Σάββατο 1 Μαΐου 2010

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

Συμπολίτες,

Όλοι μαζί, μπορούμε να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της Πόλης!
Όσα συμβαίνουν στην Πόλη μας και επηρεάζουν τη ζωή μας, αφορούν όλους μας.

Η  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, επιδιώκει την δημιουργία ενός νέου πλειοψηφικού ρεύματος στη διοίκηση του δήμου και την αλλαγή ενός κατεστημένου τριών δεκαετιών.
Αλλαγή σε πρόσωπα και πολιτικές.

Η Καλαμαριά είναι μια Πόλη με σημαντική ιστορία, με παράδοση, με δημοκρατικούς αγώνες, με φυσική ομορφιά και με δυνατότητες ανάπτυξης στην κατεύθυνση μιας σύγχρονης Πόλης με ποιότητα ζωής και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

Δυστυχώς η πολιτική των μέχρι τώρα διοικήσεων του δήμου, μετέτρεψε την Πόλη μας, σε μια τσιμεντούπολη με άναρχη δόμηση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων.

Προγράμματα, ιδέες, έργα ουσίας, μπήκαν στην άκρη.

Ο πολιτισμός και οι παραδόσεις μας έγιναν "εμπόριο" και "εκδηλώσεις συναλλαγής".

Επικρατεί " η διαφήμιση", η "χορηγία', ο "ξύλινος λόγος".

Με ευθύνη των διοικήσεων του δήμου το δημοτικό συμβούλιο λειτουργεί σαν "κακέκτυπο αντίγραφο" της βουλής και της κεντρικής εξουσίας.

Κυριαρχεί ο κυνισμός, η πολιτική και πνευματική απάθεια, η υποτίμηση και απαξίωση του δημόσιου συλλογικού συμφέροντος και των  δημοκρατικών θεσμών. Αναδείχτηκε για μια ακόμα φορά, ο κομματισμός και οι μηχανισμοί εξουσίας. Όχι για την επικράτηση του κοινού αγαθού, αλλά για χάρη  ατομικών συμφερόντων και ιδιωτικών διαδρομών.


Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, απέδειξε, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, ότι δεν είναι μιας χρήσης, ούτε "αναλώσιμο είδος".
Είναι μια μεγάλη ομάδα ενεργών πολιτών, που πριν και πάνω απ' όλα βάζουν  τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Μέσα από την αντίθετη άποψη, τη διαφορετικότητα, το διάλογο και τη συνεργασία με όλους τους πολίτες,

  • -Παρεμβαίνουμε αποφασιστικά στα προβλήματα και στην ανάπτυξη της Πόλης μας.
  • -Στηριζόμαστε σε ανθρώπους με πολιτικό θάρρος, απρόθυμους να συναινέσουν σε κατεστημένα και μηχανισμούς.
  • -Θέλουμε να πάρουμε στα χέρια μας την Καλαμαριά, μαζί με όλους τους πολίτες, για να δώσουμε νόημα στην ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ και όχι στην ετεροδιοίκηση.
  • -Δεν έχουμε "προσωπικές" φιλοδοξίες. Η συμμετοχή και δράση μας στα κοινά δεν προσδιορίζεται από "πελατειακές" σχέσεις. Είναι εθελοντική και διαρκής, ώστε να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις να λειτουργήσουμε όλοι για τις ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας και των ανθρώπων της.

Η Πόλη που ζούμε, έχει ανάγκη από όλους μας, για να Καθαρίσει ο αέρας της που αναπνέουμε...


Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δραστηριοποιείται για μια Πόλη, που θα ανήκει στους κατοίκους της,  με χώρους πρασίνου, που δεν θα ασφυκτιά από τα σκουπίδια, το κυκλοφοριακό χάος, τις παράνομες κεραίες, τις "καταλήψεις" των πεζοδρομίων και των ελάχιστων πεζόδρομων, από "υπερβολικά" τραπεζοκαθίσματα.

Θέλουμε μια Πόλη που θα υπερασπίζεται, θα φροντίζει και θα επανακτήσει το παραλιακό της μέτωπο και το πρώην στρ. Κόδρα, θα διατηρήσει την αναλογία πρασίνου-δομημένου χώρου, δεν θα "εκποιεί" τους ελεύθερους χώρους, αλλά θα τους διεκδικεί και θα τους αξιοποιεί υπέρ των κατοίκων της.

Θέλουμε μια πόλη που δεν της αξίζει να εγκλωβίζεται στα διαμερίσματα, στο ένα κέντρο/πεζόδρομο, που θα αποθαρρύνει την χρήση του Ι.Χ και δεν θα καταργεί την δημοτική της συγκοινωνία, αλλά θα την επεκτείνει και θα την αναβαθμίζει.


Είναι αυτονόητο ότι αγωνιζόμαστε για έναν δήμο με μακρόπνοο σχεδιασμό και προγραμματισμό, αλλά και ικανό από σήμερα, να συμβάλλει στη μείωση του κόστους ζωής των πολιτών.


  • -Πιστεύουμε σ' ένα τοπικό σύστημα εξουσίας όπου θα εξασφαλίζεται, η πλήρης δυνατότητα έκφρασης των αναγκών όλων των ανθρώπων.
  • -Προβάλλουμε ένα τρόπο διοίκησης που θα στηρίζεται στην εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών και στην πλήρη συμμετοχή των πολιτών.
Άξονας τέτοιων επιλογών είναι:

Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός, με αντίστοιχες θεσμοθετημένες διαδικασίες που θα έχουν στόχο:

  • -την πλήρη διαφάνεια σε αποφάσεις και στην εφαρμογή τους.
  • -τη συμμετοχή των πολιτών και των φορέων τους στα μικρά και μεγάλα προβλήματα, στην διεκδίκηση, εξεύρεση και διαχείριση των πόρων, με άμεση δημοκρατία, με ρόλο των ενώσεων των πολιτών, τοπικών συμβουλίων, συμβουλίων νεολαίας, επαγγελματικών ενώσεων, κινημάτων πόλης και φορέων πολιτισμού.
  • - τον κοινωνικό έλεγχο στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
  • -Πιστεύουμε στην πνευματική ανάταση και στην πολιτιστική κληρονομιά των πολιτών.
  • -Προσπαθούμε εδώ και χρόνια  να ενσωματώσουμε τις έννοιες Παιδεία και Πολιτισμός στην καθημερινή ζωή μας.

Επιδιώκουμε μια άλλη δημιουργικότητα, που να προωθεί την ερασιτεχνική δημιουργία και όχι τον ακριβό και ανταποδοτικό πολιτισμό.

Να δώσει βήμα σε νέους δημιουργούς, ξεφεύγοντας από τις γνωστές "εμποροχορηγούμενες" εκδηλώσεις.

  • -Προστατεύουμε το περιβάλλον, πρωτοστατούμε στη δημιουργία οικολογικού κινήματος σε τοπικό επίπεδο.
  • -Αντιμετωπίζουμε τις πηγές ρύπανσης και μόλυνσης με εμπεριστατωμένες λύσεις (θάλασσα, περιφερειακή τάφρος, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κεραιών, βιοκλιματικά κτίρια, περιορισμός Ι.Χ- δημοτική συγκοινωνία).
  • -Καταδικάζουμε όσους στο όνομα της οικολογίας έρχονται  σε συναλλαγή με την τοπική εξουσία, εκμεταλλεύονται πακέτα και κονδύλια προς "ίδιον όφελος" χωρίς περιβαλλοντικό αντίκρυσμα (βλ. επένδυση ΣΥΠΑΖΑΘ).


Όσον αφορά τον «Καλλικράτη» και την διοικητική μεταρρύθμιση:
Θεωρούμε ότι μία διοικητική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία.
Μία μεταρρύθμιση όμως που θα αντιμετωπίσει την παθογένεια και τα αδιέξοδα των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν θα περιορίζεται σε μία χωροταξική και δημοσιονομική αναδιάρθρωση. Μία μεταρρύθμιση με καθιέρωση θεσμών αποκέντρωσης, λαϊκής συμμετοχής και άμεσης δημοκρατίας.

Κι αυτό δεν είναι όραμα, στόχος ή σύνθημα.

Είναι εργαλείο για να αλλάξουμε την πόλη και την ζωή μας στην πόλη, στα πλαίσια της κρίσης και της ολικής αποτυχίας των προηγούμενων μοντέλων διακυβέρνησης τοπικά και εθνικά.


Συμπολίτες,

Για τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ η αυτονομία σε ζητήματα συνεργασιών και συμμαχιών είναι αυτονόητη.
Ούτε χρίσματα ούτε επιχρίσματα.
Πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία για τέτοιες αποφάσεις, περνά από αυτοδιοικητικές κινήσεις, κινήσεις πολιτών, συλλογικότητες που δοκιμάζουν, ελεύθερα και ανοιχτά, να διαμορφώσουν προγράμματα και ευρύτερα ψηφοδέλτια.


  • -Ελάτε, όλοι μαζί, να αγωνιστούμε για μια Καλαμαριά που δεν θα ντροπιάζει την καρδιά μας.
  • -Να διαμορφώσουμε μαζί ένα πρόγραμμα που θα προωθεί ριζοσπαστικές λύσεις στα προβλήματα της πόλης και θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών και των καιρών.
  • - Να κρατήσουμε αλώβητο τον κοινωνικό ιστό, την αλληλεγγύη των πολιτών, να αντιμετωπίσουμε από καλύτερες θέσεις τις κρίσεις, να διαφυλάξουμε το επίπεδο ζωής μας, να δημιουργήσουμε την οικονομία της επόμενης μέρας.

Η Καλαμαριά μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα.


ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ! -
Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΤΟ ΧΘΕΣ!


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Ο επικεφαλής
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
Δημοτικός σύμβουλος