Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

«Με έγκριση αποκρατικοποιήσεων ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο»


Προσκλητήριο σε ξένους και εγχώριους επενδυτές απηύθυνε η κυβέρνηση, μέσω ενός προγράμματος μετοχοποιήσεων, αποκρατικοποιήσεων, συμβάσεων παραχώρησης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και επιθυμώντας, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, να εισπράξει 3 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ανακοίνωσαν ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του αποθέματος πλούτου της χώρας, με στόχο την οικονομική αναδιάρθρωση και ανάπτυξη, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης.

Ο φάκελος των περιουσιακών στοιχείων που διατίθενται στους επενδυτές επικεντρώνεται στους τομείς των μεταφορών (ΟΣΕ, λιμάνια, αεροδρόμια) της ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ), της ενέργειας (ΔΕΗ-ΔΕΣΠΑ, ΕΛΠΕ) των τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ), των τυχερών παιγνίων (ΟΠΑΠ, Καζίνο, ΟΔΙΕ) και των ακινήτων (ΚΕΔ, ΕΤΑ, Ολυμπιακά Ακίνητα, ακίνητα ΟΣΕ). Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν θα προβλέπουν, κατά περίπτωση, συμβάσεις, παραχώρησης, είσοδο στρατηγικού επενδυτή, μετοχοποίηση μέσω Χρηματιστηρίου, δημιουργία εταιρειών συμμετοχών, αλλά και πλήρη ιδιωτικοποίηση. Για το τρέχον έτος, πρώτα στον κατάλογο είναι ο ΟΣΕ και τα τυχερά παίγνια, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις θα εξετάζονται ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.
Για την ΚΕΔ, την ΕΤΑ και τα ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, θα υπάρξει συγχώνευση των εταιριών και στη νέα εταιρία θα μπορούν να παραχωρηθούν και ακίνητα που διαχειρίζονται τα υπουργεία. Παράλληλα, θα γίνει αξιοποίηση μέσω συμβάσεων παραχώρησης (βάσει του ν. 3049/2002) και διαχείριση του χαρτοφυλακίου με εταιρίες συμμετοχών, με ενδεχόμενη εισαγωγή τους στο ΧΑ. Προϋπόθεση είναι να γίνει ειδικός νόμος κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Ακινήτων.
Στα Τουριστικά Ακίνητα, θα δημιουργηθούν χαρτοφυλάκια «υψηλής ποιότητας» και θα δοθούν σε εταιρίες ανάπτυξης με συμβάσεις παραχώρησης, με την ενδεχόμενη εισαγωγή της εταιρίας στο ΧΑ και τη διακράτηση από το Δημόσιο του 51% ή του 34%. Τέλος, θα υπάρξουν ειδικοί φορείς για την αξιοποίηση των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων (Ελληνικό, Τατόι).
πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 02-06-10

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ!

Είναι σαφές ότι όλα τα παραπάνω αφορούν άμεσα την Καλαμαριά αφού τεράστιες εκτάσεις του δήμου βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένες στην ΚΕΔ και την ΕΤΑ (όλη η παραλιακή ζώνη, το πρ. στρ. Κόδρα, πλαζ, Remezzo, καφενείο του Ψαρρά, κ.λ.π.).
Αν η κυβέρνηση που έχει «ματώσει» τον ελληνικό λαό με τα οικονομικά της μέτρα έχει επιλέξει να ξεπουλήσει ό,τι μας έχει απομείνει, την γη μας ,πρέπει να ξέρει ότι αυτή ανήκει στους πολίτες που χρόνια τώρα την υπερασπίζονται από προσπάθειες εκποίησης και ανίκανες δημοτικές αρχές που δεν κατάφεραν το αυτονόητο, την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Σήμερα θα κριθεί ο καθένας με την στάση του και όχι με ανέξοδους δεκάρικους λόγους.
Η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλαμαριάς, θα είναι και πάλι εκεί διεκδικώντας τον δημόσιο χώρο ως πηγή ζωής για τους πολίτες, για να δοθεί ένα τέλος στην σκόπιμη εγκατάλειψη και τον μαρασμό που οδηγεί σε αγοροπωλησίες ερήμην και εις βάρος μας.
Μ.Π