Δευτέρα 9 Ιουλίου 2007

ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ


Ξεκινάμε μ ένα “ευχαριστώ” σε όλους εσάς που στηρίζετε την προσπάθειά μας.
Ένα “ευχαριστώ” και σ αυτούς που θα μας παρακολουθούν και σ αυτούς που ίσως θα μας κρίνουν αυστηρά και θα ψηλώσουν τον πήχη.
Γιατί στην Καλαμαριά του 2007 πρέπει όλοι να ανεβάσουμε τον πήχη πιο ψηλά.
Αυτό το “ευχαριστώ” εμείς το νοιώθουμε ως υπόσχεση-υποχρέωση να σταθούμε δίπλα σε όλους τους πολίτες, να φέρουμε τη φωνή τους στο δημοτικό συμβούλιο, να θεσμοθετήσουμε τη συμμετοχή τους στα κοινά, να μην αποφασίζουμε ερήμην των δημοτών, γιατί στο όραμά μας δεν υπάρχει ο διαχωρισμός κυβερνώντων και κυβερνωμένων.
Ξεκινάμε σήμερα την έκδοση της εφημερίδας για να αποκτήσουμε μια πιο συχνή και αμφίπλευρη επικοινωνία με όλους τους πολίτες.
Δεν σας κρύβουμε ότι φιλοδοξία μας είναι αυτή η εφημερίδα να γίνει τόπος συνάντησης των πολιτών που αγωνιούν για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα, που παραμένουν ευαίσθητοι απέναντι σε ό,τι αγοραίο και κερδοσκοπικό καταστρέφει τη ζωή και τον φιλικό χαρακτήρα αυτής της πόλης.
Δεν είμαστε η εφημερίδα μιας κλειστής ομάδας αλλά μιας κοινωνίας που δεν βολεύεται, που συνειδητά επιλέγει να περάσει από τη διαχείριση του «δικού μου», στη διαχείριση του «δικού μας», δηλαδή στην ουσία της αυτοδιοίκησης, διατηρώντας πάντα την αίσθηση του μέτρου και της προσωπικής ευθύνης απέναντι στα πράγματα.
Ως Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλαμαριάς θα επιμείνουμε στις δράσεις και στις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε για τα μεγάλα θέματα της Καλαμαριάς, την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των τελευταίων ελεύθερων χώρων, του πρασίνου, της παραλίας, το κυκλοφοριακό, τον πολιτισμό, την σχολική στέγη, την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη της πόλης.
Η πόλη, για μας, δεν είναι το χρήμα, τα τσιμέντα, οι δρόμοι, τα Ι.Χ. και οι απρόσωπες σχέσεις.
Πόλη είναι οι άνθρωποι.
Μ αυτούς που μεγαλώσαμε, που κοιταζόμαστε στα μάτια, μ αυτούς που εκλογικεύουμε τα αδιέξοδα της καθημερινότητας, μ αυτούς που αναζητούμε άλλους δρόμους κοινωνικής συμβίωσης, ξεπερνώντας άνυδρα στερεότυπα του στυλ “οι δικοί μας-οι δικοί τους”.
Δεν έχουμε αυταπάτες.
Το τοπικό είναι εικόνα του υπερτοπικού και του παγκόσμιου.
Όμως εδώ συναντάς τον Άλλον, επικοινωνείς και μέσα από συγκρούσεις και συνθέσεις φθάνεις στο Εμείς.
Δεν υπάρχει πιο σπουδαία πολιτική απ το ελάχιστο έργο που παράγουν τα χέρια, το μυαλό και η ψυχή μας.
Κι όταν αυτά συναντιούνται με το ελάχιστο έστω του άλλου, τότε γίνεται κάτι σπουδαίο. Μεταμορφώνονται και ο τόπος και οι άνθρωποι.
Σε μια τέτοια μεταμόρφωση ελπίζουμε, για να φθάσουμε σε μια διαφορετική Δημοτική Αρχή, με σύγχρονη αντίληψη, που να θέλει να αντιμετωπίσει με γενναιότητα και θάρρος τα προβλήματα, που πηγάζουν από τον αφύσικο τρόπο ζωής, που μας έχει επιβληθεί και που δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό αποδεχόμαστε.
Σ αυτήν την πορεία που έχει κόπο αλλά και γοητεία και τεράστια ηθική ικανοποίηση θα παραμείνουμε ο χώρος κατάδειξης και των θετικών και των αρνητικών, των ευχάριστων και των δυσάρεστων που συμβαίνουν γύρω μας.
Απ αυτήν την εφημερίδα, θα υπερασπιστούμε :
-το δημόσιο διάλογο, αφού η διοίκηση του Δήμου τον χρησιμοποιεί ως άπαξ του χρόνου επίδειξη
-τους δημόσιους χώρους, που κινδυνεύουν να χαθούν ή βρίσκονται σ εγκατάλειψη εξ αιτίας της αδιαφορίας του Δήμου
-τα δημόσια αγαθά, της εργασίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης
-τις ιδιαιτερότητες και τη δημιουργική έκφραση του καθενός
Η Καλαμαριά πρέπει να διασώσει ό,τι απέμεινε από τον αρχικό σχεδιασμό της ως τόπου ανθρώπινης κατοικίας και όχι ως χώρου άγριας εκμετάλλευσης της γης και της ομορφιάς της.
Καλό καλοκαίρι!

Μιχάλης Παναγιωτίδης

Δημοτικός Σύμβουλος
(Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλαμαριάς)