Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

«Περπατάμε την Καλαμαριά».

«Περπατάμε την Καλαμαριά».

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Μιχάλης Παναγιωτίδης και οι υποψήφιοι σύμβουλοι της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς περπατούν στις γειτονιές της Καλαμαριάς. Στόχος είναι η ενημέρωση των δημοτών της Καλαμαριάς για τις βασικές θέσεις της κίνησης αλλά και η από πρώτο χέρι διαπίστωση από τους υποψήφιους των προβλημάτων της κάθε γειτονιάς της Καλαμαριάς.
Δευτέρα 18/10: Σήμερα περιηγηθήκαμε στις γειτονιές της Κηφισιάς και του Βότση ενώ έγινε και μία πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη και ανταλλαγή απόψεων στο ΚΑΠΗ του Βότση.
Οι κυριότερες διαπιστώσεις που έγιναν ως αποτέλεσμα αυτής της σημερινής επίσκεψης είναι:
1)    Οι δυσκολίες στην ελεύθερη μετακίνηση που αντιμετωπίζει ο πεζός που κινείται σε αυτές τις πυκνοδομημένες γειτονιές, λόγω κυρίως της κακής ποιότητας των πεζοδρομίων, του ανύπαρκτου σχεδιασμού διαδρομών πεζών και της κατάληψής τους από τα ΙΧ.
2)    Η απουσία αποτελεσματικού αποχετευτικού συστήματος ή ακόμη και η παντελής απουσία σχαρών αποχέτευσης σε συγκεκριμένους δρόμους της Κηφισιάς με αποτέλεσμα οι δρόμοι αυτοί ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες να θυμίζουν Μπαγκλαντές παρά Καλαμαριά.
3)    Η εγκατάλειψη από τον Δήμο αλλά και η κατάληψη από ΙΧ των λιγοστών  ελεύθερων χώρων. Σχεδόν το σύνολο τους είναι σε άθλια κατάσταση από πλευράς αισθητικής αλλά και καθαριότητας. Φαίνεται πως οι ελεύθεροι χώροι σ’αυτή τη πόλη πρέπει να υπάρχουν είτε για να πετάμε μπάζα/σκουπίδια είτε για να παρκάρουμε τα ΙΧ μας! Προφανώς δεν περνάει από το μυαλό κανενός να γίνουν χώροι πρασίνου που θα αποδοθούν στους πολίτες.
4)    Ο σημαντικός αριθμός των ελεύθερων εμπορικών καταστημάτων που έχουν κολλημένα ενοικιαστήρια επάνω τους και που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν μικρές επιχειρήσεις που έδιναν δουλειά σε κάποιους συμπολίτες μας. Η εκτίμηση είναι πως το 20-25% των καταστημάτων στις συγκεκριμένες γειτονιές είναι κλειστά.

Τρίτη 19/10: Στις γειτονιές της Νέας Κρήνης. Συνομιλήσαμε με πλήθος κόσμου και επαγγελματίες της περιοχής, ενώ μας δόθηκε η ευκαιρία να καταλάβουμε τις ανησυχίες τους και τα σημεία εκείνα που μπορεί ο Δήμος να παίξει σημαντικό ρόλο στην βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων.
Οι κυριότερες διαπιστώσεις μας από αυτή την περιήγηση ήταν:
1)    Η συστηματική καταπάτηση του παραλιακού μετώπου από αυθαίρετες κατασκευές με την ανοχή του Δήμου ή την ανικανότητα επέμβασης για την παύση αυτών των ενεργειών. Μάλιστα ενημερωθήκαμε από κατοίκους πως οι αυθαιρεσίες επεκτείνονται σιγά-σιγά καταλαμβάνοντας όλο και μεγαλύτερο μέρος του μετώπου στερώντας από τους κατοίκους την δυνατότητα να χαρούν την παραλία της Νέας Κρήνης.
2)    Ελλιπής δημοτικός φωτισμός ή φωτισμός ακατάλληλος ειδικά σε πλατείες και πάρκα που καταναλώνει ρεύμα χωρίς να φωτίζει ικανοποιητικά.
3)    Η απουσία σημαντικού αριθμού από παγκάκια, όπως μας ενημέρωσαν οι κάτοικοι, στην παραλιακή ζώνη με αποτέλεσμα τις μέρες και ώρες αιχμής να μην μπορούν οι κάτοικοι να καθίσουν και να απολαύσουν την παραλία τους.
4)    Η εγκατάλειψη και εδώ των αρκετών ελεύθερων χώρων που είτε είναι αγνώστου ιδιοκτησίας, είτε υπάρχουν ιδιοκτήτες (πχ Εθνική Τράπεζα) και ο Δήμος δεν έχει κάνει καμία απολύτως προσπάθεια καλλωπισμού του χώρου. Αποτέλεσμα στο οικόπεδο της Εθνικής Τράπεζας (Πολύβιου και Αιολίας) να έχουν κάνει από μόνοι τους οι κάτοικοι κούνιες (κρεμασμένες στα δέντρα) αμφιβόλου ποιότητας, ασφάλειας για τα παιδιά αλλά και εκτεθειμένες όλες τις ώρες της ημέρας. Θεωρώ πως εκεί είναι θέμα χρόνου να γίνει κάποιο ατύχημα με μικρό παιδί.
Σήμερα Τετάρτη 20/10 θα περπατήσουμε στην Αρετσού. Σήμειο εκκίνησης και ραντεβού: Πλατεία Σκρα 18.00