Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Βελτίωση Πάρκου Κερασούντος







Μια άσκοπη δαπάνη προεκλογικού χαρακτήρα που μάλλον κατέστρεψε τον χαρακτήρα δύο εκ των τριών μεγάλων πλακόστρωτων ανοιγμάτων του πάρκου, με την προσθήκη στο κέντρο τους οκτώ τσιμεντένιων κολονών επενδυμένων με ακριβό συμπαγές τούβλο και το οποίο στη συνέχεια βάφτηκε κεραμιδί προσδίδοντας του έναν «φθηνό χαρακτήρα».

Είναι ακατανόητο το «φύτεμα» οκτώ ογκωδέστατων τσιμεντοκιόνων που απλώς υποβαστάζουν μια ξύλινη πέργολα.(σημ. Η μία από τις δύο είναι ήδη κατεστραμμένη).

Στα πάρκα είθισται να φυτεύουν δένδρα και όχι πανάκριβες τσιμεντοκολόνες.

Το ατυχές , εργολαβικής αντίληψης, πολλών κυβικών σκυροδέματος και μεγάλης δαπάνης αρχιτεκτονικό ‘ντεκόρ’, πρέπει να κατεδαφισθεί το ταχύτερο και στη θέση τους σε κατάλληλα σημεία και διάταξη να φυτευθούν δένδρα.(κατόπιν μελέτης ειδικών επιστημόνων).

Η τάση στην Ευρώπη, διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα ακόμη(βλέπε αναμόρφωση του εθνικού κήπου) είναι λιγότερο τσιμέντο και περισσότερο χώμα’. Λιγότερες δαπάνες για σκυροδέματα και οικοδομικά υλικά και περισσότερα δένδρα, θάμνοι και καλλωπιστικά φυτά. Περιορισμός των πλακόστρωτων στους απαραίτητους διαδρόμους και αύξηση των δαπανών για την συντήρηση, περιποίηση, ανανέωση του φυτικού υλικού και φύλαξη των πάρκων.

Η αντικατάσταση των μικρών και διακριτικών τσιμεντένιων κρασπέδων των χώρων πρασίνου με τσιμεντένια ‘ρείθρα’ πεζοδρομίων, προκειμένου να συγκρατούν περισσότερο και καταλληλότερο χώμα που θα προστίθονταν , ήταν επίσης ατυχής.

Καταστροφή των πλακών Πηλίου, ακόμη και των πεζοδρομίων από την είσοδο των κομπρεσέρ και των φορτηγών στο πάρκο κατά την διάρκεια της επισκευής και κακότεχνες επιδιορθώσεις.

Το χώμα που προστέθηκε κακής ποιότητας (σχεδόν μπάζα) δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μια ικανοποιητική ανάπτυξη των φυτικών ειδών και πράγματι δεν παρατηρείται.

Το σύστημα άρδευσης, το οποίο υποθέτω ότι θα ακριβοπληρώσαμε, είναι κακότεχνα τοποθετημένο, και στο μισό τουλάχιστον πάρκο δεν λειτουργεί. Και σήμερα ακόμη υπάρχουν ανοιχτές αυλακιές για να περάσουν σωλήνες νερού που θα αποκαταστήσουν την λειτουργία του.

Με βάση πια μελέτη καταστρέφονται τα πλακόστρωτα για το δίκτυο των σωληνώσεων? Είμαστε σίγουροι ότι μια ακόμη κακοτεχνία μας περιμένει

όταν ολοκληρωθεί .

Το κομψό από σχιστόλιθο κατασκευασμένο αναψυκτήριο, στο τρίτο προς τη θάλασσα επίπεδο του πάρκου, κατεδαφίστηκε (υποθέτουμε ότι θα υπάρχουν σοβαροί λόγοι που θα θέλαμε να τους ακούσουμε) και σε παρακείμενη θέση προστέθηκαν δύο τουαλέτες και μια αποθηκούλα με ξύλινες πόρτες.

Ένα μάλλον ‘ξεκάρφωτο’ και αταίριαστο με τον περιβάλλοντα χώρο κτίριο που δεν επιτέλεσε και τον ρόλο του. Οι πόρτες των WC καταστράφηκαν και ήδη έχουν κτισθεί και επιχριστεί καθιστώντας άχρηστο το κτίσμα.

Άλλη μια άσκοπη και δαπανηρή επιλογή. Ζητάμε την κατεδάφιση του

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με πλήθος παρατηρήσεων….αλλά σταματάμε εδώ και σας προτείνουμε έναν επιτόπιο έλεγχο. Προς το παρόν παραθέτουμε κάποιες φωτογραφίες.

Πιστεύουμε ότι το δημόσιο χρήμα, το χρήμα του δημότη και του Έλληνα φορολογούμενου, ακόμη και από έναν πλούσιο Δήμο όπως ο δικός μας,, θα πρέπει να αναλώνεται με περίσκεψη και να αποδίδει σε βάθος χρόνου για τον πολίτη.

Κατανοούμε ακόμη και τις προεκλογικές σκοπιμότητες κάποιων έργων.

Αλλά όταν αυτές ανταποκρίνονται στις ανάγκες των δημοτών και όταν το επιτελούμενο έργο ‘αξίζει τα λεφτά του’.

►Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να καταψηφίσει την παραλαβή του έργου.

►Το έργο επίσης δεν αποκαθίσταται με διόρθωση των κακοτεχνιών.

►Ζητάμε από την πλειοψηφία του Δ.Σ. και τον Δήμαρχο ,να πληρώσει η ίδια το έργο και να μην επιβαρύνει τον Δημότη της Καλαμαριάς.

►Κάποτε και οι πλειοψηφίες όσο ισχυρές και αν είναι πρέπει να αναλαμβάνουν και τις ευθύνες τους.

►Τέλος επιφυλασσόμαστε να προσφεύγουμε σε κάθε προβλεπόμενη διαδικασία (ένδικη ή μη) για την διαφύλαξη του δημόσιου χρήματος, είτε για έργα που κατασκευάστηκαν είτε για όσα προβλέπεται να κατασκευασθούν

Το νέο τεχνικό πρόγραμμα που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Δ.Σ. εκτιμούμε ότι βρίθει τέτοιων «έργων».

v Το υπόμνημα κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο εκ μέρους της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς, από τον δημ. σύμβουλο Μιχάλη Παναγιωτίδη.