Πέμπτη 24 Μαΐου 2007

ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ
Για τη νεολαία
Η νεολαία από πολλούς σήμερα χαρακτηρίζεται αδιάφορη και απολίτικη αλλά δεν είναι έτσι. Αναζητά απλώς τον τρόπο να εκφραστεί σε μια εποχή που λέγονται πολλά και γίνονται λίγα. Σε μια εποχή που προωθεί την έλλειψη αξιοκρατίας, την παθητική συμμετοχή σε προκατασκευασμένες εκδηλώσεις, το συμβιβασμό και την υποτέλεια σε ένα πελατειακό σύστημα που ενισχύει τις ‘ατομικές λύσεις’.
Η τοπική κοινωνία χρειάζεται τους νέους της ενεργούς και συμμέτοχους.
Χρειάζεται τις ιδέες τους για να ανανεωθεί, τη ζωτικότητά τους για να κινητοποιηθεί, τις γνώσεις τους για να μπορεί να αντιληφθεί το μέλλον και να χαράξει το όραμα.
Οι νέοι θα πρέπει να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην τοπική κοινωνία και τον κόσμο των μεγάλων, να νοιώσουν ότι συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, έχουν πρόσβαση στους χώρους και την πληροφόρηση, έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να προβληματίζονται, να δρουν και να εκφράζονται στο πλαίσιο της τοπικής κοινότητας.
Στην Καλαμαριά δημιουργήθηκε ένα από τα πρώτα Δημοτικά Συμβούλια Νεολαίας και ενισχύθηκε επανειλημμένα για τη λειτουργία του από τη Γ.Γ.Ν.Γ, διαλύθηκε όμως από τη σημερινή διοίκηση σε μια λογική στείρου ανταγωνισμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Επιπλέον η πρωτοποριακή πολιτική απόδοσης χώρου στους νέους από το Δήμο, που επίσης ενισχύθηκε πολλαπλά από τη Γ.Γ.Ν.Γ, θυσιάστηκε για την προτεραιότητα συλλογής δημοτικών πόρων με το κλείσιμο της Αμάλθειας και την εκδίωξη τους από το REMEZZO.
Η πρότασή μας για τους νέους είναι:
- Μείωση της ανεργίας με:
§ Τη λειτουργία γραφείου απασχόλησης στο Δήμο και κατάργηση του μηχανισμού που βλέπει τους νέους ανέργους ως όμηρους ψηφοφόρους.
§ Τη διεκδίκηση αποκεντρωμένων περιφερειακών προγραμμάτων.
§ Την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για τη νεολαία.
§ Τη συνεργασία δήμου, εμπορικού συλλόγου, ΟΑΕΔ, δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ.
§ Τη δημιουργία δικτυακού τόπου (site) του Δήμου για ανέργους.
§ Την ανάπτυξη νέων αντικειμένων των Δημοτικών Επιχειρήσεων έτσι ώστε να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας.
§ Την ενθάρρυνση και υποστήριξη για τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων (καθαριότητας, αναψυκτηρίων, catering κλπ) από τους νέους και ενίσχυση τους με ανάθεση εργασιών και από τον Δήμο.
§ Την ίδρυση και λειτουργία Νέας Θυρίδας Νεανικής Επιχειρηματικότητας με τη συνεργασία του αρμόδιου φορέα (Γ.Γ.Ν.Γ).
- Αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών με:
§ Την ενημέρωση, πρόληψη, βοήθεια (νομική και ψυχολογική) στους χρήστες, στήριξη στις οικογένειες.
§ Την κατάρτιση και επαγγελματική αποκατάσταση στους πρώην χρήστες.
§ Τη δημιουργική απασχόληση μέσω αθλητισμού και πολιτισμού.
- Την επανασύσταση και λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας με θεσμική αρμοδιότητα συμμετοχής στο Δημοτικό Συμβούλιο.
- Την επαναλειτουργία του REMEZZO ως χώρου συγκέντρωσης, και έκφρασης των νέων της Καλαμαριάς και τη δημιουργία Κέντρου Πληροφόρησης Νέων.
- Τη λειτουργία χώρων με υποδομές και μέσα υποστήριξης καλλιτεχνικών δημιουργιών (καλλιτεχνικά εργαστήρια, χώροι συνάθροισης ερασιτεχνικών ομάδων, εργαστήρια παραγωγής ηλεκτρονικών δίσκων κλπ) όπου οι νέοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση.
- Τη δημιουργία και λειτουργία δωρεάν ασύρματου δικτύου σύνδεσης με το Internet. Πιλοτικά, η εγκατάσταση wireless spot, ενός χώρου που θα μπορούν οι νέοι και οι πολίτες γενικότερα να δικτυωθούν ελεύθερα και να εργαστούν, να ενημερωθούν ή να ψυχαγωγηθούν χρησιμοποιώντας το δικό τους υπολογιστή. Το δίκτυο θα λειτουργήσει στο κέντρο της Καλαμαριάς και σταδιακά θα επεκταθεί σε διάφορα σημεία σε όλη την πόλη χρησιμοποιώντας κάθε φορά τις δυνατότητες που παρέχουν τα προγράμματα προώθησης της ευρωζωνικότητας.
Για τον αθλητισμό
Η Καλαμαριά είναι ο ΑΠΟΛΛΩΝ. Δεν είναι όμως μόνο ο ΑΠΟΛΛΩΝ.
Είναι και τα δεκάδες αθλητικά σωματεία που δραστηριοποιούνται με την αρωγή και τον ‘πατριωτισμό’ των πολιτών ατομικά.
Είναι και οι ομάδες των παιδιών που αναζητούν ένα χώρο άθλησης και παραβιάζουν τα κάγκελα των σχολείων και των άλλων κλειστών χώρων.
Είναι και οι πολίτες της Καλαμαριάς που μετακινούν αναγκαστικά Ι.Χ μέχρι το Σεϊχ- Σου για να περπατήσουν ή να τρέξουν.
Ανάπτυξη του αθλητισμού τοπικά σημαίνει για μας:
- Την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού για όλες τις ηλικίες με τη δημιουργία δημοτικών χώρων και προγραμμάτων άθλησης.
- Τη διαμόρφωση ελεύθερων χώρων άθλησης στις γειτονιές και τους ελεύθερους χώρους με ήπιες παρεμβάσεις και υποδομές που θα σέβονται τον πολίτη – χρήστη και το περιβάλλον.
- Την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων των σχολείων και σύνταξη κανονισμού λειτουργίας και αξιοποίησής τους από όλους τους πολίτες όλη τη μέρα.
- Τη στήριξη των ερασιτεχνικών ομάδων.
Για τον εθελοντισμό
Η Καλαμαριά είναι μια πόλη που χτίστηκε πάνω στην εθελοντική προσφορά και την κοινωνική αλληλεγγύη των προσφύγων. Στη Φιλόπτωχο που στήριξε πολίτες να επιβιώσουν αλλά και να σπουδάσουν, τη ΧΕΝ που λειτούργησε ως το πρώτο Λαϊκό Πανεπιστήμιο, τους ‘ανώνυμους’ γείτονες που στήριξαν τις οικογένειες των πολιτικά διωκόμενων τα δύσκολα χρόνια. Σε μια εθελοντική προσφορά έξω από τα όρια της φιλανθρωπίας με χαρακτήρα κοινωνικής παρέμβασης και κάλυψης των κενών της συγκροτημένης πολιτείας.
Προτείνουμε:
- Τη δημιουργία Μητρώου Εθελοντών και τη διοχέτευσή τους σε δράσεις του Δήμου ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους και τις ανάγκες για εθελοντική εργασία.
- Την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων εθελοντών σε συνεργασία με μη κερδοσκοπικούς φορείς του κοινωνικού τομέα.
- Τη δικτύωση των εθελοντών για τη διοργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης των πολιτών.
- Την διευκόλυνση για τη δημιουργία Τράπεζας Διαθέσιμου Χρόνου ανάμεσα στους συμπολίτες μας.