Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Ενώ σε όλο τον κόσμο συζητείται η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος, εδώ στη μικρή μας πόλη, ακόμη διαφωνούμε για το αν θα πρέπει να προστατέψουμε το θαλάσσιο μέτωπο της Καλαμαριάς και τον εναπομείναντα πνεύμονα πρασίνου της παραλίας, στον οποίο εντάσσεται η υπό εκποίηση μαρίνα Αρετσούς αλλά και το παλατάκι και η πλαζ .
Τοπική αυτοδιοίκηση, επιστημονικοί φορείς, κινήματα πόλης και πολιτικές δυνάμεις, σε αυτή τη συγκυρία, θα έπρεπε να συμβάλλουν σε ένα νέο σχεδιασμό, που να συνδέει την ανάπλαση όλου του παραλιακού μετώπου με πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος, κοινωνικοποίησης των ελεύθερων χώρων, άρσης των όποιων άμεσων ή έμμεσων φραγμών πρόσβασης στους πολίτες και δημιουργία χρήσεων φιλικών στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.
Ένας τέτοιος σχεδιασμός δημιουργεί αναμφίβολα και νέες θέσεις εργασίας, διαφορετικού τύπου από την αγοραία επιχειρηματική λογική (στον αντίποδα του ανταγωνισμού, της λογικής της ¨αρπαχτής¨, των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας, κλπ). Σήμερα δεν είναι τυχαίο που οι δράσεις για το κλίμα, δεν είναι ανεξάρτητες από την έμφαση που δίδεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Στην κατεύθυνση αυτή μία σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση με ευρύτητα αντιλήψεων και αναζητήσεων θα μπορούσε να στηρίξει και να στηριχθεί , για παράδειγμα στους φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας καθώς και σε άλλες μορφές συνεργατισμού (τα αντίστοιχα επιτυχημένα ευρωπαϊκά παραδείγματα είναι πολλά).
Αντί αυτών με την κοινωνία μουδιασμένη από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, με τις πολιτικές δυνάμεις να διαιωνίζουν τις κομματικές γρίνιες και την τοπική αυτοδιοίκηση ανασφαλή και ανεπαρκή στο ρόλο που επωμίζεται, συζητάμε ακόμη, ποιος θα είναι ο καλύτερος ιδιώτης επενδυτής για τα επόμενα πενήντα χρόνια.
Ποιος θα εκμεταλλευτεί τη μαρίνα και το χερσαίο χώρο της, το παλατάκι (το δασικό και θαλάσσιο χώρο πέριξ αυτού), ίσως αύριο το θαλάσσιο και χερσαίο χώρο της πλαζ, προσφέροντας τα καλύτερα ανταλλάγματα – καθρεφτάκια στους ιθαγενείς. Σκληρό, αλλά δεν απέχει πολύ της πραγματικότητας.
Μήπως θα πρέπει να ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση σε επιστημονική βάση, με όλα τα σύγχρονα δεδομένα, για το μέλλον αυτής της πόλης;