Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011

Δίκτυο ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών στην Καλαμαριά

«Στην κρίση κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του. Μαζί μπορούμε να ζήσουμε, να ελπίσουμε και να αλλάξουμε». Με αυτό το σύνθημα, τα μέλη της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες τη δημιουργία ενός δικτύου ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών.
Σε ένα ισόγειο διαμέρισμα, στην οδό Σάντας 7, εκεί όπου μέχρι πρότινος πραγματοποιούνταν οι συναντήσεις των μελών της κίνησης, έχουν διαμορφώσει ένα χώρο δράσης και αλληλεγγύης. «Είμαστε όλοι πιεσμένοι και καθημερινά μαθαίνουμε για νέες περικοπές σε εισοδήματα και συντάξεις και νέα φορολογικά μέτρα. Εχει φτάσει πια η ώρα για να αλλάξουμε και να διεκδικήσουμε μία ζωή έξω από την οικονομική κρίση», εξήγησε στον «Α» ο Μιχάλης Παναγιωτίδης, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Καλαμαριάς.
Αντικείμενα και υπηρεσίες
Στο χώρο που έχει διαμορφωθεί στην Καλαμαριά, διατίθενται προς ανταλλαγή διάφορα αγαθά, όπως ρούχα, βιβλία, παιχνίδια, οικιακός εξοπλισμός και άλλα αντικείμενα, όλα σε καλή κατάσταση. Ταυτόχρονα με τη συλλογή και ανταλλαγή αντικείμενων, τα μέλη επιδιώκουν να «χτίσουν» μέρα με τη μέρα και το δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών. Στόχος αυτού του δικτύου θα είναι η καθιέρωση μιας εναλλακτικής μονάδας χρηματοδότησης, ώστε να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν χωρίς χρηματικό κόστος υπηρεσίες όπως μαθήματα ξένων γλωσσών, νομικές συμβουλές, φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων κ.ά. Ετσι, ένας καθηγητής Μαθηματικών θα μπορεί, για παράδειγμα, να κάνει δωρεάν ιδιαίτερα μαθήματα σε ένα παιδί και με τις εναλλακτικές μονάδες που θα πιστωθεί να «αγοράσει» τις υπηρεσίες ενός φοροτεχνικού.
Ο οικογενειακός προϋπολογισμός
«Στόχος μας είναι η άμεση ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού, στον οποίο καθημερινά προστίθενται και νέα βάρη. Θέλουμε να μειώσουμε τις ανάγκες μας για χρήματα και να στηρίξουμε τις οικογένειες και τους εργαζομένους απέναντι στην κερδοσκοπία και την εκμετάλλευση», περιέγραψε στον «Α» και η Ελένη Παπαθεοδώρου, μέλος της κίνησης.
Σύμφωνα με την ίδια, η ανταπόκριση του κόσμου στη δράση, που μετρά μόλις δύο εβδομάδες, είναι ενθουσιώδης και ήδη περισσότερα από 20 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή, παρέχοντας δωρεάν αντικείμενα ή υπηρεσίες. «Ο κόσμος έχει ανάγκη από τέτοιες κινήσεις και γι' αυτό σπεύδει κάθε φορά να τις δεχτεί και να τις υιοθετήσει. Αυτές οι μικρές συλλογικότητες έχουν μεγάλη δυναμική και μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικούς υποστηρικτικούς θεσμούς για όλους μας», επισήμανε.
Ακόμη, στο πλαίσιο των δράσεων της κίνησης, αναπτύσσεται κι ένα ισχυρό κίνημα πολιτών, τα μέλη του οποίου καλούν τους πολίτες να καταγγέλλουν σε αυτούς τυχόν περιπτώσεις αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης. «Με ενημέρωση, οργάνωση, κινητοποίηση μπορούμε να επιβάλουμε πιο δίκαιους όρους», καταλήγει το κάλεσμα που απευθύνουν.

1 σχόλιο:

chill4u είπε...

Πανελλαδικό δίκτυο Ανταλλαγών αγαθών και υπηρεσιών χωρίς χρήματα.
www.antallaktiki.gr