Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Απειλή για τη δημόσια γη στην Καλαμαριά!


 ή οι Δημόσιες υπηρεσίες ποιον υπηρετούν;

Άλλο ένα μείζον θέμα, εν μέσω θέρους, προκύπτει από την δημοσίευση του δασικού χάρτη της Καλαμαριάς (καθώς και άλλων 11 τοπικών κοινοτήτων του Ν. Θεσσαλονίκης).
Η πρόταση της Διεύθυνσης δασών Ν. Θεσσαλονίκης, εξαιρεί εκατοντάδες στρέμματα δημόσιας γης από τον χαρακτηρισμό άλσους-δάσους αγνοώντας αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, την αναθεώρηση του Γ.Π.Σ, αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρ. στρ. Κόδρα όπου εξαιρούνται 110 στρέμματα, ενώ από το 2003  υφίσταται η απόφαση 288/2003 του ΣτΕ που χαρακτηρίζει το σύνολο του πρώην στρ. Κόδρα ως χώρο πρασίνου!!!
Παράλληλα σοβαρές ευθύνες στην όλη διαδικασία φέρει και η διοίκηση του Δήμου διότι:
Α. ενώ γνωρίζει το θέμα από τις 8-5-2012 το παρουσιάζει στο δημοτικό συμβούλιο στις 2-7-2012, μια εβδομάδα πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων.
Β. δεν συγκαλεί τις αρμόδιες επιτροπές (διαβούλευσης, ποιότητας ζωής) υποβαθμίζοντας την σπουδαιότητα του θέματος για το μέλλον της πόλης.
Γ. στις αντιρρήσεις που η ίδια υποβάλλει παραλείπει μεγάλα τμήματα στην παραλία Αρετσούς, στο Καραμπουρνάκι, στο Κόδρα ενώ προτείνει και αποχαρακτηρισμούς (π.χ. πλατεία Δημαρχείου).

Οι ανωτέρω σχεδιασμοί  εναρμονίζονται πλήρως με το κλίμα και τις πολιτικές εκποίησης της δημόσια γης που επιχειρούνται σε όλη την χώρα, ελπίζοντας σε μηδαμινές αντιστάσεις από τους πολίτες λόγω κρίσης.
Παρόλα αυτά οι φορείς που κινητοποιήθηκαν μέσα στα στενά χρονικά όρια και αντιμέτωποι με υπέρογκα παράβολα (σύλλογος Διέξοδος, σύλλογος Κατιρλιωτών, σύλλογος Φίλοι του Πρασίνου, Δημοτική Κίνηση Πολιτών),και κατέθεσαν σοβαρότατες αντιρρήσεις προς την Διεύθυνση Δασών, δίνουν μια ελπίδα αποτροπής των σχεδίων αποχαρακτηρισμού και στη συνέχεια ξεπουλήματος μεγάλων εκτάσεων δημόσιας γης και κοινόχρηστων χώρων.
Όμως σ αυτήν τη προσπάθεια είναι απαραίτητη η συμβολή όλων των πολιτών και όλων των άλλων φορέων της Καλαμαριάς, για να μην εκχωρηθεί ούτε ένα μέτρο γης.
Στην εξέταση των αντιρρήσεων από την αρμόδια επιτροπή της Διεύθυνσης Δασών (1 δικηγόρος από ΔΣΘ και 2 γεωπόνοι !!!) ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ.

Δημοτική ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Επικοινωνία:
Τηλ.6993137277 (Μ.Παναγιωτίδης)