Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Έρευνα για 1,6 εκατ. € στο δήμο Καλαμαριάς

Τρύπα ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ βρέθηκε από τους οικονομικούς επιθεωρητές στα βιβλία της δημοτικής επιχείρησης τελετών Καλαμαριάς, προκαλώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
εφ.Μακεδονία 5-4-2012

(αλλά και εδώ  http://dimotikikinisi.blogspot.com/2011/02/blog-post.html η δική μας δημοσίευση το Φεβρουάριο του 2011)

Χθες δόθηκε εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στην ειδική επιχειρησιακή διεύθυνση του ΣΔΟΕ, προκειμένου να καταλογιστούν οι πιθανές ποινικές ευθύνες στους υπαίτιους.
Οι οικονομικοί επιθεωρητές πραγματοποίησαν έλεγχο στα αρχεία της δημοτικής επιχείρησης τελετών Καλαμαριάς, που σήμερα έχει συγχωνευτεί στην ανώνυμη εταιρεία τουριστικής ανάπτυξης, ύστερα από σχετική καταγγελία δημοτικού συμβούλου της Καλαμαριάς. Ο διαχειριστικός έλεγχος ολοκληρώθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου και το σχετικό πόρισμα παραδόθηκε στον εισαγγελέα πρωτοδικών, αρμόδιο για οικονομικές υποθέσεις, Λάμπρο Τσόγκα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας παρήγγειλε στο ΣΔΟΕ τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για να διερευνηθεί εάν τελέστηκε το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του δημοσίου, όπως και άλλα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, καθώς βάσει των συμπερασμάτων των ελέγχων στα ταμεία της δημοτικής επιχείρησης δεν βρέθηκε το ποσό των 1,6 εκατομμυρίων ευρώ, που όμως είχε πιστωθεί από τις συναλλαγές εννέα ετών, από το 2002 μέχρι και το τέλος του 2010.

«Παλιά υπόθεση», λέει ο δήμαρχος
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στον έλεγχο που διενήργησαν οι επιθεωρητές αναζήτησαν τα ποσά που εμφανίζονται ότι πιστώθηκαν, όμως δεν εντοπίστηκαν ούτε στα ταμεία αλλά ούτε και σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό. "Δεν υπάρχει έλλειμμα χρημάτων. Όπως κατάλαβα και από τις επαφές που είχα με τους ελεγκτές, υπάρχουν διαχειριστικά λάθη και όχι έλλειμμα", υποστήριξε μιλώντας στη "Μ" ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, υπογραμμίζοντας ότι "πρόκειται για παλιά υπόθεση" και πως αναμένει και ο ίδιος το σχετικό πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών.
Η έρευνα οικονομικών και εισαγγελικών αρχών άρχισε μετά τη σχετική καταγγελία δημοτικού συμβούλου, ο οποίος όμως ανέφερε ατασθαλίες, επειδή η δημοτική επιχείρηση τελετών δεν κατέβαλλε μισθώματα στο δήμο για την εκμετάλλευση της αίθουσας τελετών των νεκροταφείων. Έτσι έγιναν αρχικά φορολογικοί έλεγχοι από το ΣΔΟΕ και στη συνέχεια διαχειριστικός από την οικονομική επιθεώρηση. Είναι χαρακτηριστικό πως το ΣΔΟΕ στο πλαίσιο του φορολογικού ελέγχου καταλόγισε τον περασμένο χρόνο πρόστιμο ύψους 450.000 ευρώ, όπως αυτό το ποσό διαμορφώθηκε μετά τις ρυθμίσεις με την περαίωση, και από την πλευρά του δήμου καταβάλλονται κανονικά οι δόσεις και μάλιστα απομένουν ακόμη δύο μηνιαίες καταβολές.
Στελέχη του δήμου Καλαμαριάς, που υπηρέτησαν στη δημοτική επιχείρηση, επέμειναν πως δεν υπάρχει οικονομικό έλλειμμα, θεωρώντας ότι η υπόθεση των ελέγχων εξαντλήθηκε στις φορολογικές παραβάσεις που εντόπισε το ΣΔΟΕ και για τις οποίες επιβλήθηκαν τα σχετικά πρόστιμα. "Η δημοτική επιχείρηση δεν είχε τέτοιο κύκλο εργασιών σε όλο αυτό το διάστημα, για να υπάρχει έλλειμμα 1,6 εκατομμυρίων ευρώ", υπογράμμισαν. Επιβεβαίωσαν πάντως ότι τα πρόστιμα επιβλήθηκαν, καθώς διαπιστώθηκαν παραλαβές χωρίς τιμολόγια και άλλες δραστηριότητες που δεν θεωρήθηκαν νόμιμες (π.χ. γεύματα σε εργαζόμενους, κ.λπ.).
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που ανέλαβαν οι "ράμπο" του υπουργείου Οικονομικών, για να ελέγξουν πλέον τις ποινικές διαστάσεις της υπόθεσης, αναμένεται να κληθούν και να δώσουν εξηγήσεις με ανωμοτί καταθέσεις -ως ύποπτοι- οι δύο δήμαρχοι που εκτελούσαν καθήκοντα το συγκεκριμένο διάστημα, όλοι οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών που υπηρέτησαν τη συγκεκριμένη περίοδο, οι γενικοί γραμματείς του δήμου, οι διευθυντές των οικονομικών υπηρεσιών, όπως και οι εμπλεκόμενοι στη δημοτική επιχείρηση τελετών Καλαμαριάς.

«Κλειδί» η υπεξαίρεση από υπάλληλο
Οι πρώτες αναφορές μελών του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς, που ήταν και στο διοικητικό συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης, έγιναν με αφορμή ατασθαλίες που καταλογίστηκαν σε πρώην υπάλληλο, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι υπεξαίρεσε το ποσό των 62.000 ευρώ. Λόγω του θορύβου που προκλήθηκε εκείνη την περίοδο έγιναν σχετικές εσωτερικές έρευνες, ενώ υποβλήθηκαν και μηνύσεις από την πλευρά του δήμου σε βάρος του, με συνέπεια να βρίσκεται κατηγορούμενος για την υπεξαίρεση στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης και η υπόθεσή του αναμένεται να δικαστεί σήμερα.
Ο πρώην υπάλληλος σύμφωνα με το δήμο κατέβαλε όλο το ποσό που του καταλογίστηκε ότι έλειπε από τα ταμεία, αλλά η ποινική διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά. Λόγω των ατασθαλιών την περίοδο 2003-2005 απομακρύνθηκε και άλλος υπάλληλος-στέλεχος της δημοτικής επιχείρησης, με το αιτιολογικό ότι δεν έκανε έλεγχο στον υφιστάμενό του.

Προκαταρκτική για τα μισθώματα
Ο εισαγγελέας Λάμπρος Τσόγκας παράλληλα με την προκαταρκτική για την υπεξαίρεση παρήγγειλε και άλλη έρευνα στο ΣΔΟΕ, για να εξεταστεί εάν τελέστηκε το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ελεγκτών, που περιλαμβάνονται στο σχετικό πόρισμα, η δημοτική επιχείρηση δεν κατέβαλλε μισθώματα στο δήμο Καλαμαριάς για την περίοδο των εννέα χρόνων λειτουργίας της, όπως θα έπρεπε.
Τονίζεται χαρακτηριστικά ότι μεταξύ δήμου και δημοτικής επιχείρησης δεν υπήρχε καν σύμβαση για την εκμετάλλευση των κοιμητηρίων αλλά και των χώρων που υπήρχαν σε αυτά.
Οι επιθεωρητές προσδιόρισαν το ύψος της ζημίας από τα μισθώματα για την περίοδο αυτή στο ποσό των 350.000 ευρώ.
Και για αυτήν την έρευνα αναμένεται να κληθούν, για να δώσουν εξηγήσεις, τα ίδια πρόσωπα, που υπηρέτησαν τόσο στο δήμο όσο και στη δημοτική επιχείρηση τελετών.

 http://www.makthes.gr/news/reportage/86460/