Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: ΠΟΙΟΣ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΠΟΙΟΝ;

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται, δέντρο και εξωτερικοί χώροι
 

http://sosmarinakalamarias.gr/…/135-marina-kalamarias-poios…
Κατανοούμε τη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η κοινωνία μας με την πανδημία και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που προστίθενται σε μια δεκαετή κρίση της χώρας.
Δυστυχώς, αγνοώντας αυτό το περιβάλλον και αυτές τις συνθήκες, το γνωστό μας ΤΑΙΠΕΔ (Κυβέρνηση) αποφάσισε να ασχοληθεί με real estate στην Καλαμαριά ανακοινώνοντας πρόσφατα πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ιδιώτη επενδυτή για την παραχώρηση (χωρίς επιστροφή σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα) για 45 χρόνια της μαρίνας Αρετσούς Καλαμαριάς.
Ίσως για πολλούς να είναι γνωστά αυτά.
Όμως ποια ήταν η στάση της πλειοψηφίας του Δημοτικού μας συμβουλίου; Ενός συμβουλίου κατά 50% άπειρο περί τα δημοτικά;
Αποφάσισε να συναινέσει στην παραχώρηση αλλά με μικρότερη δυνατότητα οικοδόμησης του χερσαίου τμήματος της μαρίνας, πράγμα το οποίο απερρίφθη από το ΤΑΙΠΕΔ.
Εν συνεχεία η ίδια πλειοψηφία του Δήμου ενημερώνοντας τους βουλευτές της πόλης, απέσπασε τη συγκατάθεσή του μεγαλύτερου μέρους αυτών ( Ν.Δ,ΣΥΡΙΖΑ,ΚΙΝΑΛ,ΕΛΛ.ΛΥΣΗ), με επόμενο βήμα την απαίτηση από την κυβέρνηση (Σταϊκούρας), να αποσύρει την υπάρχουσα ΣΜΠΕ και να κατατεθεί μια νέα ΣΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων).
Και αυτά ίσως είναι γνωστά από τα διάφορα δημοσιεύματα.
Η διοίκηση του Δήμου αλλά και οι άλλες παρατάξεις που αποτελούν τη συγκεκριμένη πλειοψηφία χαρακτήρισαν ιστορική και πράξη αντίστασης αυτή την συναπόφαση ,θεωρώντας ότι με άλλους όρους "η επένδυση θα λειτουργήσει προσθετικά στην τοπική οικονομία και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής".
Βεβαίως ΟΛΟΙ, βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι γνωρίζουν ότι σύμφωνα με το νόμο Χατζιδάκι (Μάιος 2020) ο ιδιώτης επενδυτής που θα επιλεγεί τελικά από το ΤΑΙΠΕΔ, μπορεί να καταθέσει δική του ΣΜΠΕ, η οποία επικυρώνεται με Υ.Α.
Τότε προκύπτει το ερώτημα γιατί ζητάνε από το ΤΑΙΠΕΔ μια νέα μελέτη και όχι την ακύρωση της παραχώρησης;
Απλά εμφανίζονται στους πολίτες ως δήθεν υπερασπιστές μιας ήπιας δόμησης, εμπαίζοντας στην ουσία τον κοινό νου.
Από την άλλη ο κύριος Σταϊκούρας, μπορεί να δεχθεί να αποσύρει την υπάρχουσα ΣΜΠΕ, όχι όμως και την πρόσκληση ενδιαφέροντος, ούτως ώστε όταν βρεθεί ο επενδυτής να προχωρήσει ο σχεδιασμός στη Β΄φάση, όπου θα καταθέσει τη δική του ΣΜΠΕ και θα ορισθεί και το όποιο τίμημα.
Ας αφήσουν ΟΛΟΙ τους πολιτικαντισμούς εις βάρος μιας κοινωνίας που σηκώνει ήδη μεγάλο βάρος, αλλά δεν ανέχεται πια να της υποκλέπτουν τους εναπομείναντες ελεύθερους δημόσιους χώρους, πραγματική ανάσα για την ποιότητα ζωής τους.
Φτάνει ο εμπαιγμός!

Μαρίνα Αρετσούς Καλαμαριάς https://www.facebook.com/notes/1041425726283076/
Εφεξής, ο έλεγχος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των πάσης φύσεως επενδυτικών σχεδίων προσχηματικά και μόνο παραμένει στη Διοίκηση. Στην πραγματικότητα ο έλεγχος ανατίθεται στον ίδιο τον ελεγχόμενο επενδυτή μέσω των ιδιωτών πιστοποιημένων εκτιμητών, που αναλαμβάνουν να αξιολογήσουν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που ο ίδιος συνέταξε και να διαβεβαιώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι το ελεγχόμενο έργο ή δραστηριότητα δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως περιβαλλοντικό πρόβλημα. Το κράτος υποχρεούται να βάλει, μέσα σε ελάχιστες ημέρες, την τελική υπογραφή, τηρώντας έτσι και τα συνταγματικά προσχήματα.Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος
Ο νέος περιβαλλοντικός νόμος: Η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης
Ο νέος περιβαλλοντικός νόμος: Η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης