Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Γιάννης Αγγελίδης‎

Γιάννης Αγγελίδης 

Έχοντας σχεδόν 40 χρόνια ενασχόλησης με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό σε διάφορα project του Συγκροτήματος και πολύχρονη απασχόληση σαν σύμβουλος στον Δήμο Καλαμαριάς (πατρίδα των εκ πατρός παππούδων μου) θα ήθελα να θέσω υπ’ όψη σας την παρακάτω πρόταση:
Εάν το ελληνικό κράτος και οι διάφοροι εποπτευόμενοι από αυτό Φορείς είχαν την δυνατότητα ορθολογικού Σχεδιασμού (που δεν την έχουν), να ένα εξαιρετικό σενάριο αξιοποίησης της Μαρίνας Αρετσούς:
1. Εφ όσον η Μαρίνα Αρετσούς δεν είναι βιώσιμη οικονομικά ως έχει, ή όπως μπορεί να αναπτυχθεί με ήπια ανάπτυξη και δεν μπορούν να αντληθούν ικανά έσοδα από τον ελλιμενισμό, παύει η λειτουργία της.
2. Ο ελλιμενισμός των σκαφών που σήμερα την χρησιμοποιούν μεταφέρεται στην μελλοντική Μαρίνα Πυλαίας ώστε τουλάχιστον αυτή να συγκεντρώσει το σύνολο των σκαφών με προορισμό το ΠΣΘ και να έχει ελπίδες να γίνει αυτή τουλάχιστον οικονομικά βιώσιμη (αλλιώς δεν έχει καμία ελπίδα). Στην νέα αυτή μαρίνα (που δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί) μπορούν να σχεδιαστούν και οικισμός και ξενοδοχείο και εμπορικά καταστήματα, και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί ώστε να γίνει βιώσιμη χωρίς να βλάψουν στην περιοχή που βρίσκεται, ούτε το περιβάλλον, ούτε κανέναν, ίσα-ίσα μάλιστα να γίνουν πόλος ανάπτυξης.
3. Οι προβλήτες και κάποιες εγκαταστάσεις της Μαρίνας Αρετσούς αποδίδονται (με τον κατάλληλο επιμερισμό και προσαρμογή) στους αλιείς (και τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες) και στους διαφόρους παλαιούς και νέους αθλητικούς ομίλους θαλάσσης (κωπηλατικούς, ιστιοπλοϊκούς κλπ.), με στόχο ιδίως να διαδοθούν τα αθλήματα θαλάσσης στην νεολαία του Συγκροτήματος και να τονωθεί η σχέση του πληθυσμού με την θάλασσα που στην Θεσσαλονίκη είναι πολύ-πολύ κάτω από τα επιθυμητά και φυσιολογικά για παραλιακή πόλη όρια.
4. Στην χερσαία ζώνη της Μαρίνας Αρετσούς στα 75,5 στρέμματα,(η οποία θα ενοποιηθεί με όλο τον διαθέσιμο χώρο ακόμη και πέραν της Πλαζ και τα πρανή), αναπτύσσεται μετά από Σχεδιασμό ένα Πάρκο η καλλίτερα μια Ζώνη Αναψυχής, που μπορεί να περιλαμβάνει:
• πολλές και ποικίλες δραστηριότητες από αυτές ενός Λούνα Παρκ (θυμάστε κάποτε που πριν να γίνει το Μέγαρο Μουσικής για ένα διάστημα το Λούνα Παρκ λειτούργησε στην παραλιακή περιοχή;),
• ανοικτά γήπεδα αθλοπαιδιών,
• ανοικτές δημόσιες πισίνες (πληθυντικός),
• υπαίθριους κινηματόγραφους (πληθυντικός),
• παιδικές χαρές (πληθυντικός),
• μίνι γκόλφ
• θαλάσσια μουσεία
• δραστηριότητες θαλασσίων σπορ στον Θερμαϊκό
• εστιατόρια και καφετέριες
• πολλές άλλες συναφείς δραστηριότητες
• και βέβαια εκτεταμένους δημόσιους ελεύθερους χώρους.
5. Η Ζώνη αυτή Αναψυχής που με τις ενσωματωμένες ως άνω εκτάσεις θα είναι τεράστια και από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, και δίπλα σε ένα Συγκρότημα 1.000.000 και κατοίκων, και κοντά στο αεροδρόμιο και σε όλα τα μεγάλα εκτός Σχεδίου εμπορικά κέντρα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης που δέχονται πελάτες από όλη την νότια Βαλκανική, και μπορεί να εξυπηρετηθεί και με σταθμό θαλάσσιας συγκοινωνίας, θα αποτελέσει τεράστια τουριστική ατραξιόν για Καλαμαριά-Θεσσαλονίκη, θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας (πολύ-πολύ πιο πολλές από μια μαρίνα), θα προσελκύσει ξενοδοχειακές επενδύσεις όχι στην Ζώνη (που θα απαγορεύονται) αλλά σε όλη την Καλαμαριά και την ευρύτερη περιοχή της, θα ξαναζωντανέψει την κίνηση στα καταστήματα της παραλιακής πάνω από το πρανές, θα δώσει υπεραξία σε όλα τα ακίνητα μιας ευρύτατης παραλιακή ζώνης της Καλαμαριάς (ενώ μια περίκλειστη prive μαρίνα δεν θα προσφέρει τίποτα).
6. Για τους κατοίκους ειδικά Καλαμαριάς -Θεσσαλονίκης η Ζώνη θα μπορεί να προσφέρει μια εξαιρετική διέξοδο οικογενειακής αναψυχής ιδίως τα Σαββατοκύριακα που μπορεί να ξεκινήσει το πρωί με θαλάσσια αθλήματα για παιδιά και εφήβους, ψάρεμα, και να συνεχισθεί ως το βράδυ με άλλες δραστηριότητες αναψυχής, γεύμα επί τόπου και πολιτιστικές δραστηριότητες η κινηματογράφο τις βραδινές ώρες. Δεν υπάρχει άλλη περιοχή στο Συγκρότημα που να μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά. Στην πολυδιαφημισμένη Νέα Παραλία μόνο να περπατάς μπορείς.
7. Με την δημιουργία της Ζώνης διαφυλάσσεται και το γειτονικό Πάρκο του Κόδρα ως ένα μεγάλο ήσυχο πάρκο περιπάτου για την απόλαυση της Φύσης όπως το επιθυμούν οι περισσότεροι, ενώ η Ζώνη θα είναι αφιερωμένη στις δραστηριότητες αναψυχής που σχετίζονται με την θάλασσα
8. Η Ζώνη από τις δραστηριότητες της που θα δοθούν προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στην Αρχή που θα την διαχειρίζεται και πιθανώς θα μπορεί ένα μέρος τους να κατευθύνεται και στο ΤΑΙΠΕΔ για να ικανοποιηθεί η ακόρεστη δίψα του για κέρδη.
9. Όλες οι παραπάνω αναφερθείσες δραστηριότητες δεν χρειάζονται παρά ελάχιστη δόμηση μια και πολλές είναι υπαίθριες ή ικανοποιούνται με αναστρέψιμες μικρές ξύλινες κατασκευές.

Ουφ!! Τα είπα όλα όσα σκεφτόμουν αυτό το διάστημα που παρακολουθώ τους αγώνες όσων αγωνίζονται για την σωτηρία της περιοχής. Μακάρι να φανούν χρήσιμα σε κάποιους.