πάντως η συναίνεσή του σε κρίσιμες αποφάσεις για την εκμετάλλευση των λιμένων και των πραγμάτων αυτών , σύμφωνα με σχετική συνταγματική επιταγή.
4. τα κοινόχρηστα πράγματα, όπως είναι οι λιμένες ανήκουν στην δημόσια περιουσία του κράτους και είναι αναπαλλοτρίωτα, αμεταβίβαστα, ακατάσχετα και εκτός συναλλαγής. Ο δημόσιος σκοπός τους δεν είναι δυνατόν να μεταβληθεί να ανατραπεί ή πάντως καταστεί δευτερεύων και ανενεργός.
5. Ο Τουριστικός Λιμένας Αρετσού Καλαμαριάς και η Χερσαία Ζώνη του καθώς και τα ακίνητα και κινητά πράγματα που υπάγονται - στην πραγματικότητα μέσω της «Εται­ρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» - στο κράτος, αποτελούν τη δημόσια περιουσία του κράτους ως κοινόχρηστα και αποτελούν νευραλγικούς άξονες της λειτουργίας του κράτους ως δημόσιας εξουσίας.
6. Η απαγόρευση μεταβίβασης της κυριότητας των δημοσίων πραγμάτων σε ιδιώτες -και ιδιαίτερα και των κοινοχρήστων, όπως εν προκειμένω είναι η ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ - είναι απόλυτη, διότι αποτελεί βασική εγγύηση της μόνιμης και συστηματικής υπηρέτησης δημοσίων σκοπών, της άμεσης ή έμμεσης εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και της συγκρότησης ενός σκληρού και αναλλοίωτου πυρήνα δημοσίων πραγμάτων, τα οποία εξυπηρετούν μονιμότερα την άσκηση δημόσιας εξουσίας στα πλαίσια της λαϊκής κυριαρχίας καθώς και της εθνικής κυριαρχίας.
7. στην περίπτωση αυτήν, παρέχεται στο ΤΑΙΠΕΔ η εξουσία μεταβίβασης δημοσίων πραγμάτων σε ιδιώτες/τρίτους, η οποία όμως είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτη λόγω του δημοσίου χαρακτήρα τους και την φύση τους ως πραγμάτων εκτός συναλλαγής.
8. ειδικότερα, η ιδιαίτερη προστασία της δημόσιας περιουσίας, το βασικά αναπαλλοτρίωτο και ακατάσχετο αυτής αλλά και η απαγόρευση άρσης της φύσης των λιμένων ως δημόσιας περιουσίας και του δημοσίου προορισμού τους απορρέουν από :
α) την αρχή της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας κατά τη διάταξη του άρθρου 5 παρ.1 Συντ.
β) την αρχή του κοινωνικού κράτους κατά το άρθρο 25 παρ,1 εδ. α΄ Συντ. 1975/1985/2001 («αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου»).
γ) την ίδια την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας ως βάσης του δημοκρατικού πολιτεύματος (άρθρο 1 παρ. 2 Σ.)
δ) Ακόμα η προσβαλλομένη πράξη και οι εξουσιοδοτικοί αυτής νόμου παραβιάζουν το συνταγματικό δικαίωμά μας στο φυσικό περιβάλλον ( άρθρο 24 παρ. 1Σ).
Για τους λόγους αυτούς
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ καλείται να παρέμβει, να συζητήσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να εκδώσει σχετική απόφαση δραστηριοποιούμενος παράλληλα σε οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση.
Το Δ.Σ. αφού πήρε υπόψη:
1. Την εισήγηση του πρώην Αντιδημάρχου και των Συλλόγων
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι Ο Μ Ο Φ Ω Ν Α
Στηρίζει την προσφυγή του πρώην Δημάρχου ΚαλαμαριάςΜένιουΑλεξιάδη, του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καλαμαριάς, τουΑλιευτικού Συλλόγου Πλοιοκτητών Γρι-Γρι Ημέρας Kαι Νύχτας «Άγιος Νικόλαος» και του «Συλλόγου Κατιρλιωτών “Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος“» στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της Διυπουργικής απόφασης με την οποία μεταφέρονται στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ) περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου και ειδικότερα ο «Τουριστικός Λιμένας Αρετσού Καλαμαριάς» («ΜΑΡΙΝΑ») με σκοπό την «ιδιωτικοποίησή» του.
Συνηγορεί στα επιχειρήματα που παρουσιάζονται στην υπό κρίση αίτηση ακύρωσης και στηρίζει τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να γίνει δεκτή στο σύνολό της η αίτηση ακύρωσης και να ανατραπεί η προσβαλλόμενη απόφαση κατά το μέρος που αφορά στην Μαρίνα Αρετσούς.
Επισημαίνει ότι η παραλιακή ζώνη της Αρετσούς αποτελεί μία ενιαία πολεοδομική ενότητα από την πλαζ μέχρι τη Ρέμβη και δεν μπορεί να τεμαχισθεί.
Παρεμβάσεις για την ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής πρέπει να είναι συμβατές με τις κατευθύνσεις που έθεσε το Δημοτικό Συμβούλιο με την 545/2004 απόφασή του.
Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό 95/2013
Το πρακτικό υπογράφουν οι εξής :
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
Πιστό Απόσπασμα
Καλαμαριά 05/03/2013
Η ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ